Taş gibi savunmaya nokta atışı bir skorer takviyesi şart

2022.10.09 13:37 - Son Güncellenme: 2022.10.09 13:37
A

 Frutti Extra Bursaspor hücumda zaman zaman gitgeller yaşadığı karşılaşmada; Türk Telekom'u ödün vermediği sert savunması ile devirmeyi başardı. (79-63)

Geçen hafta deplasmanda da Gaziantep Basketbol'u savunma kaynaklı müthiş performansıyla 50 sayıda tutarak kazanan Frutti Extra Bursaspor'un sezonun hemen başında öne çıkan bu farkındalığı; oyun sistemini bu düzen üzerinden kurgulayacağının işareti gibi geldi bana.

Timsahlar dünkü maçta 32/72 (% 44) gibi kendi standartlarının oldukça altında kabul edebileceğimiz bir saha içi yüzdesi (fieald goals) ile oynasa da; rakibi kendi potasının altında ve civarında iyi durdurarak galibiyet serisini iki maça çıkardı.

İdeal kadronun henüz şekillenemediği ilk iki maçta gözlemlediğimiz en belirgin zaaf; takımda dışarıdan skor yapacak oyuncu sayısındaki yetersizlik.

Başka bir ifade ile en zor zamanlarda bile denklemleri çözebilen Derek Needham Andrew Andrews düetinin eksilen ayağının hala boş duruyor olması.

Kendi ligimizde olmasa da Derek Needham, Andrew Andrews birlikte uyum içinde oynadıklarında Frutti Extra Bursaspor; 7 Days EuroCup'da basketbol dünyasını şaşırtan bir başarıyla final kapısını aralayarak herkesi şaşırtmışlardı.

Bu açığın yerli rotasyon takviyesiyle kapatılacağı yönündeki savı da iki maçta henüz göremedik.

Üstelik omuz sakatlığı nedeniyle uzun bir süre kenarda bekleyeceği kesinleşen Enes Berkay Taşkıran'ın eksilmesiyle  bu oyun planı da şimdilik sekteye uğramış durumda.

Ömer Utku Al an itibariyle katkı yapması için için değil, Derek Neeham'ı dinlendirmesi adına oyuna dahil ediliyor. Enes Berkay'la oynadıklarında takıma ekstra olarak neler katabilecekleri de henüz tam olarak test edilemedi.

Geçen sezonun yarısını Türk Telekom'da, yarısını İspanya'da San Burgos'ta tamamlayan skorer guard Ahthony Clemmons'un beklentilerin altında kalan performansı da dikkate alındığında; acilen 2-3 numara aralığına şutu iyi düzeyde, ayni zamanda çembere atak ederek skor bulabilen yeni bir taze kana ihtiyaç olduğu aşikar.

Yakında başlayacak NBA'de kadro dışı kalanların  çıkışları dışında; Avrupa'nın iyice daralan oyuncu havuzundan bu kalibrede bir isim bulunabilir mi bilemiyorum.

Scout ekibinin son üç sezondur gerçekleştirdiği nokta atışı hamlelerini bildiğimiz için 'umutsuz olmaya gerek yoktur' diye düşünüyorum.

Buna örnek olarak; aranacağını düşündüğüm 5 numarada takımdan ayrılan Kevarrius Hayes'in Zach Auguste hamlesiyle kontraya düşürülmüş olması verilebilir.

Ülkemizde Galatasaray forması da giyen Zach Auguste çok yönlü oyunuyla takım adına sezonun en önemli kazançlarından birisi olacağını iki maçta kanıtlamış durumda.

İyi savunma yapan; yanı sıra ribaunt, blok, skor departmanlarının her birisine ismini yazdırabilen Auguste'nin yorulduğu ya da faul sorunu yaşadığı anlarda Ahmet Düverioğlu gibi önemli bir back up'u var.

Çember altı emin ellerde; gerisine bakalım.

Savunması taş gibi, hücumda zaman zaman daralıp zorlansa da zengin portföyü sayesinde buna da bir şekilde çözüm üretebilen Frutti Extra Bursaspor'un yapması gereken tek şey; daha fazla beklemeden bir skorer ilavesini takıma dahil etmesidir.

Alimpijevic çok değişik ve farklı bir coach;

Rotasyonda mümkün olduğunca her oyuncusunu kullanmak istiyor.

Dünkü maçta da kadroda dakika vermeyi düşündüğü her oyuncusunu mümkün olduğunda kullanmaya çalıştı.

Kötü oynasalar da bazı isimlerde inatla ısrarını sürdürüyor.

Başlarda şut sokamadıkça kendi kendini yiyip bitiren Onuralp Bitim'e beslediği güven, yerli rotasyonun en değerli mücevherinin maçın sonlarında gelen şahane performansıyla olumlu bir sonun hikayesini anımsattı.

Hiç çizgiye gelmeden 9/17 saha içi yüzdesi, 6/9 ikilik, 3/8 üçlük yüzdesiyle maçı tamamlayan Bitim, hırsı ve enerjisiyle gecenin oyuncularından birisi olmayı başardı.

Kötü oynadığında bile parkeye dönebileceğini düşünerek kendini hazırda tutmak olsa olsa profesyonellerin işidir.

Onualp tam da bu karakterde bir oyuncu.

Ama ayni ısrar gösterilse de bir türlü oyuna giremeyip, öyle de bitiren Yiğitcan Saybir için gece istediği gibi bitmedi.

Ben bir yerden sonra onun da kabuğunu kıracağına inanıyorum.

Derek Needham'ın kusursuz şoförlüğü bu takım için yoldan çıkmama adına çok önemli. Dört dörtlük bir oyun kurucu; şutu, savunması, asistleri ve takımı yönlendirmesiyle hayranlık duyularak izlenen bir basketbol emekçisi.

Ama yanına mutlaka uyumu ve zekasıyla onu tamamlayacak bir partner gerekiyor.

Dave Dudzinski bu kadro için amiyane söylemle hücum ve savundaki çöpçüsü konumunda. Basit ama yararlı performansı bazen maç bile kazandırabiliyor.

4 numara olmasın ötesinde; çembere sırtı dönük oynamayı bilmesi; Alimpijevic'in uzuna sıkıştığında elini güçlendirecek alternatif hamlesi gibi.

 Bursa'daki ilk maçta tribünler beklendiği kadar dolmasa da taraftar her koşulda oyuncularını ateşlemesini bildi.

Maçın içiyle sonunda yaşanan ufak tefek tatsızlıkların rakip takım oyuncularının kışkırtması sonucunda çıkması üzücüydü kuşkusuz.

 Yaşını başı almış Semih Erden'in tribünlerle girdiği ağız dalaşı bu seviyedeki bir oyuncuya hiç ama hiç yakışmadı.

ABD'li Daniel Jones'in koridordan geri dönerek seyircilere saldırma eylemi de üzerine tuz biber ekti.

Sen basketbolcusun; ne işin var kaba kuvvet gösterileriyle.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları