'Tofaş'a kendim isteyerek geldim...'

2022.08.04 17:31 - Son Güncellenme: 2022.08.04 17:32
A

Emre Tanışan...

Tofaş'ın geride kalan sezonda sürpriz yerli oyuncusuydu bana göre.

Balıkesir BŞB, Bursaspor ve Akran Gemlik Basket'te kiralık olarak oynadığı yıllardan sonra dönüş yaptığı Tofaş'ta aldığı dakikaların hakkını veren maçlarına tanıklık etmiştik Emre Tanışan'ın.

4 numaradan özellikle de tepeden bulduğu isabetli üçlükleriyle  X faktörü olan Emre Tanışan sezon içinde iki talihsiz sakatlık geçirmiş ve burnu kırılmıştı.

Peş peşe gelen bu talihsizlikler ivmelenen performansını olumsuz etkilese de pes etmemiş ve yeniden parkelere dönüş yapmıştı.

Emre Tanışan son olarak Temmuz ayında Polonya'nın Lodz kentinde düzenlenen Avrupa Üniversite Oyunları'nın basketbol kategorisinde öğrencisi olduğu Beykent Üniversitesi ile yenilgisiz şampiyon olurken, kendisi de turnuvanın All Star karmasına seçilmiş, ayni zamanda şampiyona MVP'si olarak ödüle layık bulunmuştu.

Röportajımıza başlamadan önce Beykent Üniversitesi erkek basketbol takımının daha önce ayni organizasyonda iki kez final oynayıp kaybettiğini, yine üniversitenin voleybol takımının bu yıl oyunlarda 3. şampiyonluğunu elde ederek tarihi bir başarıya imza attığını belirtelim.  (Beykent bu yıl voleybol finalini Ankara Gazi Üniversitesi ile oynamış ve 3-1 kazanmıştı)

Genç basketbolcu yaptığımız söyleşiye ilginç bir anekdotunu aktararak başladı.

Yaklaşık 10 yıldır oynadığı Tofaş'a kendi isteğiyle geldiğini söyledi.

Normalde kulüpler prosedür gereği birbirinden oyuncu alır ya da ister; Tanışan ise İzmir'de 7 yaşında Efes İlkadım Spor Okulları'nda başlayıp, sırasıyla  Ege Kültürspor ve Bornova Belediyesi takımlarında devam eden basketbol yaşantısının kalan bölümü için teklif getirilmeden, hür iradesiyle seçimde bulunmuş 'Tofaş'ta oynayacağım' diyerek.

Nedenini sorunca da 'Benim için en iyisinin böyle olacağına inandığımdan tercihimi Bursa için kullandım' şeklinde yanıtladı Tanışan.

Balıkesir BŞB, Bursaspor ve Gemlik Basket'te kiralık olarak geçirdiği yıllarının kariyerinin sonraki sürecine olumlu yansıması olduğunu belirterek şöyle devam etti.

' Oturarak basketbolcu olunmuyor. Tofaş'taki kalabalık rotasyonda fazla şans bulamayacağımı fark edince; oynayarak kendimi geliştirebileceğim kulüpleri tercih ettim. Özellikle Gemlik Akran'da geçirdiğim sezonun özgüvenimi kazanıp, sorumluluk almamda katkısı büyük oldu.'

Ardından yeniden dönüş yaptığı Tofaş'ta kendini biraz daha geliştirme şansı bulduğu dakikalara atıfta bulunarak konuşmasına devam etti.

Tofaş'ta aldığı dakikaları en iyi şekilde değerlendirdiğine inanıyor Emre Tanışan.

Burnunun iki kez kırılıp, kendisine yaşattığı şansızlıklar olmasa;  belki çok daha iyi yerlerde bulunacağı da ekledi lafının arasına.

'Benim için zaman kaybı oldu kuşkusuz;  çünkü oynayamadığınız günler içinde ritm ve süre kaybediyorsunuz. Tabii bütün bunlar sporun bir parçası ve herkesin başına gelebiliyor. O riski de göz önüne almak zorundasınız'

Yeni sezonda yeni bir şanssızlık daha yaşamamak için maçlarda maske takarak oynayacakmış bir süre daha.

'Ne olur, ne olmaz' diyerek!.

Emre'ye bu yıl takımın ligdeki şansı ile kendi durumunu sorunca, baştan aşağı yenilenen yabancı rotasyonuna işaret ederek şu yanıtı verdi.

' Tyler Ennis dışındakileri tanımıyorum. Yeni oyuncularla ilgili değerlendirme yapabilmek için birbirimizi görüp, tanımamız gerekiyor'

2 yıllık imza atmasını ise; kendine duyduğu özgüvenin bir sonucu olarak yorumladı.

Pozisyonuyla ilgili tartışmalara ' Ben 4 numara oyuncusuyum. Özelliklerime göre oynamak benim için en iyisi. Tabii yeni Yunanlı coach bu konuda karar verecektir ' diyerek noktayı koyan Tanışan dış şutuna güveniyor ve bu silahı ile yeni sezonda da rakip potaları bombalamaya devam ettirmeye kararlı.

Eksikliklerini sorduğumda 'fizik olarak daha iyi olmak zorundayım' yanıtını veren Tanışan 'güçlenmek gerek. Bunun da farkındayım. Sert savunma yapmalıyım. Bunun için  özel çalışarak  açıklarımı kapatmaya çalışacağım' diye devam etti.

Beykent Üniversitesi ile erkekler basketbolda şampiyon oldukları Avrupa Üniversite Oyunları'nı da değerlendirdik Tanışan'la.

Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi Bölümü'nde öğrenciymiş üniversitenin. 5. senesi olsa da; derslerine sağılık olarak devam edemediği için ' Okul durumu biraz sıkıntılı. Mezuniyetim biraz daha uzayabilir' dedi.

16 takımın katıldığı şampiyonada finalde karşılaştıkları Vytautas Magnus Üniversitesi'nin (Litvanya) Hırvatistan'la birlikte en sert ve ciddi rakipleri olduğunun altını çizdi.

Turnuva boyunca iyi oynadıklarını, maçların bitiminde organizasyon komitesinin kendisini turnuva MVP'si seçerken, Kaan Sarıaslan'ın da turnuva beşine girdiğini belirterek ' bireysel ödüller insanı daha iyi oynamaya motive ediyor' şeklinde konuştu.

Yeni yetişen gençlere önerisi ise şöyle oldu.

' Çok çalışmalılar. Gelişim süreci hiç bitmez, kendilerini hazır tutmaya çalışsınlar. Her kes, her şeyi yapabilmeli. Mental ve fiziksel olarak iyi duruma gelene kadar bu süreç devam etmelidir.'

Son olarak yabancı sayısının fazla olmasının, Türk oyuncularının gelişimiyle, performanslarını etkileyip, etkilemediğini sordum Tanışan'a.

'Rakam mutlaka azaltılmalı. Türk basketbolunun kaderini Türk oyuncular çizecektir. Bizler ne kadar çok süre alıp, maçlarda oynarsak basketbolumuz da o kadar olumlu yönde etkilenecektir.'

Mevcutların içinde en beğendiği Türk basketbolcusu NBA'da oynayan Alperen Şengün Emre Tanışan'ın.

Geneli içinde Mehmet Okur'un ismini verdi.

Söyleşimiz bitince kendisini çok teşekkür ederek yolcu ettik.

Sakatlık yaşamadığı, bol üçlüklerle dolu, başarılı bir sezonu olur inşallah 2022-2023 Emre Tanışan'ın.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları