NBA'yi sallayan Türk: Alperen Şengün

2023.11.21 18:34 - Son Güncellenme: 2023.11.21 18:34
A

Milli basketbolcumuz Alperen Şengün; Houston Rockets formasıyla  geçirdiği 2. sezonunda harika işlere imza atmaya devam ediyor.

Bir uzundan çok daha fazlası olan Şengün farklı skor performansının yanı sıra, çok az oyuncuda izlenebilinen 'no look' pasları, 'Magic Johnson' kopyası asistleri ve ribauntlara verdiği katkısıyla Houston'un yeni sezondaki en büyük kozlarından birisi oldu.

Her maç üzerine koyarak devam eden Şengün deyim yerindeyse oynadığı maçlarda atıyor, tutuyor, smaçlayıp, blokluyor.

Portföyündeki çeşitliliği ile coachu İme Udoka'nın göz bebeği haline gelen milli basketbolcumuz son oynadıkları Golden State Warriors maçından sonra  antrenörünün övgü yağmuruna tutuldu.

Udoka Şengün için maçtan sonra düzenlenen basın toplantısında şu değerlendirmede bulundu.

'Kendisinin birçok açıdan hücumda neler yapabildiğini, oyunu nasıl etkilediğini biliyorduk. Hücumu kontrol edebiliyordu. Savunmada da büyük bir adım attı. İşin savunma kısmını da benimsedi. Ona çok güveniyorum.

Alperen Şengün'ün iki sene içindeki gelişiminin istatistik kağıdına yansımasına bakılınca; kendisinin nereden nereye geldiğini zaten anlıyorsunuz.

Oyuncumuz kısa zaman dilimi içinde birçok rekorun da sahibi konumunda.

Üstelik bunu 'beyaz bir yabancı' olarak başarınca; siyahların egemen olduğu bu ligde kendisine ayrıcalıklı bir statü kazandırmış oldu.

Göz atacak olursak;

Alperen Şengün NBA'in 1000 sayı, 200 asiste ulaşan en genç pivotu.

Ve bir NBA maçında +30 sayı, +10 ribaund, +5 asist yapan en genç basketbolcusu.

NBA tarihinin triple-double (üç farklı hanede çift rakamlı istatistik) yapan en genç pivotu ve Houston Rockets tarihinde bunu başaran en genç basketbolcusu.

Şengün, 21 yaş 99 günlükken NBA tarihinde 500 asiste ulaşan en genç pivotu unvanını eline geçirirken; bu departmanda geçen yıl hem normal sezonun, hem de finallerin MVP'si seçilen şampiyon Denver Nuggets'ın Sırp pivotu Nicola Jokic'in rekorunu geride bırakmış oldu.

(Nicola Jokic 500 asist rekorunu 22 yaş 40 günlük iken kırmıştı )

Alperen Şengün; sayı-ribaund-asist istatistikleri ile de Houston Rockets tarihine geçmiş durumda.

Milli oyuncumuz; Los Angeles Lakers'a 105-104 yenildikleri maçta 23 sayı, 10 ribaund ve 5 asistle oynarken, karşılaşma sonunda Houston tarihinde 1000 sayı+1000 ribaund+500 asiste ulaşan en genç oyuncusu oluyordu.

İki gün önce Houston Rockets'ın Golden State Warriors'a 121-116 mağlup olduğu karşılaşma; milli basketbolcumuz, bu ligin en dominant oyuncularından sayı makinesi Stephan Curry'a karşı resmen kafa tutarak performansını zirveye taşıdı.

Warriors'un bu galibiyetle 6 maçlık yenilgi  serisine son verdiği karşılaşma; Stephan Curry-Alperen Şengün düellosuna şeklinde geçti.

Geçmiş yıllarda Kevon Looney'in savunmasına zorlanan Alperen Şengün çeşitlendirdiği oyunlarla bu defa kendisine boş atışlar yarattı. Normalde kolay sayıya çevirdiği bazı pozisyonları kaçıran Alperen 40 sayı barajını geçebileceği maçı 30 sayı (2/5 serbest atış, 2/3 üçlük, 11/20 ikilik), 7'si hücum 13 ribaund, 5 asist, 1 top çalma, 1 blokla tamamladı.

Alperen o boş şutları kaçırmamış olsa; 33 olan kariyer sayı rekorunu da egale etmiş olacaktı.

Ligin en dikkat çekici oyuncularından birisi haline gelen Şengün için NBA yıldızlarından da övgüler gelmeye devam ediyor.

Bunlardan birisi de L.A. Lakers efsanesi LeBron James.

Los Angeles Lakers'ın Houston Rockets'ı 105-104 yendiği maçta 37 sayı, 6 ribaund ve 8 asistle yıllara meydan okutan LeBron James, maçın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunurken; Alperen Şengün'e ayrı bir paragraf açarak şunları söyledi.

"Türk oyuncu her geçen maç daha da rahat oynuyor, takımı ona güveniyor. O çok değerli bir oyuncu, özellikle alçak postta çok etkili. Topla ilişkisi çok iyi, saha görüşü üst düzey ve harika bir pasör. Bence çok değerli bir genç yetenek."

Giresun'da Ahmet Gürgen tarafından keşfedilerek Türk basketboluna kazandırılan Alperen Şengün kendisini sağlama aldığı NBA'de bu ligde daha önce forma giymiş bir çok Türk oyuncuyu da istatistikleriyle geride bırakmış durumda.

Bir kısa gibi dışarıdan yüksek yüzdeli üçlükler sokan, sırtı dönük pivot oyunlarından sayı bulamayacağını anlayınca, çember altına sızan arkadaşlarını yaptığı harika asistlerle besleyen Şengün her maç biraz daha yıldızını parlatmaya devam ediyor.

Tek zaafı olmayan atletizmiyle, bu lig için yavaş sayılacak ayakları.

Portföyüne onları da ekleyebilmiş olsa 'kim tutar Alperen Şengün'ü'!

Houston Rockets bir dönem ligi domine eden iki şampiyonlu ikiz kuleleri Ralph Sampson, Hakeem -the dream- Olajuwon'dan yıllar sonra en etkili uzununu bulmuş durumda.

Bu oyuncunun bir Türk olması da en büyük gururumuz kuşkusuz.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları