'Şampiyon gibi' oynadılar...

2022.05.18 01:03 - Son Güncellenme: 2022.05.18 13:15
A

Frutti Extra Bursaspor, İNG Basketbol Süper Ligi play-off çeyrek final ikinci maçında Fenerbahçe BEKO'yu  Nilüfer Tofaş Salonu'nda 97-77 yenerek seride durumu 1-1'e getirdi...

Biletlerinin günden öncesinden tükendiği karşılaşmaya fırtına gibi başlayan ve dört çeyrekte de momentumu elinden bırakmayan Frutti Extra Bursaspor; perşembe günü İstanbul'da oynanacak serinin üçüncü maçı da kazanması durumunda play-off'ta yarı final biletini cebine koyacak.

Euro Cup'da mucize sonuçlara imza atarak finale kadar yükselmeyi başaran Frutti Extra Bursaspor, kendi liginde de kolay lokma olmayacağını dün geceki performansıyla bir kez daha ortaya koymuş oldu.

An itibariyle otoritelerce ligde ve Avrupa'da en küçük bir şans tanınmayan takımdan bir 'basketbol mucizesi' ortaya çıkmış durumda.

Gerçekten inanarak kurdum bu cümleyi.

Frutti Extra Bursaspor benim kriterlerimce 2021-2022 sezonunun her departmanında en başarılı takımıdır.

Mütevazi bütçe; dar rotasyon, kurguladığı sistem basketbolu, hem savunma, hem de hücumda dakika verdiği oyuncularıyla organize bir şekilde oynayabilme becerisi, en önemlisi takım üzerinde mutlak otorite olan coachu Dusan Alimpijevic'in saha içindeki maça olumlu olumsuz her koşulda kendinden bir şeyler katan hükmedişi; son yılların en çarpıcı ve en karizmatik basketbol takımını ortaya çıkardı.

Takımın sahip olduğu enerjinin bu kadar ekonomik kullanılması da pek rastladığımız basketbol gerçeği değil.

Özellikle sonlara doğru giderek ivmelenen  bu enerjileri ile en baba takımların bile hesabını şaşırtan Frutti Extra Bursaspor; karar periyodunda çok farklı bir kimlikle oynayarak,tempoya bürününce ortaya çıkan basketbol karakteri tek kelimeyle inanılmaz, tek kelimeyle harikulade.

 Birbirine inanmış bu oyuncu grubunun en özellikli karakterleri ise savaşarak oynamayı alışkanlık haline getirmeleri. Bir yanlış düdük, ya da rakibin ağır tahriki bile  düzen dışına çıkartmıyor oyuncuları.  Kaldıkları yerden ve eskisinden daha çok isteyerek bıraktıklarını tamamlamaya çalışıyorlar.

Dün gece Fenerbahçe BEKO önünde yukarıda çizmeye çalıştığım oyun profili içinde parkede mücadele ederek, şampiyonluğun en büyük adaylarından birisi kabul edilen Fenerbahçe BEKO'ya sezonun en ağır yenilgilerinden birisini tattırdılar.

Adeta Euro Cup'da kazanılamayan kupaya bir gönderme gibiydi dün akşamki şanlı direnişleri.

Çok istedikleri o şampiyonluğun Fenerbahçe BEKO önünde sanki telafisini yaptılar.

Oyun disiplinleri, savunma hırsları, hücumda topu çok iyi paylaşarak eli sıcak oyun üzerinden skoru bulmaları; dört dörtlüktü.

Serinin iki akşam sonra oynanacak kader maçında 'her şeyin olabileceğini' söyleyebiliriz.

Taraftarının coşkulu desteğini arkasına itici güç olarak maça başlayan Frutti Extra Bursaspor'da ilk iki çeyrek kısaların üretkenliği beklenilen düzeyde değildi. Takım istekli oynuyor ama bir tür maçın içine tam olarak giremiyordu. Sanki zincirin halkalarından birisi kopuk gibiydi. Diğer pozisyonlardan da beklenilen katkı gelmese de, yine de bir sihirli el; Bursaspor'u oyunun içinde tutmaya devam ediyordu.

Fenerbahçe BEKO'nun ilk baştan itibaren topa baskı yapmayı amaçlayan oyun planında hem Needham, hem de Andrews başlangıçta bayağı bocaladılar. İşin içine erken faul sorunu da girince; Alimpijevic'in kısalar üzerinden maça hükmetme planı bir süreliğine ertelendi.

Hayes'in devreye girememesi de bu sürecin en karakteristik handikabıydı. Açığı yine kariyer gecelerinden birini daha çıkartan Onuralp Bitim'in üçlükleri kapattı. Zaten Onuralp maçın sonuna kadar ayakta kalarak ve  enerjisini hiç tükenmeyerek boş üçlükleri atmaya, rakibini savunmaya ve ribauntları toplamaya devam etti.

Son çeyrek puslu havaları seven iki kurdun sahneye çıkışına sahne oldu. Needham asli görevi olan oyun kuruculukta takımını şahane yönlendirirken, el üstü üçlükleri ile de skoru açmaya devam etti. Topu Needham ile iyi paylaşan Andrews ise sert ve temaslı savunmalara bire birler üzerinden dalarak, ya da cross over sonrası üçlükleriyle cezayı keserek; Frutti Extra Bursaspor'un maçın mutlak hakimi olmasını sağladılar.

'Pitbull Holland' savunma katkısı ve eşleşmelerde getirdiği yardımlarla dikkati çekerken; Metin Türen Dave Dudzinski'nin sessiz kaldığı geceye köşelerden soktuğu üçlükleriyle şahane bir '4 numara' katkısı yaptı.

Dar rotasyonlu Frutti Extra Bursaspor'a karşılık Fenerbahçe BEKO kenarda kimi varsa neredeyse hepsini parkeye salarak maçın içinde kendisini zinde tutmaya çalıştı. Topu getiren Bursaspor kısalarına üç kısası Pierria Henry, Nando De Colo ve Şehmus Hazer'le baskı uygulayarak oyun kurdurmamaya çalıştılar.

Nando De Colo ilk maçta olduğu gibi bu maçta da dribling üzerinden bulduğu sayılarla takımının skor yükünü çekerken; Devin Booker çember altı karartmalarının yanı sıra, dışarı çıkarak bulduğu kritik üçlüklerle takımı adına maçta kalan bir kaç oyuncudan birisiydi.

Alimpijevic'in sık sık altını çizdiği gibi; 'Bursaspor'un 5'e 5 oynanan her maçta şansı % 50, % 50'dir.'

Perşembe akşamı ne olacağını kimse kestiremez; bir bakmışsınız Bursaspor sürpriz yaparak yarı finale yükselivermiş!..

Türkiye'nin en ateşli basketbol taraftarı açık ara Bursa'da.Takımlarına başından sonuna inanılmaz bir coşku ile destek veriyorlar.

Onlara yakışmayan tek şey; o salonda bulunmayan rakiple, Fenerbahçe'ye karşı gereksiz yere edilen küfürler. Hakemler maçın hem başında anons yaptırarak olaya erken müdahale ederken, Ömer Levent ile Sezer Sezgin'de gereken uyarıları yaparak salonun boşaltılmasının önüne geçtiler.

Bursaspor'un büyük taraftarına küfür yakışmıyor. Hiç gereği yokken canımız yanacaktı.

Bütün bunlar daha sonra para cezası ya da salon kapatma olarak kulübe dönüş yapıyor.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları