Priftis 'bir şeyler yapacaksa' elini çabuk tutmalı!

2022.11.28 17:58 - Son Güncellenme: 2022.11.29 09:55
A

Hafta içinde evinde oynadığı FİBA Şampiyonlar Ligi grup karşılaşmasında Strasbourg'a karşı avucunun içindeki maçı veren Tofaş (75-79); pazar günü de benzeri bir oyun ve skorla kazanmaya yaklaştığı Gaziantep Basketbol önünde sonunu getiremeyince; hiç hesapta olmayan bir yenilgiyle daha tanışmış oldu. (78-88)

'Sezonun daha başları' denilse de işler ne FİBA Şampiyonlar Ligi'nde, ne de içeride istenildiği gibi gitmiyor Tofaş için.

Avrupa'da tren erkenden kaçmak üzere, Süper Lig'in daha 8. haftasında alınan 4 yenilgi ise; uzun lig maratonu için doğrusunu söylemek gerekirse hedefleri revize ettirecek kadar can sıkıcı.

Erken mi böyle konuşmak ?

Sanmıyorum.

Görüntü bu kadar flu iken 'biraz daha beklenmeli' rehaveti daha büyük faturalarla yüzleştirebilir şubeyi.

Yani;

Bir şeyleri değiştirmek gerekiyor, ya da kadroda bazı dokunuşlara şiddetle ihtiyaç var.

Coach Priftis'e üç yıllık sözleşmesi nedeniyle ilişmek (!) zor gibi görünse de; en azından maç sonunda yayıncı kuruluşa yaptığı açıklamada 'bizim için kötü bir sınav oldu. Toparlanmak için bir yolunu bulmak gerekiyor' itirafının içinin doldurulması gerekebilir.

Çünkü zaman aşımının neredeyse sonuna yaklaşıldı.

Sıkıntı her pozisyonda var olsa da; acil operasyon topun el yaktığı, kırılma anlarında (crunch time) şutunu kullanırken gözünü budaktan sakınmayacak, yanı sıra çembere giderek de bitiren keskin bir skorerin eksikliğinin bir an önce gerçekleştirilmesinde.

Mevcutlarla bu riski ortadan kaldırmak biraz zor.

Denendiler olmadı, ısrar etmek daha büyük sıkıntı.

Yabancı kontenjanında istihap haddi aşılmadıysa bu hamle daha fazla gecikmemeli.

Yani Suleiman Braimoh ya da Cecil Williams;

İkisinde de sakınca yok!

Şut tehdidi ve savunma direnci sınırlı sıradan iki yabancı yerine; kalitesi tartışılmayan bir 3 numaraya yatırım yapmak 'kötü gidişe dur demek' adına bir çözüm olabilir.

Geçen yılın kabus dolu günlerini camia henüz unutamadı.

Potansiyelleri tartışılan yabancılarla, değiştirilen iki yerli antrenör çözüm olamayınca; yıllar sonra play-off hattının dışında kalmıştı Tofaş.

An itibariyle 'acaba yine mi?' endişesi kafaları kemirmiyor değil.

Teknik kadro ile; yenilenen yerli ve yabancı oyuncu rotasyonu beklentilerin oldukça altında oynamaya devam ettikçe; bu soruları sormadan edemiyorsunuz.

Gelelim maça;

Gaziantep Basketbol'un dışarıdan yüzdeli üçlük sokan kısaları; ayni zamanda çembere de iyi atak ederek Tofaş'ın yumuşak karnı olmaya devam eden savunmasını cezalandırdı.

Bu kırılgan ve yumuşak savunma özellikle son çeyrekte iflas edince; konuk takım parkede şov yaparak maçın sonunu istediği gibi bitirdi.

(Bu galibiyetin Gaziantep için önemi; daha sonra ortaya çıkacaktır.)

Son çeyrekte sorumluluk alan beyaz ABD'li oyun kurucu Frankam penetre üzerinden bitirişlerinin yanı sıra, dışarıdan soktuğu isabetli üçlükleriyle de Gaziantep'i sırtlayarak maçın X faktörü olmayı başardı.

Burada virgül koyarak, önemli gördüğüm bir detayı aktarmak istiyorum.

Gaziantep Basketbol'un performansıyla parmak ısırtan scout ekibinin her yıl sürpriz ve faydalı oyuncuları renklerine bağlaması adeta ders niteliğinde.

Nitekim bu sezonu da boş geçmemişler.

Ligin en efektif yerli oyun kurucularından Can Uğur Öğüt'le birlikte Damtyean Dotson (21 sayı (5/5 üçlük), Conner Frankamp 19 sayı (3/7 üçlük), 5 ribaund, 4 asist, Leyton Hammonds 23 sayı (5/8 üçlük), 1 ribaund) ile oynayarak derslik bir performans sergilediler.

Uzun oyuncusu John Egbunu'dan sakatlığı nedeniyle bir süre faydalanamayacak olan konuk takım bu pozisyona da eski Banvitli Jackie Carmichael ile takviye yapmış.

Geçmiş sezonlarda Cory Higgins gibi skorer bir forvetle, Mam Jaiteh, Tonye Jekiri, Alpha Kaba gibi spektaküler uzunları Euroleague'ye kazandıran güney doğu ekibinden; bu yılın sonunda da yeni isimlerin Avrupa yolculuğuna çıkması şaşırtıcı olmayacak.

Tofaş sakatlığı nedeniyle forma giyemeyen combo guardı Rob Gray'ı bu maçta fazlasıyla aradı.

Delici özelliğinin yanı sıra, uzak mesafeli isabetli üçlükleriyle de 'sezonun en iyi transferi' pozisyonundaki Gray'in; Tofaş'ın kalan maçlarının selameti adına (!) bir an önce kadroya dönmesi gerekiyor.

Gaziantep Basketbol karşısında oyun kurucusu Tyler Ennis ile pivot Boubakar Toura ile maça tutunmaya çalışan Tofaş kısa rotasyonda istenilen üretkenliği bu  maçta da yakalayamadı.

Maç içinde dakika alan Berk Uğurlu ile Mustafa Kurtuldum skora fazla katkı yapamadılar.

Sakatlıktan dönen genç yetenek Berke Büyüktuncer ise maç eksikliğini enerjisi ve savunma direnci ile kapatarak dönüşünü müjdeledi.

Priftis yabancı kontenjanı nedeniyle yararlanamadığı Deon Thompson'u Braimoh ya da Williams'dan birisinin yerine oynatsaydı; acaba sonuç farkı olabilir miydi?

Ne yalan söyleyeyim, aklımdan geçmedi değil.

Kadronun şut sokamayanlarına inat, post up üzerinden çembere atak etmek iyi bir tercih nedenidir!

 

 

 

 

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları