Tofaş'ta Özgür Cengiz 'yıldız' gibi parlıyor

2023.04.12 21:30 - Son Güncellenme: 2023.04.12 21:32
A

Tofaş; FİAT'ın ana sponsorluğunda ilki Bursa'da düzenlenen 'Youth Basketball Champions Leauge / Gençler Basketbol Şampiyonlar Ligi/' ne üçte üçle iyi bir başlangıç yaptı.

Tofaş Nilüfer Spor Salonu ile Yıldırım'daki Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi'nde dün başlayan şampiyonanın ilk gününde sabah seansında Alman Ludwigsburg'u 80-68,  akşam seansında Litvanya temsilcisi Rytas'ı 95-87 ile geçen turkuaz yeşilli gençler, bugün de organizasyonun iddialı takımlarından Kanarya adalarından Lenovo Tenerife'yi (İspanya temsilcisi)  70-56 ile geçti.

 8 Avrupa ülkesinin 18 yaş altı basketbolcularının yer aldığı şampiyonada 10 farklı takım şampiyonluk mücadelesi veriyor.

Turnuvanın öznesi Bursa adına Tofaş olduğu için, değerlendirmeyi de onun üzerinden yapacağız.

U 18 seviyesinde yetenekli ve gelecekte kendilerinden söz ettirecek çok sayıda oyuncusu var temsilcimizin.

Antrenörlüğünü alt yapılardaki başarılarıyla kendinden söz ettiren Cem Akdağ'ın yaptığı kadronun en göze batan ismi; son olarak 2022 yılında İzmir'de düzenlenen U 18 Avrupa Basketbol Şampiyonası'nın önemli isimlerinden birisi olan Özgür Cengiz oldu.

İzmir Gelişim Koleji'nden antrenör Cem Akdağ ile birlikte yaz sezonunda transfer edilen oyuncu; zaman zaman Tofaş'ın A kadrosunda da rotasyona giriyor.

2005 doğumlu Özgür Cengiz 1 ve 2 numaralarda takımının lider oyuncusu konumunda.

En belirgin özelliği; bir kısa için kusursuz sayılabilecek bir fundemantale sahip olması. Dribblingle ön alanda yapılan baskılara karşı topu rakip sahaya rahatlıkla taşıma becerisi, onu pozisyonunda lider oyuncu yapıyor.

Dış şutu yüzdeli; çembere giderek bitirmesi de kusursuza yakın.

Boyalı bölgede kalabalığa girince, kendine özgü bir stille ve ters turnikelerle bitirdiği pozisyonlar, onu farklı bir platforma taşıyor.

Özgür Cengiz bu kulübe uzun vadede A takım seviyesinde katkıda bulunsun diye transfer edildi.

Kendisine verilen değerin farkına vararak gelişimini tamamlarsa; hem kendisi, hem Tofaş, hem de Türk basketbolu çok iyi bir kısa oyuncu kazanmış olur.

Oyuncu Tenerife maçını  7/20 saha içi, 7/14 iki sayı, 0/6 üç sayı, 9/12 serbest atış yüzdeleriyle tamamladı.  Çok güvendiği üçlükleri bu maç onu üzmüş olsa da; istatistikleri bir kısa için iyi sayılacak seviyelerdeydi.

Tofaş'ın kısa rotasyonunda diğer önemli oyuncuları; A Takım asistan coachu Yalçın Küçüközkan'ın oğlu Cem Küçüközkan ile, Tofaş'ın iki lig şampiyonluğu yaşamış power forveti; eski milli basketbolcu Murat Konuk'un küçük oğlu Arda Konuk.

 2 ve 3 numaraların yanı sıra 1 numarada da görev yapabilen bu isimler Tenerife maçını 9'ar sayı ile tamamladılar.

Tenerife maçında sürpriz çıkışı 11 sayılık katkısıyla Can Çevikel'den geldi.

Akın Dede, Ömer Alp Engin, Batu Eryurtlu, Kerem Yaldız, Batu Bircan, Evren Demirci ile Sarp Ali  Özaydemir süreç içinde gelişimlerini tamamladıklarında Tofaş'a önemli katkılar verecek kapasitedeler.

Şampiyonanın favorilerinden Lenovo Tenerife ilk çeyreğini önde tamamladığı maçı; Tofaş'ın iyi savunması karşısında kaybetti.

Karşılaşma boyunca istediği şut ritmini yakalayamayan Tenerife'de  Afrika asıllı Mohamed Sangare'nin çember altını domine eden performansı dikkat çekiciydi. (11 sayı) Bir diğer Afrikalı 2008 doğumlu pivot Demokratik Kongolu Babel Yitu Lipasi için otoriteler en fazla 3 sene içinde NBA draftlarına katılabileceği yorumları yapmakta.

Bursa basketboluna önemli artılar katacak turnuvayı izlemezini salık veririm.

Geleceğin yıldız adaylarını henüz yolun başında iken seyretmek; önemli bir ayrıcalık olsa gerek.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları