'Socios sözleşmesi' feshinin bilinmeyenleri

2022.03.29 16:49 - Son Güncellenme: 2022.03.29 16:54
A

Bursaspor'un an itibariyle gündemindeki en önemli olay; Erkan Kamat Yönetimi döneminde ve Mayıs 2021'de kripto para şirketi Socios firmasıyla imzalanan  fan token (taraftar için kripto para) anlaşmasının; 5 Haziran 2021 tarihinde yapılan olağan kongrede göreve getirilen Hayrettin Gülgüler-Emin Adanur Yönetimi tarafından tek taraflı feshedilerek yerine Bitci Com'la el sıkışılmasının perde arkasındaki bilinmeyenleri.

İster sporda, ister iş dünyasında olsun karşılıklı imzalarla güvenceye alınmış akçeli konuların tek taraflı fesihlerinde zarara uğradığını iddia eden kurum ya da şirketin / şirketlerin / karşı tarafı mahkemeye vererek tazminat davaları açması olağan bir gelişmeden fazlası değildir.

Bursaspor'da da şu aralar buna benzer bir gelişme yaşanıyor.

Söz konusu fesihten kimin karlı, kimin zararlı çıkacağını öğrenerek bilgilendirme yapabilmek için gün boyunca kapsamlı bir istihbarat çalışması gerçekleştirdim.

İtiraf etmeliyim ki söz konusu olayın epeyce uzağında yaşayan birisi olarak¸ kılı kırk yararak ve ince, eleyip sık dokuyarak en doğru bilgiye ulaşmak için çaba sarf ettim.

Şimdi de bu köşeden sizlere derlediklerimi paylaşmak istiyorum.

Söz konusu Socios şirketi ile sözleşme; Erkan Kamat Yönetiminin görevi bırakmasından 20 gün kadar önce ve 5 yıl olarak  imzalanmış.

Sözleşmenin karşılığında alınacak olan toplam 500 bin euroluk ödemenin % 80'i yönetici alacaklarına dağıtılmış.

Aslında önemli detay burası değil.

Onu da özetleyelim. Socios'un Türkiye ayağının görüşmelerini yaptıktan sonra masaya getirdiği sözleşmede söz konusu şirketin Türkiye şubesi değil, Malta şubesi yazmakta!.

'Neden öyle' derseniz;

Malta dünya genelinde Britanya Virgin adaları, Britanya Cayman adaları, Jersey ve Bermuda gibi off shore hesapların bulunduğu vergi cenneti ülkelerden birisi olarak tanınmaktadır. Biraz daha açacak olursak; kara para aklaması nedeniyle mali sicili kabarık, gri listede bulunan diğer ada ülkeleriyle hemen hemen eş değerdedir.

İşte bu husus Emin Adanur Yönetiminin de dikkatini çeker.

Hem MASAK ( Mali Suçları Araştırma Kurulu) nezdinde sıkıntı yaşamamak, hem de vergisiz kazancı ortadan kaldırma adına ilgili firmaya ihtarlar çeker. Daha sonra da sözleşme  kamu düzenine aykırılıktan feshedilir.

Akabinde eski yönetim Bitci firması ile anlaşmaya gider. Bitci'den 12 milyon token satışı ( Toplam 50 milyon adet token)  ve 7,5 milyon TL isim hakkı olmak üzere toplamda 19,5 milyon TL nakit alınır. Böylece eski ismi Timsah Arena olan stadyum açılışından 6 yıl sonra isim hakkı sahibi olmaya hak kazanır. Muhtemelen bu birliktelik daha uzun yıllar sürecek ve Bursaspor söz konusu firma üzerinden hatırı sayılır gelirler elde etmeye devam edecektir.

Bir paragraf açarak ek bilgilendirme yapalım.

Bursaspor'un mevcut iş ortağı Bitci'nin elinde 100 milyon civarında bir token olduğu alınan bilgiler arasında.

Bundan sonrasında mevcutların satışından arz edilecek rakamı belirlemek biraz da Bursaspor'un elinde gibi gözükmekte.  Yine toplam gelirin % 60'ı da Bursaspor'un kasasına girecek.

Bütün bunları söyledikten sonra; yargı sürecini yargıya bırakarak kulübün çıkarları doğrultusunda tokenlerin değerini düşürecek spekülatif haberlerin bir süre daha uzağında durulması gerektiğine inanıyorum.

Çoğunluk böylesine çetrefil bir konunun tam içinde olmadığı için, Bursaspor'un belki onlarca yıl daha stadının isim hakkını satın alacak bir müşteriye kavuştuğunun pek farkına varamamışa benziyor.

Konuyu toparlayacak olursak;  burada Socios'un vermiş olduğu, Erkan Kamat'ın da yönetimindekilere dağıttığı para geri ödenecek olsa bile; buradan çok daha fazla gelir elde edilmesi olasılık dahilinde.

Son tahlilde konuya tam hakim olmadan 'Socios tek taraflı fesih için kulübü dava etmiş, Adanur Yönetiminden yeni bir kazık' diyerek ortalığını ayağa kaldırmanın objektif bir eleştiri olacağını düşünmüyorum.

Bilmiyorum anlatabildim mi ?

Bilmeyenleri konunun özetini çıkartarak bilgilendirmeye çalıştım.

                     Bitmedi gitti bizim stadın hırsızları!

Bursaspor Kulübü son yaptığı açıklamada geçen hafta Bitci Timsah Park'ta hırsızlık olayı yaşandığını ve bununla ilgili suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Bizim meslekte  'yarım yamalak bilgilerden haber yapılmaz'.

Kulübü yönetenlere Türkçe üzerinden meramını anlatabilmeyi (!) yeniden öğretecek halimiz yok.

Bir konu ile ilgili bilgilendirme yapıyorsunuz; okuyup bitirdiğimizde anlıyoruz ki ortada bir hırsızlık vakası söz konusu!..

Hepsi bu kadar, ötesi yok!..

Allah rızası için tam olsun, eksiksiz olsun; millete kafayı yedirmeyin!...

Gün boyunca telefonla kendisine ulaşamadığım için sevgili başkan Ömer Furkan Banaz'a o zaman ben buradan küçük küçük paragraflar halinde sormak istiyorum.

Bu hırsız oğlu hırsızlar bu kez neresinden götürdüler stadyumun ?.

Elektrik kablolarının köküne dadanan eli uzunlar çala çala dibine darı ektikleri için acaba bu sefer nereden neleri götürdü her kes merak içinde!.

Kapı kilitlerini mi; oturulan koltukları mı; uzanılacak yerdeki ampulleri mi; yoksa tuvaletlerdeki klozetlerin kapakları ile, lavabo musluklarını mı ?

Ne bileyim cepçilerle tırnakçılar türedi de; maça dalan taraftarın cebindekileri mi araklıyorlar?

Doğrusu olayın aslı astarı nedir kimsenin bilgisi yok; yönetim cephesi bilip de açıklamaya korkuyorsa; hemen söyleyelim doğru bir şey yapmıyor.

Zavallı Bursaspor'um.

Bir zamanlar şampiyonken el üstünde tutulurdun,

Devir değişince kim varsa birer birer araziye uyarak tüydü.

Şimdi ancak belediye katkısıyla ayakta tutulmaya çalışılıyor.

An itibariyle terk edilen geminin 'en sadık misafirleri' iflas olmaz hırsızları!..

Yakında temelini de söküp götürürlerse; bir bakmışsınız ortada çalınacak bir şeyi kalmamış!..

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları