Tofaş'tan play-off yolunda önemli bir galibiyet

2024.02.12 00:38 - Son Güncellenme: 2024.02.12 01:01
A

Play-off hedefini tutturmak için seri galibiyetlere ihtiyacı olan Tofaş, ligin en dikkat edilmesi gereken takımlarından birisi olan Aliağa PEKİM'i 84-71 yenerek 20. hafta sonunda 9. galibiyetini elde etti.

Galibiyetin anahtarı yapılan baskılı ve sert savunmanın yanı sıra; iki 4 numaranın topla buluşunca sürekli çembere sırtı dönük bir şekilde yaptıkları hücumlar oldu.

Bu tarz oyunuyla BCL'nde Strasbourg ve Cholet'i deviren Tofaş; PETKİM'in şutör kısaları Markel Starks II ve  David Efıanayı'a da yakından alarak şutlarını mümkün olabildiğince geciktirmeye çalıştı.

Yüksek show uplarla Starks ve Efıanayı'yı çemberin uzağında karşılayıp şut için mesafe vermemeye çalışan turkuaz yeşilli takım; maçın tamamında bu düzen içinde oynadı.

Maça enerjisi düşük başlayan Tofaş, ihmal ederek mesafe bıraktığı Stark ve Efıanayı'nın uzak mesafeli üçlüklerine engel olamayınca erken bir mola kullandı.

Mola dönüyü Tofaş'ın saha içi yayılımı da değişti. İlk 5 dakika fazlasıyla can yakan kısalara top aldırmamaya çalışırken; hücumda da Holesley, Sakic ve Wiley ile topu iyi paylaşarak rakibe adım adım yaklaşmaya başladılar. J.J.Obrian'ın basketiyle farkı tek baskete kadar inse de, PETKİM kenardan gelen Mahir Ağva ile sokulandı. Mustafa Kurtuldum'un air ball'undan sonra süre biterken Yunus Emre Sonsırma'nın logodan savurduğu atış basket olunca ilk çeyreği PETKİM 21-28 önde tamamladı.

Tofaş maçın ilk 10 dakikalık bölümünde hiç öne geçme şansı bulamadı.

İkinci çeyrekte Tofaş'ta kartlar  yeniden dağıtıldı.

Ene iki 4 numarası Zeljko Sakic ile J.J OBrian'ı değişimli olarak sırtı dönük çembere yaklaştırarak post upları üzerinden skor aradı.

Böyle bir hücum tarzına karşı alternatif savunma geliştiremeyen PETKİM önünde Tofaş çember altı sayılarıyla ve çizgiden üretimini sürdürerek önce skoru eşitledi, (30-30) sonra da Özgür Cengiz'in basketiyle maçta ilk kez öne geçti. (32-30)

PETKİM kalan dakikalarda skoru iki kez eşitse de; Tofaş kötü başladığı maçın devre arasına 45-38 önde girmeyi başardı.

Üçüncü çeyrek tempo ve ritim bulan Tofaş  Sakic, Holesley, Winston'un sayılarıyla farkı açmaya başladı. (55-47)

Fark 8 sayıya çıkınca PETKİM; Tofaş'ın top getiren kısası Cassius Winston'a ikili sıkıştırma uygulayarak top kaybına zorlamaya çalışsa da; bu baskı ABD'li point guarda 'bana mısın demedi!'

Bunun üzerine coach Burak Gören tutmayan bu hamlesinden sonra alan savunmasına geçerek maçın içinde kalmak için bir adım daha atsa da;

Tofaş kaçan iki şutun dışında bu düzeni de kendi sistemi içinde boşa çıkartarak momentumu elinde tutmaya devam etti.

Maçın son iki çeyreğinde vites büyülten morallenmiş Cassius Winston'un bireysel becerilerini seyrettik.

Bire birler üzerinden çembere giderek bitirdiği gibi, cross ower sonrası bulduğu kritik üçlükleriyle de karşılaşmaya mührünü vurdu.  

Oyun düzenini değiştirmeyen Tofaş JJ Obrian ve Zelkjo Sakic'in sırtları çembere dönük olarak atak ettiği her hücumundan bir şekilde skor bularak PETKİM'i kendisine yaklaştırmadı.

Austin Wiley'de çember altının gökler hakimi gibiydi. Fizik gücünü kullanarak savunmacısını yıpratan Wiley; rakibin uzunu, eski Tofaşlı Jeremy Simmons'u minimum sayı limitinde tutarak PETKİM'i adeta dış şutlarla oynamaya mahkum etti.

İyi oynayan Wiley'in tek kötü tarafı çizgiden 5/9 faul atmasıydı.

'Peki o ne yaptı' dediğinizi duyar gibiyim.

Merakla beklenen oyuncu; dün gece sahnede yoktu!

Yani şutör Caleb Homesley.

Bu kez Cholet maçındaki performansının uzağında kalarak 2/7 üçlük, 3/5 ikilik, çizgiden de 2/3 ile toplam 14 sayı atabildi.

Az değil ama; alıştırdığı seyirci artık ondan her şutunu sokmasını bekliyor!

Tofaş maçı 30/57 saha içi ( % 52,6),  22/36 iki sayı (% 61,1),  8/21 üç sayı ( % 38,1) çizgiden de 16/23 ( % 69,6) yüzdeleriyle tamamladı.  

Yerli oyuncular Tofaş'ta 10, PETKİM'de 8 sayı attılar.

TOFAŞ son üç periyodda 43 sayıya izin verdi.

TOFAŞ bench sayılarında 24/10, boyalı alan sayılarında 34/20 üstünlük sağladı.

Maçın en iyileri:

TOFAŞ: Cassius Winston 18 sayı, 6 ribaund, 5 asist, Caleb Homesley 14 sayı, 3 ribaund, 5 asist, J.J. Obrien 13 sayı, 4 ribaund, 6 asist, Austin Wiley 15 sayı, 11 ribaund, 3 asist, 2 blok, Zeljko Sakic 14 sayı, 5 ribaund, 3 asist
PETKİM: David Efianayi 20 sayı, 6 asist, Markel Starks 23 sayı (4/8 üçlük), 2 ribaund, 6 asist


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları