Bursa'dan dikkat çeken üçüncü doz aşı açıklaması! (ÖZEL HABER)

Bursa'dan dikkat çeken üçüncü doz aşı açıklaması! (ÖZEL HABER)

Pandemi tüm dünyayı etkisi altına almaya devam ederken, aşılanmayla ilgili sorular kafaları epey karıştırıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Kazak, ''Aşılanmayan kişilerden yayılan virüs ise mutasyona uğruyor. Bu seferde verdiğimiz aşının etkinliği azalıyor. En önemli şey kısa sürede fazla insanın tam toz aşılanmasını sağlayabilmektir. Aşılanma oranı çok düşük olan ülkeler var. Pandemiden kurtulabilmek için herkesin hızlı bir şekilde aşılanması lazım. Görünen o ki biz altı ay sonra üçüncü doz aşımızı vurulmak zorunda kalacağız. Koronavirüsün biteceği zamanı söyleyebilmemiz için her şeyin ideal koşullarda olması gerekiyor'' dedi.

2021.10.18 08:31 - Son Güncellenme: 2021.10.18 09:14 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Bursa'dan dikkat çeken üçüncü doz aşı açıklaması! (ÖZEL HABER)
09:26 Bursa'dan dikkat çeken üçüncü doz aşı açıklaması! (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Bursa'dan dikkat çeken üçüncü doz aşı açıklaması! (ÖZEL HABER)

SEMA ÜSTÜNTAŞ / BURSADA BUGÜN

Türkiye'de iki doz aşısını yaptıran kişi sayısı artsa da henüz aşısını yaptırmayan kişilerden dolayı virüs hızla yayılmaya devam ediyor.

''GÖRÜNEN O Kİ BİZ ALTI AY SONRA ÜÇÜNCÜ DOZ AŞIMIZI VURULMAK ZORUNDA KALACAĞIZ''

Bursa Uludağ Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra Kazak, "İki doz aşılama sayımız giderek arttı, ama bu yeterli değil. Aşı olmayan kişilerin, aşılanan kişilerle arasındaki sürecin olması da pandemi sürecini uzatmaktadır. Daha önceden aşılanmış kişilerin antikorları azalmaya başlayacak. Aşılanmayan kişilerden yayılan virüs ise mutasyona uğruyor. Bu seferde verdiğimiz aşının etkinliği azalıyor. En önemli şey kısa sürede fazla insanın tam toz aşılanmasını sağlayabilmektir. İnsanlar pandemi sürecinden sıkıldılar. Okullar açıldı, kurallara uyum kalktı. Biz birazda Covid-19'u kafamızda normalleştirdik. Sonuç olarak pandemiyi görmeye devam ediyoruz. Bir süre sonra grip (influenza) aşısında olduğu gibi her yıl koronavirüs aşısının da olunması gerektiğini düşünüyorum. En son yeni yapılan birkaç çalışma oldu. Bu çalışmalar sonucunda altıncı aydan itibaren antikorların azaldığını biliyoruz. Bu da altıncı aydan sonra aşı gerekliliğinin olduğunu gösteriyor. Aşılanma oranı çok düşük olan ülkeler var. Pandemiden kurtulabilmek için herkesin hızlı bir şekilde aşılanması lazım. Görünen o ki biz altı ay sonra üçüncü doz aşımızı vurulmak zorunda kalacağız. ABD Bulaşıcı Hastalıklar Komitesi iki doz aşısını olup, kişi ağır bağışıklık yetmezliği yaşıyorsa bir ay sonra üçüncü doz aşısını olabileceğini söyledi. Bu grupta değil, 65 yaş ve üzeri iseniz ancak risk faktörünüz varsa üçüncü ek dozu önermeye başladı. Aslında yapılması gereken toplumda herkesin tam doz aşısının olmasıdır. Eğer böyle olmuş olsaydı, üçüncü doz aşıyı erteleyebilirdik. Aşılanmayan kişilerden dolayı virüs sürekli çoğalmaya ve dağılmaya devam ettiği için daha erken dönemde aşıya ihtiyaç duyabiliriz" dedi.

''DEVAM ETMEMİZ GEREKEN BİR HAYAT VAR''

İleriki süreç hakkında görüşlerini bildiren Kazak, "Gebelerde ikinci trimesterla birlikte aşılanmanın yapılmasını öneriyorduk. En son Sağlık Bakanlığı'nın rehberi de yenilendi. İlk aydan hatta gebe kalmayı düşünen kişilerin dahi aşı olması gerektiği söylendi. Dahası gebelikte aşılamayla oluşan antikorun bebeği koruduğunu gösteren yayınlarda açıklandı. Gebeler pandemi sürecinde çok arttı. Normalde üst solunum yolu enfeksiyonu gebelerde sıkıntılı bir durum oluşturur. Son 3 aylık döneminde ciddi boyutlara ulaşan hastalarımız oluyor. Mümkünse gebe kalmayı düşünen kişilerin aşılanmasını öneriyoruz. Bakanlığın rehberi de bu konuyu destekliyor. Koronavirüsün biteceği zamanı söyleyebilmemiz için her şeyin ideal koşullarda olması gerekiyor. Virüs ilk ortaya çıktığı zaman kısa süreceğini düşünmüştüm. Sonrasında baktık ki durum öyle değil. Virüsün yapısı gereği değişikliklerle karşılaşınca kurallara tam uyarsak 2022 Nisan ayında maskeleri aralayabiliriz diyordum, ama maskeleri erken araladık. Şimdi bu süreç biraz daha uzayacakmış gibi gözüküyor. 2023 yılında belki düşünülebilir. Virüs bir süre sonra hastalık yapıcı ve bulaşıcı etkisini azaltmaya başlarsa daha erken çözüme gitmiş oluruz. Ben bir süre daha belli dönem aşılanarak sürecin ilerleyeceğini düşünüyorum. Etkili tedaviler herkese ulaşır, aşılamayla birlikte devam ederse daha kısa sürede önünü almış oluruz. Solunum yolu enfeksiyonları daha çok kış aylarında görülmektedir. Bir yıl boyunca çocuklar evdeydi. Şimdi bu çocuklar enfeksiyona açık ve kaplı ortamda oldukları için hava şartlarının etkisiyle virüsün hızlı yayılmasına etkendir. Şubat ayında aşılanan vatandaşlar var. Üzerinden neredeyse 6 ay geçti, antikorlar azalmaya başladı. Dolayısıyla vaka sayısının bir süre daha artacağını söyleyebilirim. Kapanma olmayacağını, artık bununla yaşayacağımızı düşünüyorum. Devam etmemiz gereken bir hayat var. Ancak bu durum biraz da gidişata bağlı olarak değişebilir. 18 yaş üzeri erişkin hastalarla ilgileniyorum. Pandemi başlarında virüsün bulaştığı yaşlı grubu çok fazlaydı. Aşılanmanın başlamasıyla hastanede yatan yaşlı sayısı bir anda azaldı. Hala aşının insanları koruduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. Okulların açılmasıyla birlikte çocuk yaş grubunda da vaka sayılarının arttığını gördük. Şu an 12 yaş ve üzeri aşılanabiliyor. Bazı çalışmalar 2 yaş ve üzeri kişiler için yapabilecek aşıları inceliyor. Risk faktörü olanlar ve kalabalık ortamda bulunan kişilerin mutlaka aşılanması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2021.10.18 08:31 - Son Güncellenme: 2021.10.18 09:14 - HABER MERKEZİ
A