TFF, Tahkim'in kararlarını uygulayabilecek mi?

2022.03.28 16:58 - Son Güncellenme: 2022.03.28 16:58
A

Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu; Merkez Hakem Kurulu'nun 8 Mart tarihinde Süper Lig ve 1. Lig'de görev yapan hakem ve gözlemcilerle ilgili aldığı kararını iptal etti. ( Liglerin kalan haftalarında maç vermeme ve klasman dışı bırakılmaları)

Tahkim Kurulu yanı sıra; aralarında Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Ali Palabıyık gibi deneyimli isimlerin bulunduğu 13 hakemin alınan kararın durdurulmasına yönelik yaptıkları itirazın da kabul edildiğini açıkladı.

TFF Tahkim Kurulu'nun; hakem ve gözlemcilerin itirazını TFF'nin Levent'teki binasında duruşmalı olarak görüştüğü öğrenildi.

Görüşmede MHK'nin kararına itiraz eden hakemler Abdulkadir Bitigen, Ali Palabıyık, Alper Ulusoy, Bahattin Şimşek, Burak Şeker, Caner Ak, Cüneyt Çakır, Fırat Aydınus, Hüseyin Göçek, Hakan Ceylan, Koray Gencerler, Kutluhan Bilgiç, Mert Güzenge, Murat Erdoğan, Mustafa Öğretmenoğlu, Ramazan Keleş, Serkan Tokat, Tugay Kaan Numanoğlu ile gözlemciler Ali Uluyol, Süleyman Abay ve Taner Gizlenci'nin itirazlarının sözlü olarak dinlendiği belirtiliyor.

Burada bir durum saptaması yapmak istiyorum.

Listeye göz atılınca söz konusu liste; yıllardır liglerin çilesini çeken isimlerden oluşmakta.

İyi günleri de oldu, kötü yönettikleri maçlarda.

Zaman zaman kendileriyle ilgili tepkilerin doruklara çıktığını gördük;

Zaman zaman da performansları nedeniyle istenmeyen hakem ilan edilerek yargısız infaz edildiler.

Kabul edelim ki bu süreçte kulübü, medyası, yönetimi, futbolcusu ile ' Sonuçta onlar da birer insan.  Herkes gibi hata yapabilir' denilerek yanlışlarını tolere etme gibi bir çaba içinde olunduğuna doğrusu pek rastlamadık.

Olsa da bu bir elin parmaklarını geçmemiştir.

Şu noktanın altını da çizmemiz gerekiyor;

Yanlış bir yorumuyla maçın kaderinin bir taraftan diğer tarafın lehine dönüşmesine neden olanların iyi niyetlerinden de ne olursa olsun asla şüphe edilmedi.

'Art niyetli oldukları'  bir şehir efsanesiydi, en son akla gelecek bir detaydan öteye geçemezdi zaten.

'Kendilerine çıkar sağlama gibi' bir yanlışlığa yönelmeleri; hakemlerimize yapılacak en büyük haksızlık olacaktı; hepimiz gülüp geçtik.

An itibariyle futbolumuzun yıllarca emeğini çekmiş insanların Tahkim'e başvurarak haklarını aramaları en doğal haklarıdır, yadırganmamalıdır.

Bir de hakem camiasıyla ilgili üzerinde fazla durulmayan bir yönü daha var ki; onu da söylemeliyiz.

Hakemlerin çoğunluğu tam profesyonelliğe geçiş sürecinden önce ekmeklerini kazandıkları birer mesleğin sahibiydiler.

Tam profesyonellik uygulamasıyla birlikte neredeyse tamamı işlerini güçlerini bırakarak, salt hakemliğe yoğunlaştılar.

İyi de para kazanıyor ve eski yaptıkları işleri aramıyorlardı.

İşte nedeni hala tam açıklanamayan bir jet uygulamayla (!) kendi iş dünyasından kopartarak hakemliğe formatladığınız bu insanları yarı yolda bırakırsanız isyan etmeleri de normaldir, hak aramaları da...

Futbol Federasyonu Başkanı Ferhat Gündoğdu yaptığı açıklamada; Tahkim'in iptal kararına uymayacaklarını ve söz konusu hakemlerle gözlemcilere lig bitene kadar görev vermeyeceklerini açıklamış!..

Uygulamalarıyla örnek olması gereken bir tıp doktorundan hukuksuzluğa başkaldırı olacak şey değil...

'Tanımam da, kabul etmemde' resti; sonunda başa dert olabilecek kötü bir inatlaşmadır.

Hem federasyonun prestijine, hem de özünde akademisyen olan başkanın marjinal kimliğine ihanetle eş değerdir.

Benden söylemesi.

Peki bundan sonra neler olabilir?

Bununla ilgili derlediğimiz bilgileri de paylaşalım.

1-  Liste dışı bırakma operasyonunun sorumlusu Federasyon Başkanı Ferhan Gündoğdu ve ekibinin istifası olasılıklardan birisi.  Böyle bir durumda sezon sonuna kadar geçici bir MHK oluşturulur, yeni sezonda yeni bir kurul iş başına getirilir.

2- MHK hiç bir şey olmamış gibi görevine devam eder, Tahkim Kurulu'nun bağlayıcı olan kararına karşın söz konusu hakem ve gözlemcilere sezon bitimine kadar maç vermeyebilir. Haziran ayı gelince de Tahkim'e itirazda bulunan hakemler klasman düşürülebilir.

3- Bir başka olasılık; Ferhan Gündoğdu yönetiminde görev yapan MHK görevine devam eder. Tahkim Kurulu kararı gereğince söz konusu hakem ve gözlemcilere  yeniden maçlarda görev verilebilir.

Başkan Ferhat Gündoğdu yayıncı kuruluşa yaptığı açıklamada; hakemlerle gözlemcilere zaman zaman küçük uyarılar yapma yoluyla düzelmeleri için şans verdiklerini ama bir türlü olmadığından bu kararı aldıklarını söylerken;

Federasyon Başkanı Nihat Özdemir'de MHK'den gelen talebin yönetim kurulunda oy birliğiyle alındığının altını çizmiş.

Bakalım bu savaştan kim eli daha güçlü bir şekilde çıkacak?

Haklarının yendiğini iddiasıyla hukuk savaşı başlatan hakemlerle gözlemciler mi ?

Yoksa ' ben hukuk, guguk tanımam. Ne dersem o olur' diyen futbolun patronları mı?

Bekleyip, göreceğiz...

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları