Türkiye'nin engelli ilk spor il temsilcisi olan Nihat Demir; kariyeriyle, yaşadıklarını Bursada Bugün'e anlattı

2023.03.22 17:36 - Son Güncellenme: 2023.03.22 17:40
A

'Başarıya giden yolda hayat engel tanımaz'

Nihat Demir on parmağında, on marifet olan bir sporcu.

Engelli birisi olmasına karşın yaşama küsmeyip, koltuk değnekleriyle yurt içinde ve yurt dışında maraton koşmuş;

Katıldığı 50'ye yakın uluslararası yarışmalardan başarı elde ederek dönmüş bir madalya koleksiyoncusu.

Nihat Demir'in spor kamu oyunda pek bilinmeyen özelliği ise; Türkiye'nin an itibariyle Spor Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren 64 federasyonu içinde  ilk engelli il temsilcisi olarak görev yapıyor olması.

Tek çatı altında faaliyetlerini sürdüren bocce, bowling ve dart federasyonunun Bursa il temsilciliği görevini yürütüyor iki yıldır.

Bedensel engelli bir insan olarak, aktif spor yaşamının bitiminde ülke genelinde pek tanınmayan bir federasyonun il temsilciliği görevinde bulunmak; zorluklarla başlayıp, öyle devam eden yaşamına farklı bir pencere açmış.

Bunu da şöyle açıklıyor Demir. 'Boccenin Türkiye'de ve dünyada en önemli isimleri Bursa'dan çıktı. İnci Ece Öztürk ve Buket Öztürk kardeşler bu branşın uluslararası yıldızları. Abla, kardeş katıldıkları her turnuvadan mutlaka derece yaparak döndüler Bursa'ya bugüne kadar.  Son olarak geçen yaz Cezayir Oran'da yapılan Akdeniz Oyunlarında şampiyonluk elde ettiler. Böylesine kariyer sahibi iki sporcunun il temsilciliği yapmak; benim için de büyük bir gurur oldu.'

Nihat Demir'le tanışmamız 1990'lı yıllara uzanır.

O zamanlar çalıştığım gazetenin binası Fomara'daydı.

Nihat'ta sık sık servisimize gelerek, kazandığı başarılarla ilgili beni bilgilendirirdi.

2 yaşında geçirdiği çocuk felci sonucu koltuk değneklerine bağlı bir şekilde yaşamını sürdürmeye çalışan Demir'in ilham kaynağı; kendisini gibi engelli bir atlet olan Bursalı Yavuz Şap olmuş.

O günleri anlatırken gözleri nemlendi Demir'in. 'Yavuz ağabey atletizme başlamam konusunda beni teşvik ettiği gibi, ülke içindeki maratonlarda yarışabilmem için de bana rehberlik yaptı' dedi.

Muradiyeli olan Nihat Demir, Bursasporlu eski futbolcu Adnan Örnek ile bizim mesleğin eskilerinden Cevat Önge'nin de mahalle arkadaşıymış.

'Yarışmacı olmam konusunda ilk ciddi teşvikleri onlardan almıştım' diye ekledi.

Unutamadığı bir diğer isim de; Atatürk Lisesi'nden beden eğitimi öğretmeni olan Tofaşlı milli güreşçi rahmetli Ömer Sakızcı imiş Demir'in.

'Bana sürekli olarak sporun içinde olmam gerektiğini telkin etti. Mekanı cennet olsun, bir yerlere gelebildiysem onun katkılarını unutamam' diye ilave etti.

Nihat Demir Teoman Özalp'in belediye başkanı olduğu yıllarda Bursa Belediyesi'nin fitness salonunda çalışmalara başlayarak ilk adımını atmış kariyer yaşamında.

Ardından koltuk değnekleriyle yarışmalara katıldığı süreç gelmiş.

İlk kez 1996 yılında Mudanya Mütareke Maratonu'nda şansını denemiş. Daha sonra Bursa atletizminin duayen isimlerinden rahmetli Hasan Şeker ile Süleyman Sılacı'nın verdiği destekle Yeşil Bursa Maratonu ile Samsun'da düzenlenen 19 Mayıs Maratonu'nda yarışmacı olmuş.

50'in üzerinde maraton yarışmalarına katılmış Demir. Bunların 27'si yurt dışı yarışmaları.

50'ye yakında madalyası var.

Yurt dışında katılıp da unutamadıklarını sayarken; Sevilla, New York, Londra ve Hawai (Honolulu) Maratonları'nı ilk sıraya yerleştirdi.

 New York'ta 23'ncü, Londra Maratonu'nda 7. olarak dikkatleri üzerine çekmiş.

Yurt dışı yarışmalarından en ilginç anısı olarak da Sevilla Maratonu'na işaret etti.  

'42 kilometre  üzerinden yapılan bu maratonu tam 8 saatte bitirebilmiştim. Sonuna kadar dayanmak için kendimi çok zorlamıştım. O yıllarda yarışmak kadar bitirmek de önemliydi'. bilgisini verdi.

Son olarak da Engelliler Federasyonu'nun tekerlekli sandalye kategorisindeki yarışmalarına katılarak Türkiye'yi temsil etmiş.

Bitirirken yarışmalarında kendisine sponsor olarak katkı veren Orhan Holding, Tofaş Spor Kulübü ile Bursa BŞB'ye ayrı ayrı teşekkür etmeyi unutmadı Demir.

Yaşamının iniş, çıkışlarla dolu maratonunda spora olan sevgisinin yanı sıra, 3 kız babası olmanın verdiği mutlulukla ayakta durduğunu söyleyen Nihat Demir; geçimini bir özel hastanenin call center servisinde çalışarak kazanıyor.

AK Parti'den milletvekili aday adayı olarak başvurusunu yapan Demir; 'seçilecek olursam engelli sporcular başta olmak üzere; Bursa'nın sportif platformdaki kazanımlarını savunmak için sonuna kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyorum' demeyi unutmadı.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları