LeBron James'den tarihe geçecek yeni rekor: 38.390 sayı

2023.02.09 19:18 - Son Güncellenme: 2023.02.09 19:18
A

NBA'de (Amerikan Profesyonel Basketbol Ligi ) bireysel ve takım  performansları içinde 'kırılması en zor rekor'lardan birisi olarak gösteriliyordu 'sayı rekoru'.

Michael Jordan, Larry Bird, Kobe Bryant gibi bu departmanın favori adayları basketbolu bıraktıklarında yanına bile yaklaşamamışlardı Jabbar'ın 'olağanüstü'  statüsündeki sayısına (38.387)

Zaman içinde dönen çarkın ibresi onca aday içinden tek bir ismi LeBron James'i işaret etmeye başlamıştı son 2 sezondur.

Zaten 2022-2023 sezonu başlarken; otoriteler de Jabbar'ın 'kırılamaz' denilen rekorunun sezon ortası ya da sonu gibi yeni sahibiyle el değiştireceğine işaret ediyorlardı.

Nitekim de öyle oldu;

8 Şubat 2023 çarşamba günü sabaha karşı Los Angeles Crypto.com Arena'da (eski adıyla Staples Center) Los Angeles Lakers ile Oklahoma City Thunders takımları arasında oynanan maçta üçüncü çeyreğin bitimine 10,9 saniye kala LeBron James yüksek posttan yaptığı fade away (geri çekilerek şut atma) atışla maçtaki 36, toplamdaki 38.388 sayısına ulaşarak; Kareem Abdul-Jabbar'ın 'kırılamaz' gözüyle bakılan 38.387 sayısını geride bırakmayı başardı.

Rekorun anons edilmesinden sonra maça bir süreliğine ara verildi. Büyük bir sevinç içinde tribünleri selamlayan Lebron James'i önce ailesiyle kızı kutladı, ardından rekorun eski sahibi Kareem Abdul-Jabbar elinde topla salonun içine girerek 'halef-selef' pozisyonunda LeBron'la James'le kucaklaştı.

NBA Başkanı Adam Silver'den sonra mikrofonu eline alan ünlü oyuncu, teşekkür konuşmasını göz yaşları içinde tamamlayarak ardından yeniden maça döndü.

LeBron maçın dördüncü periyodunda sadece 2 sayı atabildi.

Karşılaşmayı 38 sayı (8/10 serbest atış, 4/6 üçlük, 9-14 ikilik) ile tamamladığında; yeni rekoru 38.390 sayıya çıkıyordu.

Lakers'ın süper yıldızı tarihe not düşen bu başarısını; sezonun sonuna kadar ve play-off aşamasında üzerine yeni eklemeler yaparak daha da yukarılara çekecektir kuşkusuz.

Farklı sezonlarda iki kez Cleveland Cavaliers forması giydikten sonra, 2014-2018 arası Miami Heat'te şampiyonlu yaşayan; nihayetinde de 2018'de Los Angeles Lakers'e transfer olan LeBron James an itibariyle 38 yaşında; taş çatlasın bir ya da iki sezon daha oynayıp basketbola veda eder.

Süreç içinde geliştirdiği rekorunu günü geldiğinde hangi 5 basamaklı sayıda bırakarak parkelere veda eder onu da izleyince göreceğiz.

LeBron James basketbol dünyasının yeri zor doldurulacak oyuncularından birisi.

Bir ara 2021'de bir helikopter kazasında kızı ile birlikte ölen bir başka Lakers efsanesi Kobe Bryant'a rakip olarak gösterilirdi.

'Sayıların efendisi' iki oyuncudan Bryant artık aramızda yaşamıyor. LeBron ise kariyerinin son demlerinde.

Bu rekorun LeBron'dan sonra devrolacağı ismi tahmin edebilmekse; ünlü matematikçi Bernhard Riemann'ın ortaya atılışından tam 156 yıl sonra 2015'de Nijeryalı matematik profesörü Opeyemi Enoch tarafından çözülen Riemann-Zeta hipotezini yeniden çözümlemeye eşdeğer zorlukta  bir soru olsa gerek.

Hazır LeBron'un rekorundan söz etmişken; kırılmayı bekleyen diğer bireysel ve takım rekorları da hatırlatalım isterseniz.

Bir sezonda en çok 3 sayılık atış isabeti: Stephen Curry (402) / Golden State Warriors

En çok normal sezon maçında oynama:

Robert Parish / 1611 maç.     

Bir maçta en çok asist: Scott Skiles (Orlando Magic): 30

Bir çeyrekte atılan en yüksek skor: Klay Thompson ( Golden State Warriors) : 37

Toplam asist rekoru : John Stockton (Utah Jazz): 15.806

Bir doevrede atılan en yüksek sayı: Phoenix Suns: 107

Arka arkaya maçlarda 30 sayının üzerine çıkma: Wilt Chamberlain: 65

Bir sezonda sahip olunan en yüksek faul yüzdesi: Jose Calderon (Toronto Raptors): % 98,1

Maç kaçırmadan arka arkaya en çok normal sezon maçında oynama: A.C Green: 1.192

Bir takım tarafından bir sezonda alınan en fazla galibiyet: Golden State Warriors (2015-2016 sezonu): 73 galibiyet

Bir takım tarafından sahip olunan en uzun galibiyet serisi: Los Angeles Lakers: 33 ( 5 Kasım 1971- 7 Ocak 1972 arası)

Bir maçta atılan en yüksek skor: Wilt Chamberlain: 100 sayı / 2 Mart 1962 / Philadelphia Warriors (Chamberlain maçı bu takım formasıyla oynadı) New York Knics maçı

Toplam ribaund rekoru: Wilt Chamberlain: 23.924

Bir sezonda elde edilen en yüksek skor ortalaması: Wilt Chamberlain: 50,36


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları