Tofaş kaçtı, Bursaspor kovaladı: 91-85

2023.12.03 23:48 - Son Güncellenme: 2023.12.03 23:49
A

Kimin kazanacağını uzun süre kestiremedik Bursa derbisinde.

Tofaş defalarca öne geçse de 'oh' diyecek kadar rahatlayamadı.

Bursaspor yorulmadan kovalarken; öne bile geçtiği oldu.

Kısacası;

Bir Tofaş öne geçiyor, Bursaspor ise peşinden koşturarak izini sürüyordu;

Tofaş'ın uzun rotasyonunda Austin Wiley başından sonuna süre aldığı dakikalarda maçı domine ederken; Bursaspor'da skor opsiyonunun en önemli ayağı Jordan Floyd oyuna çember döverek başladı.

Maça girmekte zorluk çeken Floyd'un elinin ısındığı dakikalarda ise karşılaşma tadından yenilmez bir kıvama geldi.

Bu dakikalarda Hamilton ile Sarper David Mutaf'da olaya dahil olunca; oyun kurup skor yapmakta  zorlanan Tofaş'ın geri vitese taktığı son 1,5 dakikada maç bir anda kafa kafaya geliverdi.

Kimin kazanacağının yapılacak hatalarla, girmeyen şutların belirleyeceği karşılaşmanın sonunda gülerek ayrılan ecel terleri döken Tofaş oldu.

Bursaspor son topta Wiley'in müthiş bloğuna takılarak geri dönmese; karşılaşmada en azından uzatma şansı yakalayıp, sonucuna ortak olabilecekti.

Oysa Tofaş topu iyi paylaşıp, şut seçimini iyi yaptığı oyunun genelinde ve 3. çeyrek itibariyle momentumu eline geçirdi. Dördüncü çeyreğin hemen başında da 5-0'lık bir seri daha yakalayarak farkı  23 sayıya kadar çıkardı. (81-58).

Coach Jure Zdovk'un çalınan bir perdeleme faulüne yaptığı itirazda sinirlerine hakim olamayıp sahanın içine girmesi sonucunda diskalifiye olması; maçın kalan dakikalarında kontrolün tamamen Tofaş'ın eline geçeceği sanısını uyandırdı tribünlerde.

Ancak tam tersi oldu.

Müthiş bir silkinişle üzerindeki ölü toprağını atarak adeta maça yeniden başlayan Bursaspor; Antony Brown'un yanına Jordan Floyd, David Mutaf ve Johnny Hamilton'u da ekleyerek 21-6'lık bir seri ile ve 2 dakika içinde farkı eritip 8 sayıya indirmeyi başardı. (87-79)

'Bu maç koptu, gitti' derken; kendini hatırlayan Bursaspor tribünlerin de büyük desteği ile son 1,5 dakikayı maçı ev sahibi statüsünde oynayan Tofaş'a neredeyse zindan ediyordu.

42 saniye kala kritik şutu eli titremeden sokan Anthony Brown farkı 6 sayıya çekince salonda heyecan tavan yaptı.

Son dakikada oyunun kontrolünü kaybederek iyice dağılan Tofaş'ı korkulu rüya görmekten maçın MVP'si (En değerli oyuncu) seçilen Austin Wiley'in müthiş bloğu kurtaracaktı (91-85)

Son topu kazasız belasız rakip sahaya taşıyabilen Tofaş; rahat başlayıp sıkıntılı bitirdiği maçın sonunda üst üste 3. kez kazanmasını bildi.

Maçın teknik analizine girecek olursak;

Tofaş önceki haftalara oranla daha akıcı ve savunma ağırlıklı bir basketbol oynadı. Çember altında yaptığı temaslı ve sert savunmalarla Bursaspor'u püskürtmeyi başardı. Geçiş hücumlarından bulduğu sayılarla da yeşil beyazlılara üstünlük sağladı.

Orhun Ene'nin bundan önce kaybedilen her maçtan sonra yaptığı açıklamalarda kullandığı' bir yeni bir takımız ve birlikte oynadıkça kimyamızı oturtup, düzeleceğiz' cümlesi; bugüne / düne/özgü olarak ilk 3 çeyrek için geçerliydi.

Austin Wiley'in çember altını tek başına domine ettiği maçta; J.J.O.Brian sırtı dönük oyunları üzerinden skor üretirken, sezona kötü başlayan Omar Prewitt köşeden bulduğu isabetli üçlükleri ile son haftalardaki çıkışına yeni bir ivme kazandırdı

Bu kez dişlilerin pas tutan parçaları hem ilk yarıyı, hem de maçı 0 sayı ile tamamlayan shooting guard Caleb Homesley ile performansı bu maçta da gidip, gelen point guard Cassius Winston idi.

Şutlarında isabet sağlamayan Winston, çembere gittiği bir çok topta da boş turnikeleri değerlendiremedi.

Skor performansıyla en iyi yabancı transferlerden birisi olarak dikkati çeken Homesley'in şutuna pek baş vurmadığı maçın son çeyreğini neredeyse kenarda oturarak geçirdiği dakikalarda; Tofaş sahada kriz geçiriyordu. 

Takımın 4. çeyrekte çok zorlandığı dakikalarda; coach Orhun Ene'nin topu iyi saklayıp, kontrolünde tutabilen Winston'la Homesley'in yerine Özgür Cengiz ve Tolga Geçim'le oynaması riski de beraberinde getirdi.

Bu kısa zaman diliminde Bursaspor uyguladığı ikili sıkıştırmalar sonucunda Tofaş kısalarından çaldığı toplardan bulduğu sayılarla maçın içinde kalmasını bildi.

Bu bir tercih miydi; yoksa Özgür ve Tolga'ya skora bakmazsınız özgüven kazandırmak mı o kadarını bilemeyiz;

Ne var ki iki oyuncunun birlikte son dakikaları tamamlaması iki ucu keskin bıçağa benzedi.

Bugün sahaya çıkan kadrodan Tofaş'ın an itibariyle elindeki 7 yabancıdan Luke Maye'i gözden çıkardığını söyleyebiliriz.

Oyuncu da zaten bu ayrılığa hazırmış. (Yeni kulübü İspanyol Ligi'nden Tenerife)

Son haftalardaki çıkışıyla yerini garantileyen point guard Cassius Winston'un yanında oynatacağı 1/2 aralığında ikinci bir isim arayan Tofaş staffı; 4 numaraya da oyuncu arayışı içinde.

İkinci isim için net açıklama yapılmasa da; bu maçta yedek soyunan Zeljko Sakic ya da Omar Prewitt'den birisinin gitmesi sürpriz olmaz.

Austin Wiley maçın X faktörüydü.

Bir pivot için mükemmel bir size'a sahip.

Çember altına indirilen her topu olumlu kullanarak sayıya dönüştüren ABD'li pivot; blok performansı ile de uçana kaçana tokadı basarak, seyirciyi büyüledi. Siyahi pivot karşılaşmayı 'double, double' yaparak tamamladı. (30 sayı, 11 ribaund)

Bahsetmek istediğim bir oyuncu daha var Tofaş'ta.

Ege Demir...

Takımın adeta gizli yıldız adayı ve tribünler kendisini müthiş seviyor.

Bunu Nijerya asıllı devşirme pivotun oyuna girmesi sırasında tribünlerin verdiği tepkiden anlayabiliyorsunuz.

Enerjisi ve atletizmi ile yarattığı farkındalıkla tribünlere mutlaka kendisini alkışlatacak bir şeyler sunuyor Ege Demir.

Ya çember seviyesinin üzerinden çektiği bir ribaunt ya da spektaküler bir blok.

Ege oynadığında o bölge kapkara, kapkaranlık oluyor!.

Bursaspor'un artık her maçından sürpriz beklemeye başladık.

Çok kötü oynadıkları üçüncü çeyrekten sonra; son 10 dakikada inanılmaz bir geri dönüşe imza atarak kazanmaya çok yaklaştılar.

Biraz şansları yaver gitse, ya da şöyle söyleyelim; takımın en önemli skor opsiyonu Jordan Floyd maçın başında bu kadar çok boş atmasa belki de kazanan Bursaspor olabilirdi.

Pes etmeden, sonuna kadar savaşan bir takım yaratmış coach Jure Zdovk.

Ne yazık ki kadroları çok dar ve ellerinde rotasyon yapılacak kalitede fazla oyuncuları yok.

Ama olsun; bu kadarıyla bile ligin tadı tuzu Bursaspor.

Maçtan önce menacer Özgün Önver'le 'transfer olabilir mi?' diye konuştum.

Çok net yanıt verdi.

'Paramız yok, mümkün değil.'

Güzel olan bir başka şey ise; yerli,yabancı tüm oyunculara paralarının günü gününe ödeniyor olması.

Bursaspor'u keyifle izliyor ve çok beğeniyoruz.

Bu hafta yine Bursa'da Denizli Merkezefendi Belediyesi'ni yenerek çıkışını sürdürmesi en büyük dileğimiz.

Maçın ev sahibi Tofaş karşılaşmayı 31/68 saha içi, 25/49 iki sayı, 6/19 üç sayı, 23/27 serbest atış yüzdesi ile tamamladı. 12'si hücum, 34'ü savunma toplam 46 ribaunt topladı. 28 asist, 11 top kaybı, 1 top çalma, 5 blok gerçekleştirdi.

Konuk Bursaspor ise maçı 32/71 saha içi, 21/47 iki sayı, 11/24 üç sayı, 10/17 serbest atış yüzdesiyle tamamlarken;

10' u hücum, 16'sı savunma toplam 36 ribaunt topladı. 25 asist, 8 top kaybı, 6 top çalma 5 blokla oynadı.

Tofaş'ta sadece Austin Wiley 'double, double' yaparken; Bursaspor'da bu istatistiğe David Michineau, Anthony Brown ve Johnny Hamilton ulaştı.

Öne çıkanlar...

TOFAŞ: Omar Prewitt 19 sayı, 10 ribaund, 3 asist, Austin Wiley 30 sayı, 11 ribaund, 2 asist, J.J. Obrien 19 sayı, 8 ribaund, 5 asist
 

Bursaspor: David Michineau 12 sayı, 11 asist, Anthony Brown 22 sayı (5/6 üçlük), 10 ribaund, 3 asist, 3 top çalma, David Mutaf 11 sayı (3/5 üçlük), Johnny Hamilton 13 sayı, 10 ribaund, 4 asist, 3 blok, Jordan Floyd 10 sayı, 4 asist


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları