Son sözü Milton Doyle söyledi: 94-93

2023.05.07 23:38 - Son Güncellenme: 2023.05.07 23:38
A

Tofaş  üçüncü çeyrekte iki kez 10 sayı farkla geriye düştüğü Darüşşafaka LASSA maçını; ( 49-59 / 56-66) sonlarına sakladığı müthiş enerjisiyle 94-93 kazanmayı başardı.

Bu sonuçla play-off şansını arttıran turkuaz yeşilli takım ayni zamanda son 7 maçında 6. galibiyetini elde etmiş oldu.

Baştan sona büyük bir çekişme içinde geçen karşılaşmanın son dakikalarında galibiyet sürekli el değiştirdi.

Tofaş'ın her hamlesine Darüşşafaka neredeyse her mesafeden yüksek yüzdeli şutlar sokan ABD'lileri Aaron White, Markel Starks, Wayne McCullough ile gecikmeden yanıt verirken; çember altında da eski Bursasporlu Gabriel Olaseni 25 sayılık performansıyla takımının maça tutunmasını sağladı.

Tofaş son haftalara göre bu maçta çok kötü savunma yaptı. Özellikle çember altı; atletizmi olmayan Olaseni'nin pick and rolller (ikili oyun) üzerinden içeri devrilmesine bir türlü önlem getiremedi.

Koridora dönen boyalı alanda hücumda fazla opsiyonu olmayan bir oyuncuya karşı Boubakar Toure yetersiz kalırken; çember altına yardım için gönderilen Brady Manek'te birebirlerde kolay yenilerek Darüşşafaka'nın çember altı üretkenliğine çözüm üretemedi.

5 numarada Manek'le Toure'nin düşük kalan enerjilerinin telafisi; takıma yeni yeni ısınmaya başlayan devşirme Ege Demir'den geldi.

Henüz başrol oyuncusu olmak için zamana ihtiyacı olsa da; savunmada blok caydırıcılığı ile ribaunt potansiyeli ile şimdiden kendisi ve takımı adına çok önemli bir kazanım.

Nerede nasıl durulacağını da öğrenmeye başlamış.

Top kapmak için adeta savaşıyor.

Bir pozisyonda yerde düşe kalka sahip olduğu topla tribünleri ayağa kaldıran smacı, maçın en spektaküler hareketleri arasındaydı.

Savunmada yaşanan sorunlar; maç içinde hücum tarafındakileri de olumsuz etkiledi.

Manek çok kaçırarak başladığı karşılaşmayı sonradan toparlanıp 4/10 üçlük, 2/3 ikilik, 2/2 serbest atış toplam 18 sayıyla standartlarına yaklaşırken; en önemli skor opsiyonu Milton Doyle maç boyunda döküldükten sonra; en kritik bir dakikada (bitime 3,9 saniye kala) ve çok zor bir pozisyonda gelen maç kazandıran üçlüğü; Tofaş'a rahat bir nefes aldırdı. (94-92).

Son hücumda ve bitime 1.2 saniye kala Olaseni kendisine yapılan faullerden birini atıp, diğerini kaçırınca; uzatmaya gitmesi beklenen karşılaşmanın kazananı ev sahibi Tofaş oldu.

Tofaş'ta kısa rotasyon Orhun Ene'nin Manek ve Doyle dışında en önemli kozu.

Oyunu kurup, takımı yönlendirmede Tyler Ennis'le Berk Uğurlu skor katkıları dışında önemli hamle oyuncuları.

Çembere fazla bakmadan, içeri penetre ederek oynamayı seven ikilinin aksine; Rob Gray ise bu rotasyonun kesinlikle vazgeçilmezi.

ABD'li her şeyden önce mükemmel bir ballhanlinge sahip; müthiş bir delici ve iyi bir dış atıcı.

Takım sayıya sıkışınca çembere atak ederek oynamaya başladığında akan sular duruyor!.

Sıkça kullandığı bire bir yeteneği bu lig seviyesinde çok az oyunda var.

Risk alan savunmalara da yüzdeli sayılabilecek üçlükleriyle ceza kesiyor.

Cross overa başladığında sıkça yaptığı top kayıplarını 'her güzelin bir kusuru vardır' savunmasıyla açıklayabiliriz!.

Tofaş'da yabancı kontenjanı nedeniyle her oyuncuyu kenara alabilirsiniz belki ama; Roy Gray bu kategoride en son düşünülecek isimdir bana göre.

Bu önemli detay için Orhun Ene'nin  ilk fırsatta görüşünü almaya çalışacağım !.

Tofaş kendisi adına defolarla dolu bu maçı kazanarak play-off yolunda önemli bir avantaj yakaladı.

Son iki maçını Frutti Extra Bursaspor ile deplasman statüsünde, sonra da Bahçeşehir Koleji ile yine Bursa'da oynayarak normal sezonu tamamlayacak.

Bu cuma Bursa derbisinde karşı karşıya gelecek iki takımın maçının heyecanı; şimdiden şehre dalga dalga yayılmış durumda.

Normal sezon beşinciliği şimdiden garantiye alan Frutti Extra Bursaspor' mu; yoksa son iki maçını kazanarak play-off'a yedinci sıradan başlamayı hedefine yerleştiren Tofaş' mı favori; yanıtını büyük ihtimalle cuma akşamı öğrenmiş olacağız.

Tofaş Spor Kulübü; 'basketbolun değerleri' başlığıyla startını verdiği anlamlı organizasyonda bu maçın devre arasında da 5 yıl takım kaptanlığını yapan, örnek sporcu ve yaşayan efsanelerinden ABD vatandaşı olsa da; aslen Dominik Cumhuriyetli olan Sammy Meija'ylı ağırlayıp; onu son resmi maçında giydiği forma ve bir şiltle ödüllendirdi.

Tribünlerde de Mejia'nın yüzünün resmedildiği karton posterleri açılarak oyuncuya jestte bulunuldu.

Devre arasında ben de kendisiyle kısa bir görüşme yaptım. Mejia tarifsiz bir Türkiye hayranı ve Bursa aşığı.

Türkçesi de İngilizcesi gibi akıcı ve su gibi.

Taraftarları, kulübü, Gülbahçe semtinde sık sık uğrayıp yemeklerini yediği ünlü Esnaf Lokantasını hiç unutamamış.

Bu lokanta kuzu tandırı ve süt helvası ile meşhurdur. Bilmiyorum yemeye götürdüler mi ama; uğramadan edememiştir!

Tofaş yönetimini, fabrika CEO'su ve kulüp başkanı Cengiz Eroldu ile genel menacer Tolga Öngören'i bu örnek ve alkışlanacak organizasyonları nedeniyle yürekten kutluyorum.

Maçın 'en'leri.

TOFAŞ: Tyler Ennis 15 sayı, 2 ribaund, 5 asist, Boubacar Toure 14 sayı, 3 ribaund, 5 asist, Brady Manek 18 sayı (4/10 üçlük), 4 ribaund, Rob Gray 22 sayı (

2/3 üçlük), 4 ribaund, 5 asist, Milton Doyle 10 sayı, 3 ribaund, 5 asist

Darüşşafaka Lassa: Gabriel Olaseni 25 sayı, 8 ribaund, 5 asist, Doğuş Özdemiroğlu 15 sayı, 13 asist, 5 ribaund, Aaron White 17 sayı, 6 ribaund


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları