Voleybol milli takımlarımız ne durumda?

2022.06.29 17:06 - Son Güncellenme: 2022.06.29 17:06
A

Voleybolda oyuncu havuzumuz son yıllarda oldukça genişledi.

Bunda federasyonun tabana yönelik sistemli çalışmalarının katkısı büyük.

Ailelerin de çocuklarını bu spora teşvik etmeleriyle; alt yapılarda kazanılan başarılar süreklilik arz etmeye başladı.

Yaş gruplarındaki üretkenlik; beraberinde şampiyonlukları da getiriyor ki; Türkiye bu departmanlarda dünyanın en önde gelen ülkelerinden birisi.

Bu süreç haliyle üst yapıya da yansıyor.

Bakılınca erkeklerde ve bayanlarda elde ettiğimiz başarıların arkasında alt yapıların iz düşümünü görmekteyiz.

Yaş eşiklerini tamamlayan kendi kategorisinde A takımları seviyesine çıkıyor.

İyi eğitilmiş, fundamentalı kusursuz oyuncularla seviye atlanınca da derecelere oynamak zor olmuyor.

Özetleyecek olursak; sürekli ivmelenen takım performanslarımız; uluslararası arenada Türkiye'yi voleybol sporunun en gözde ülkelerinden birisi haline getirmiş durumda.

Bayan, erkek olsun fark etmiyor; adeta madalyalara aboneyiz; oyuncularımızı sürekli kürsünün en üst basamaklarında görüyoruz.

Genişleyen oyuncu havuzumuz yanı sıra eş zamanlı turnuvalarda farklı kadrolarla mücadele etmemize de olanak tanıyor.

Örnek vermek gerekirse;

Sultanlarımız şu aralar FİVB Milletler Ligi'nde bu sporun en elit kadrolarıyla kozlarını paylaşırken; rezerv kadro da Cezayir'de devam etmekte olan 19. Akdeniz Oyunları'nda fileye yükseliyor.

Gelelim filenin efelerine. As oyuncularımız Altın Lig'i ikinci sırada tamamlarken, yedek ve genç ağırlı kadro bayanlarımızla birlikte Cezayir'deki Akdeniz Oyunları'nda ülkemizi temsil ediyor.

Farklı iki şampiyonada ve ayni zaman diliminde farklı kadrolarla mücadele edebilmek; kuşkusuz sadece voleybol adına değil sporun geneli baz alınınca da öyle kolay tekrarlanabilecek bir başarı değil.

'Çalışıyoruz, yetiştiriyoruz, oynatıyoruz; kazanıyoruz.'

'Voleybolun sihirli formülü nedir?' diyenlere işin sırrının yukarıdaki cümlede saklı olduğunu belirtmek istiyorum.

Erkek ve kadınlarda son durumumuzu merak edenler için de bilgilendirme yapalım.

Milletler Ligi'nin 3. etabının oynandığı Kanada'da ilk maçını bugün sabaha karşı ev sahibi Kanada ile yapan filenin sultanları parkeden 3-1 yenik ayrıldı.

Toplam 9 maçta alınan 4 yenilgi; bu kadronun kapasitesi göz önüne alınınca ortaya başarısız bir tablo çıkartmakta.

Çünkü Türkiye bayan voleybolunda kendisi için fazla sayılacak bu kadar çok yenilgiyle yüzleşmeye pek alışkın değil. 16 puanla da orta sıralarda yer alıyoruz.
Kabul edelim ki, bu sezonki performansımız pek iç açıcı değil. Elbette bir çok nedeni vardır. Ama üzerinde en fazla durulanı coach Guidetti'nin kadro tercihleri.

İtalyan hocanın geldiğinden beri ilk kez bu kadar ciddi bir şekilde sorgulanmaya başlanması ise; pek rastlanılan bir durum değil.

Ebrar Karakurt'un günlük performansına endeksli oyun sisteminden bir an önce vazgeçmemiz gerektiğinde yarar olduğunu düşünüyorum. 4 numaradan da Hande Baladın dışında skor yapacak alternatif oyuncu bulmak zorundayız. Zehra Güneş'in ortadan hücumlarda kendi standardını yakalamış olması, Kanada etabının sevindiren yönüydü.

Özetle takım olarak eski çizgimizden uzakta oynuyoruz. Manşet karşılamadaki zaaflarımız da can sıkan bir başka şey.

Cezayir'deki 19. Akdeniz Oyunları'nda Türkiye'yi temsil eden filenin sultanları üçte üç yaparken sırasıyla Cezayir' 3-0, İtalya ve ispanya'yı 3-1 yenerek çeyrek finale yükseldi. Bu turdaki rakibimiz ise Tunus. Yarın saat 21.00'de yarıfinal için karşı karşıya geleceğiz.

İzleyebildiğim kadarıyla şampiyonanın en iyi takımı biziz. Hiç zorlanmadan ve kolaylıkla kazandığımız maçlarda bir çok yeni isim performanslarıyla ön plana çıktılar. Burcu Tutkun, İlkin, Ayçin, Buse, Yasemin ileride çok yararlanabileceğim oyuncular arasında. Özellikle 4 numara oynayan Galatasaraylı İlkin Aydın an itibariyle en formda oyuncumuz.

Muhtemelen oyuncuları şampiyon olarak tamamlarız.

Erkekler zifiri karanlık bir salonda oynadığı maçta 3-2 yenildiği Yunanistan'dan sonra, Fransa önünde de tutunamadı. (0-3)

Grupta averajla ikinci olarak çeyrek finale çıksak ta; bu etapta rakibimiz olan İtalya'ya karşı fazla bir şansımızın olacağını düşünmüyorum.

Bu karşılaşma yarın (perşembe) saat 12.00'de oynanacak ve TRT Yıldız'dan naklen yayınlanacak.

Filenin Efeleri'nde forma giyen Bursa BŞB Sporlu Gökhan Gökgöz ile, takımın yeni transferi eski Fenerbahçeli Metin Toy 9'ar sayı ürettikleri Fransa maçında ön plana çıktılar.

Bursa'yı yeni sezonda Efeler Ligi'nde temsil etmeye hazırlanan Hekimoğlu GCT Bursa Voleybol takımı oyuncusu Mehmet Hacıoğlu'da bu karşılaşmayı 7 sayı ile tamamladı.

Erkek voleybol milli takımında ligden tanıdığımız bir çok isim oynuyor olsa da; ay yıldızlı formanın havası bir başka oluyor.

Yedeklerin sorunları, elitlerle aşağı yukarı eş değerde.

İyi servis atamıyor, iyi manşet alamıyoruz.

Blok savunmamız da beklenen seviyelerde olmayınca; istediğin kadar iyi hücum ederek top öldür, maç kazanmaya yetmiyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları