Sultanlar Vargas'a gerek kalmadan işi bitirdiler

2023.06.30 20:31 - Son Güncellenme: 2023.06.30 20:31
A

 

Filenin Sultanları FIVB Milletler Ligi'nin (NVL) Bangkok'da oynanan üçüncü ayağında ilk gün Japonya'ya 3-2 yenildikten sonra oynadığı iki maçta önce ev sahibi Tayland'ı, bugün de eski dünya ve olimpiyat şampiyonlarından Brezilya'yı net skorlarla 3-0 yenerek; 12-16 Temmuz tarihleri arasında ABD'nin Arlington şehrinde yapılacak finallere katılmayı garantiledi.

Kadınlarımız bu galibiyetlerle grupta bitime bir maç kala; genel sıralamada Polonya ve ABD'nin ardından üçüncü sıraya yükseldiler.

Sultanlar Bangkok etabının son maçı için pazar günü Türk antrenörü Ferhat Akbaş'ın çalıştırdığı Hırvatistan ile fileye yükselecek.

Bangkok'ta hemen herkes devşirme Melissa Vargas gibi çok önemli bir skor opsiyonunun finaller için dinlendirilmesinin; takımın hücum gücüne ne oranda yansıyacağını merak ediyordu.

Maçlar başlayınca; riski göze alarak bu kararı veren İtalyan coach Daniele Santarelli'nin bu tercihinde yanılmadığı görüldü.

Vargas olmasa da şans bulan diğer oyuncular ' o yoksa bizler varız' diyerek hocalarını yanıltmadılar.

Maçların analizlerine gelecek olursak;

Köşelerde özellikle Ebrar Karakurt, İlkin Aydın ikilisi şahane bir seriye imza atarken; ortada da emektar kaptan Eda Erdem Dündar'la Zehra Güneş bir makine düzeninde çalışarak kafalardaki soru işaretleri silmeyi başardılar.

Hele hele kaptan Eda'nın pasör arkasından dolanarak yaptığı tek ayak üstü 2 numara hücumları Bangkok ayağının spesiyalitesi gibiydi.

Tribünleri heyecanlandıran bu atak şekliyle kariyerine zirve yaptıran Eda Erdem Dündar yanı sıra blok caydırıcılığı ile de vazgeçilmezliğini kanıtladı.

Zehra ile birlikte ortada ve köşelerde rakip hücumlara adeta duvar ören kaptanımız; Brezilya maçına sığdırdığı 6 blokla maçın 'X faktörü' olarak alkışlandı.

Geniş rotasyonumuzun oynayarak kendilerini gelişmeleri çok önemli bir kriter.

Bir başka olumlu faktör; hangi sayıda ve zaman diliminde olursa olsun; parkeye gider oyuncularımızın maça katkı yapmak için olağanüstü efor sarf etmeleri.

Örnek olarak Meliha Diken'in Brezilya maçının 3. setinde ve sonlara doğru oyuna girmesine karşın; yaptığı iki köşe hücumundan skor çıkartmasıydı.

Hep daim hazır ve tam konsantre bir şekilde oynamak takımımızın en karakteristik özelliği haline geldi.

Pasör Elif Şahin'in Cansu Özbay gibi daha deneyimli bir isimden rol kaparak takım içi sorumluluğuna Bangkok'da adeta zirve yaptırması; final etabı öncesi hanemize yazılan önemli bir artı oldu.

Arkadaşlarını köşelerle, ortadan hücuma çok iyi yönlendiren genç pasörün; ön pozisyonlarda olduğu süreçlerde kendine özgü oyun stiliyle blok arkasına bıraktığı plaseleri de çok konuşuldu Tayland'da.

Takım olarak her maçımızı baştan sonra yüksek bir motivasyonla oynamaya çalışıyoruz.

Rakiplerin öne geçmesi oyun sistemimizle, moralimizi hiç etkilemiyor.

Çok çabuk reaksiyon vererek, açık kapatıyoruz.

Dublajla manşetlerde olabildiği kadar iyiyiz;

Savunma üzerinden konuşmaya devam edecek olursak; plaselere karşı iyi pozisyon alarak rakiplerin bizi gafil avlamalarına izin vermiyoruz.

Servislerden 'ace üzerinden bu kez fazla sayı bulamasak ta; rakibin zayıf noktalarından tam isabet sağlayıp, belki de bu ayağın en iyisi olmayı başardık bir kez daha.

Oynadığımız Japonya ile Tayland savunma ağırlıklarıyla öne çıkan takımlardı.

Bize göre fizik olarak kısa kaldıkları için dublajla, manşette hata yapmamaya çalışarak oynamaya çalıştılar.

Tayland'a karşı hiç açık vermedik belki ama; ilk gün Japonlar adeta elleri ve gövdeleriyle parkeye yapışarak çıkarttıkları extra toplardan buldukları kontra sayılarla hem düzenimizi, hem de sistemimizi uzun süre sekteye uğratmayı başardılar.

Sonradan toparlanıp 2-2'ye getirdiğimiz maçın karar seti; rakibin iyi oynamasından ziyade, kendi bireysel hatalarımızla kaybetmemize neden oldu.

Şimdi ABD'de son ayak oynanacak ve şampiyon burada taç giyecek.

Bu kez Melissa Vargas'lı kadromuzla parkede yer alacağız.

Kübalı devşirme sadece durdurulması çok zor hücum performansıyla değil, savunma karakteriyle de çok farklı ve olağanüstü bir voleybolcu statüsünde.

Muhtemelen Santarelli maçlarda Ebrar Karakurt ile, Melissa Vargas'ı ayni anda oynatır.

Rakipler titrerken (!), biz ikisinin üzerinden keyif yapmaya çalışacağız.

Bu kez çok büyük aksilikler yaşanmazsa; en azından final garanti gibi duruyor.

Elbette şampiyonluk şahane olur;

Ne yalan söyleyeyim; bu takıma da çok yakışır.

Çünkü bunu fazlasıyla hak ediyorlar.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları