Türk gibi güçlü, Türk gibi kuvvetli

2022.05.23 17:58 - Son Güncellenme: 2022.05.23 17:58
A

Anadolu Efes:

Avrupa basketbolunun en büyük organizasyonu olarak kabul edilen Euroleauge'de 3 sezon üst üste final four'a kalıp, iki sezon üst üste şampiyon olan tek Türk, üçüncü Avrupalı takımı. (Daha önceki senelerde Maccabi Tel Aviv ile Olympiakos bu başarıyı elde etmiş);

Ergin Ataman'ın bileği bükülmeyen oyuncuları; basketbolda kendi tarihlerini yazmaya devam ediyorlar;

Vasilije Micic:

Euroleague tarihinde üst üste iki kez MVP; yani 'En değerli oyuncu' özel ödülünün sahibi olarak kendini meslektaşlarından ayrıştıran Sırp basketbolcu. Anadolu Efes'te sürdürdüğü Türkiye kariyerinde yolu bir sezonluğuna da olsa Tofaş'ta buluşan başarılı point guard; şimdiden NBA takımlarının gözdesi konumunda. 2022 draftında ilk sıralardan seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Vakıfbank bayan voleybol takımı:

Türk kadın voleybolunun rekorlarla, kupalara doymayan

ikonu.

'Başarı'yı ismine soyadı gibi yapıştıran bir file efsanesi;

Popülaritesi Türkiye sınırları aşan Vakıfbank bayan voleybol takımı, Avrupa ve dünyada da çok tanınıp, taktir ediliyor.

Her voleybolcusuyla Türk kızları için rol modellik yapmakta.

Yeni kuşağa sorulunca büyüdüklerinde 'Zehra Güneş, Cansu Özbay, Tuğba Şenoğlu gibi ' olma hayali kurmakta.

Rüyalarında İsabelle Haak gibi smaç servis atıp, Gabi Guimaraes gibi smaç vurduğunu görenler bile çıkıyor.

35 yılda müzesine götürdüğü 36 kupa ile, tam bir 'kupa koleksiyoncusu' Vakıfbanklı bayanlar.

4 FIVB (Kulüpler Dünya Şampiyonası), 5 CEV Şampiyonlar Ligi, 1 CEV Challenge Cup, 1 CEV Top Teams Kupası ile sadece Türkiye'de değil, uluslararası alanda da en çok kupayı müzesine taşımışlar ki; yanına yaklaşabilmesi mümkün değil.

2011 yılında CEV Şampiyonlar Ligi'ni kazanan ilk Türk olarak karşımıza yine onların ismi çıkıyor.

2011, 2013, 2017, 2018 ve 2021 yıllarında yenilgisiz şampiyon olarak 'Şampiyonlar Ligi''nin kazanan büyüğü olmak çok özel bir duygu olmalı.

Şampiyonlar Ligi'nin son 12 yılında 11 kez kürsüye çıkarak rakipsizliğini ilan etmek de öyle bir şeydir sanırım.

Kadınlar FIVB Kulüpler Dünya Kupası'nda 2013, 2017, 2018, ve 2021'in yenilgisiz şampiyonu ve kupayı en çok kazananı olunmasını açıklayabilecek kelimeleri bulmakta ise resmen zorlanıyorum.

Ne söylense, ne yazılsa azdır; başarılarını anlatmaya kelimeler yetersiz kalıyor sarı sultanların.

 

Kadın boksörler:

İstanbul'un ev sahipliğini yaptığı Dünya Kadınlar Boks Şampiyonası'nda 5 siklette Dünya Şampiyonu çıkartarak bir ilki gerçekleştiren demir yumruklarımız vurarak, devirerek madalyaları birer birer boyunlarına taktılar.

48 kiloda Ayşe Çağırır'a, 50 kiloda Buse Naz Çakıroğlu'na, 54 kiloda Hatice Akbaş'a, 66 kiloda Busenaz Sürmeneli'ye, + 81 kiloda Şennur Demir'e Türkiye olarak, Türk sporu olarak teşekkür borcumuz var; yumruklarınızla yüreğinize sağlık.

Etimesgut Belediyesi Ampute Futbol Takımı:

Fiziksel olarak özürlü olsalar da; mangal gibi yürekleriyle ampute futbolun Avrupa Şampiyonu olarak bu dalın tarihini yeniden yazdılar Polonya'da.  

Finalde ev sahibi ülkenin Wisla Krakow takımını 5-2 yenerek yenilgisiz şampiyon olan Etimesgut Ampute Futbol Takımını yürekten kutluyoruz.

 

Kürekçiler sırayı kaptı!.

İtalya'da düzenlenen Avrupa Gençler Kürek Şampiyonası'nda genç erkekler dört tek dümencili sınıfında altın madalya kazanarak tabuları yıktılar.  Varese kentindeki organizasyonda  Hamdi Okan Atmaca, Fatih Mehmet Avcı, Alper Şevket Eren, Yusuf Ziya Ateş ve Tuana Fatma Yıldız'dan oluşan Genç Erkekler Dört Tek Dümencili Milli Takımımız 6.24,80'lik derecesiyle altın madalya kazanarak ilgisiz, medyasız ve desteksiz bir spor dalında yüz akımız oldular. 

Melda Kolayca:

Bursa Gülbahçe'nin Okul Sporları Olimpiyatları olarak bilinen Normandiya Gymnasia'da para yüzme 200 metre karışıkta dünya şampiyonu, 50 metre kelebekte de üçüncü olarak kariyerine unutulmaz bir sayfa ekledi mütevazi temsilcimiz.

Kendi halinde olanaklarıyla yüzüp şampiyon oluyor da; acaba kaç kişinin ilgisini çekerek haber değeri olarak kabul ediliyor işte orasını oturup tartışmak gerekiyor.

Manchester'in isimsiz kahramanları: Tekvandoncular

 

İngiltere'nin Manchester kentinde düzenlenen Avrupa Tekvando ve Para Tekvando Şampiyonası'nda 9 altın, 5 gümüş, 5 bronz olmak üzere toplam 19 madalya kazanarak bu sporun tarihini adeta yeniden yazdılar.

Altınla dönenlerin içinde birisi vardı ki; daha önceleri de gururu olmuştu Bursa'nın;

Hatice Kübra İlgün yani...

2020 Tokyo Olimpiyatları'ndan bronz madalyayla dönen İlgün altına olan özlemini Manchester'de dindirerek; 57 kiloda kazandığı şampiyonlukla şeref kürsünün en üst basamağında yerini almasını bildi.

Buraya kadar yazmaya çalıştığımız başarı öyküleri geride kalan bir yılın değil, içinde bulunduğumuz 19 Mayıs haftasının nazar boncuklarıydı; adeta altına, gümüşe, bronza boğuldu sporumuz.

Atatürk'ün emaneti olan gençlik; sporun her dalında onun adını en güzel bir şekilde ve en yükseklerde temsil ederek Türk'ün adını Avrupa ile dünyaya bir kez daha haykırdılar.

Onlar, kız, erkek hepsi; 'Ne mutlu Türküm diyene' sözünün farklı platformlarda açılımı gibiydiler adeta;

Gurur duyduk, övündük, keyiflendik...

Teşekkürlerimizi de kabul edin lütfen...


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları