Rekorlarla alay eden İsveçli; Armand Duplantis

2022.07.25 17:09 - Son Güncellenme: 2022.07.25 18:31
A

Armand Duplantis adını ilk kez, bundan önce çalıştığım medyada; veteran atletizmin Bursalı duayenlerinden; 100 metre engelli dünya şampiyonu Dr. Murat Kaçar'dan duymuştum.

Atletizm üzerine konuştuğumuz ortak bir sohbette Duplantis'e işaret ederek; İsveçli yüksek atlamacının atletizm dünyasında kısa süre içinde ses getiren rekorlara imza atarak anılacağından dem vurmuştu sevgili Murat ağabey.

Duplantis çok özel bir yetenek. Farklı rekorları da birbirinin peşi sıra kırmaya devam ediyor.

Örneğin hem salonda, hem de açık havada sırıkla yüksek atlama dünya rekorları kendisine ait.

Bu branşın unutulmaz Ukraynalı şampiyonu Sergey Bubka ile kıyaslanamayacak kadar geliştirmiş durumda kendisini.

Rakibi de olmadığı için bir yerden sonra organizasyonlarda kendi kendisiyle yarışıyor olması, kariyerinin en ilginç detayı.

Duplantis ABD'nin Oregon eyaletinin Eugene kentinde düzenlenen 18. Dünya Atletizm Şampiyonası'nın son gününde 6.21 metre atlayarak, kendisine ait sırıkla yüksek atlama dünya rekorunu (6.20 metre) bir santim daha geliştirdi. Rekor getiren atlayışından sonra başarısını sevinç gösterileriyle kutlayan Duplantis'in son yıllara sığdırdığı başarılı performansına isterseniz birlikte göz atalım.

10 Kasım 1999 doğumlu atlet; 1994'den bu yana 6.14 metre ile Sergey Bubka'ya ait olan açık havada sırıkla atlama rekorunu Diamond League'nin Roma ayağında 6.15 metre ile tarihe gömmüştü.

Tabii bu ilk başarısı değildi Duplantis'in. Son 7 ay içinde 2'si salon, birisi açık havada olmak üzere 3 dünya rekorunun peş peşe kırdı.

Şubat 2022'de Polonya'nın Torun kentinde salonda 6.17 metre atlayarak kapalı alan rekoru kırdıktan sonra, yine ayni ayın içinde İskoçya'nın Glasgow şehrinde 6.18 metre atlayıp, kendisine ait olan rekoru geliştirdi.

Sırıkla yüksek atlama gibi çok zor bir branşta rekor üstüne rekor tazeleyen Duplantis başarısının sırrını soranlara; bu spora çok küçük yaşlarda başlamış olmasını gösteriyor.

Ailesi de sporcu Duplantis'in; baba eski bir sırıkla atlama şampiyonu. 3 yaşında evlerinin bahçesine kurulan bir düzenekle sırıklı atlama üzerine ilk çalışmalarını gerçekleştirmiş.

Genelde bu spora lise çağlarında başlandığı göz önüne alınırsa, Duplantis neredeyse çocukluğunu yaşayamadan sporun içinde bulmuş kendisini ve süreci kendi lehine çok iyi kullanarak; olağanüstü yetenek isteyen böylesi bir stilde dünyanın en büyüğü olmayı başarmış.

'Çocukluğunun oyunu' olarak gördüğü sırıkla yüksek atlamada; sonradan yetişenlerin kat ettiği mesafelerde rekorlarına başlayan İsveçli rekortmen sporcu; yüzyılın en büyük atletlerinden birisi olmaya şimdiden hak kazanmış durumda. 

Rekorlar kırdıkça da, kendisine ait mesafeleri iyice erişilmez noktalara çıkartacağı yadsınamaz bir gerçek.

Oregon'da sona eren dünya atletizm şampiyonasının erkekler sırıkla yüksek atlama branşında; ülkemiz adına da bir başarı hikayesi söz konusu.

Bu hikayenin altındaki imza da Fenerbahçe Spor Kulübü atleti Ersu Şaşmaz'a ait.

Şaşmaz; Oregon'da 5.80 metre atlayarak kendisine ait Türkiye rekorunu egale ederken, genel sıralamada da 8. sırayı elde etti. Şaşmaz bu sonuçla Dünya Şampiyonası'nda Türkiye'ye puan kazandıran tek atlet olarak da tarihi bir başarının sahibi oldu.

Ersu Şaşmaz 2021 Tokyo Olimpiyatları'nda da sırıkla yüksek atlamada olimpiyat 8'ncisi olmayı başarmıştı.

Atletizme ayırdığımız bugünkü yazımızı, yine Oregon'da yapılan Dünya Atletizm Şampiyonası'nın son gününde elde edilen derecelerle, şampiyonları belirterek tamamlayalım.

Erkekler 5 bin metrede Norveçli Jakob Ingebrigtsen, 13.09.24'lük derecesiyle podyumun zirvesine çıktı.  Erkekler 4 x 400 metre bayrak yarışında Elija Godwin, Michael Norman, Bryce Deadmon ve Champion Allison'dan oluşan ABD takımı, 2.56.17 ile altın madalyaya uzandı.

Kadınlar 100 metre engelli yarı final serisinde 12.12'lik derecesiyle dünya rekoru kıran Nijeryalı Tobi Amusan, finalde de 12.06  koşarak altın madalyaya uzandı.

25 yaşındaki atletin final derecesi, rüzgar yasal sınırda olmadığı için dünya rekoru olarak kabul edilmedi.

Kadınlar uzun atlamada altın madalyanın sahibi, 7.12 metrelik atlayışıyla Alman Malaika Mihambo oldu. Kadınlar 800 metrede ise ABD'li Athing Mu, 1.56.30'luk derecesiyle altın madalyayı boynuna takarken, kadınlar 4 x 400 metre bayrak finalinde Talitha Diggs, Abby Steiner, Britton Wilson ve Sydney Mclaughlin' den oluşan ABD takımı, 3.17.79'lik zamanıyla podyumun ilk basamağına çıktı.

 

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları