Voleybol dünyasında neler oluyor ?

2023.05.26 19:23 - Son Güncellenme: 2023.05.26 20:20
A

Turumuza Bursa takımlarıyla başlayalım.

Sultanlar Ligi'nde sezonu beşinci sırada tamamlayıp; 2023-2024'de Bursa ile Türkiye'yi Challenge Cup'ta temsil etmeye hazırlanan Nilüfer Belediyespor; transferde elini çabuk tutup, kadrosunu  tepeden tırnağa yeniledi.

Yabancı rotasyonuna yaptığı hamlelerle yeni sezonda hücumda daha efektif bir takım olacağı izlenimi veren Nilüfer Belediyespor'da ABD'li pasör çaprazı Sherridan Atkinson, smaçörler Aleksandra Milanova ve Nikola Radosova ile yollar ayrılırken;

Boşalan pozisyonlara pasör çaprazı için Fransız Lucille Gicquel, smaçörlere de İsviçreli Laura Künzler ile Ukraynalı  Oleksandra Milenko kadronun yeni yüzleri olacak transfer edildi. 

Nilüfer Belediyespor'u yeni sezonda yine Belçikalı Vital Heynen çalıştıracak.

Efeler Ligi'nde play-off etabını 6. sırada tamamlayarak 2023-2024'de Balkan Kupası oynamaya hak kazanan Bursa BŞB Spor transferde ince eleyip sık dokuyacak gibi.

Mevcut kadrosundan Gökhan Gözgöz, Emre Batur, Bulgar Dmitri Bahov ve libero Caner Er ile yeniden el sıkışan Bursa BŞB Spor ilk iç transferini, Cizre Belediyesi'nden libero Semih Çelik'i renklerine bağlayarak gerçekleştirdi.

Yabancı transferinde haklarını pasör çaprazı ve pasör pozisyonları için kullanmayı düşünen antrenör Cemal Bora Şensoy geniş oyuncu havuzundan bir çok isimle temas halinde olduklarını, ancak henüz 'bitti' aşamasına gelen bir hamleleri olmadığını açıkladı.

Kadrodan ilk ayrılık haberi Brezilyalı pasör Murilo Ratke'den geldi.

Sambacı yeni sezon için ülkesine dönerken; Kamerunlu orta oyuncu Arthur Voukeng'in de planlanan kadroda düşünülmediği öğrenildi.

Kadın ve erkek milli voleybolcularımıza gelecek olursak; Hem Sultanlar, hem de Efeler için bu yaz  hayli sıcak geçeceğe benziyor.

A Milli Erkek Voleybol Takımı; 2023 yılı faaliyetleri kapsamında ilk olarak CEV Avrupa Altın Ligi'nde fileye yükselecek.

Millilerimizin ilk maçı yarın saat 20.00'de deplasmanda Danimarka ile.

Karşılaşma TRT 1 ekranından naklen yayınlanacak.

Milliler buradan Portekiz'e geçerek 31 Mayıs'ta TSİ ile 22.00'de ikinci maçını oynayacak.

Efelerin diğer karşılaşmalarının programı da şöyle.

4 Haziran 2023 Konya / 17.00 / Türkiye-Romanya

10 Haziran 2023 Romanya / 17.00 / Romanya-Türkiye

14 Haziran 2023  Ankara / 17.00  / Türkiye Portekiz

 17 Haziran 2023  Ankara 17.00 / Türkiye- Danimarka

Maçların statüsü ise şu şekilde.

Lig usulüne göre oynanacak ve 6 haftadan oluşan Avrupa Altın Ligi'nde gruplarını ilk sırada tamamlayan 3 takım ve final etabına ev sahipliği yapacak ülke; final-four müsabakaları oynamaya hak kazanacaklar.

Final-four müsabakalarına ev sahipliği yapacak üç ülkenin grubunu ilk sırada tamamlaması halinde ise; gruplarda en iyi ikinci sırada yer alan takım final fourdaki yerini alacak.

CEV Avrupa Ligi'nde final four karşılaşmaları 24-25 Haziran tarihleri arasında Hırvatistan'da yapılacak.

CEV Avrupa Altın Ligi final-four'unda final oynayan takımlar FIVB Challenger Kupası'nda mücadele etme hakkını kazanacaklar.

Son etapta ise FIVB Challenger Kupası'nda şampiyonluğu elde eden takım  2024 FIVB Voleybol Milletler Ligi (VNL) biletini cebine koyacak.

Görüldüğü gibi uzun ve yorucu etapların sonunda voleybolun zirvesi kabul edilen VNL'de oynamaya hak kazanmak hiç kolay değil.

Son üç sezonda iki kez CEV Avrupa Altın Ligi'nde şampiyon olup, geçen yıl final oynayan efeler; bu yıl da benzeri bir başarı için hayli iddialı ve hedefe çok yakın duruyor.

Sultanlar için 2023 sezonunun ilk sınavı olan Voleybol Miletler Ligi'nde (VNL) ilk etap 31 Mayıs-4 Haziran 2023 tarihleri arasında Antalya'da başlıyor.

Sultanlarımız FIVB (Uluslararası Voleybol Federasyonu) organizasyonunun Türkiye ayağında Güney Kore, Sırbistan, İtalya ve ABD ile fileye yükselecek.

4 ayaklı turnuvanın ikinci haftasında Sultanlar 14-18 Haziran tarihleri arasında Hong Kong, üçüncü hafta 28 Haziran-2 Temmuz tarihlerinde ise Bangkok'ta rakiplerini bekleyecek.

16 takımın mücadele edeceği VNL'de üçüncü hafta maçları sonunda puan cetvelinde ilk 8 sırada yer alacak takımlar finallerle oynamaya hak kazanacaklar.

FİVB Voleybol Milletler Ligi finalleri 12-16 Temmuz'da ABD'nin ev sahipliğinde Arlington şehrinde düzenlenecek.

2018 yılından bu yana VNL (Voleybol Milletler Ligi) adıyla düzenlenen turnuvada filenin sultanları; 2018'de ikinci, 2019 ve 2022'de de dördüncü, 2021 yılında ise üçüncü sırayı elde etmişti.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları