KKTC'de ilk kez SMA taşıyıcılık testi yapılmaya başlandı

KKTC'de ilk kez SMA taşıyıcılık testi yapılmaya başlandı

Uzmanlarca evlilik öncesi yapılması gereken testler arasına alınması gerektiği söylenen SMA taşıyıcılık testleri, KKTC'de ilk kez Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde uygulanmaya başlandı.

2021.10.21 10:08 - Son Güncellenme: 2021.10.21 10:10 - Sağlık
A
KKTC'de ilk kez SMA taşıyıcılık testi yapılmaya başlandı

KKTC'de ilk kez Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi'nde gerçekleştirilmeye başlanan SMA taşıyıcılık testi ile son dönemde Karel ve Asya bebeklerle yeniden gündeme gelen hastalık için ailelerin risklerini önceden saptamak mümkün hale geldi.

SMA taşıyıcılık testinin, Türkiye'de kısa süre önce evlilik öncesi gerekli rutin tetkikler arasına dahil edildiğini hatırlatan Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören, bir SMA bebeğinin kardeşlerinde hastalığın varlığını dışlamak için mutlaka taşıyıcılık testi ve ayrıntılı nörolojik muayene yapılması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Ergören, daha önce SMA'lı çocuğu olan çiftlerde sonraki çocuklarında da SMA görülme riski yüzde 25 seviyesinde olduğunu kaydetti.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Tıbbi Genetik Laboratuvarı tarafından çalışılmaya başlanan SMA taşıyıcılık testleri 48 saat içinde sonuçlanarak raporlandığı kaydedildi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2021.10.21 10:08 - Son Güncellenme: 2021.10.21 10:10 - Yavuz Gerçeksi
A