Kenya'nın 'altın kızı' Kipyegon; Elmas Lig'e 3 rekorla damgasını vurdu

2023.07.23 10:56 - Son Güncellenme: 2023.07.23 10:58
A

Olimpiyat ve dünya şampiyonu Kenyalı atlet Faith Kipyegon; bu yılın Elmas Lig'inde kırdığı rekorları ve giderek zenginleşen altın madalya koleksiyonu ile açık ara sezonun en dikkat çekici atleti konumunda.

Kipyegon sırasıyla Elmas Lig organizasyonu içinde yapılan 1500 metre, 5000 metre ve 1 mil yarışmalarını  rekorlar kırarak açık ara kazanırken; atletizm camiasından da pek alışkın olmadıkları böylesine sıra dışı bir performans için kendisiyle ilgili övgü dolu cümleler sıralanmakta.

Kipyegon kısa mesafe koşmuş olsaydı; 'rüzgarın kızı' der, hakkını teslim ederdik.

Farklı kategorilerde yarışınca biraz düşünmek gerekiyor. Kendisi için şöyle bir benzetme kullanılsa hiç abartılı sayılmazdı.

'Rüzgarın kızı' olamasa da; koştuğu mesafelerin yakalanması zor efsanesi'.

Tamı tamına böyle Kipyegon.

Her koşusunu mesafeler ilerledikçe ivmelenen kendine özgü stiliyle kazanırken,  rakiplerine attığı büyük fark; onu tarifi zor pozisyonların geçilmezi yapmakta.

İsterseniz şimdi de Kenya'nın olağanüstü atletinin yaz sıcağında insana hafiften de olsa serin esintiler sunan  akıl dışı performanslarına şöyle bir göz atalım.

Haziran başında Floransa'da düzenlenen Elmas Lig'in üçüncü ayağında 1500 metre yarışı için piste çıkan şampiyon atlet, bitiş çizgisine 3 dakika 49.11 saniye ile adımını atarken, bu derecesiyle ayni zamanda yeni bir dünya rekoru da kırdı.

Hemen arkasından Paris'te düzenlenen Elmas Lig'in 5 bin metre yarışında takoza yerleşen Kenyalı atlet; bu mesafeyi de rekor bir derece ile 14 dakika 5.2 saniye ile birinci sırada tamamlarken;  peş peşe ikinci dünya rekorunun da sahibi oluyordu.

Bir hafta içinde koşulan iki önemli yarışı rüzgara nazire yapan hızıyla taçlandırarak kazanmak; kuşkusuz bir atletin yaşamak isteyeceği en büyük gurur olmalı.

Değeri altınla ölçülen başarılarıyla Kenya'da popülaritesine zirve yaptıran Kipyegon'un ailesine olan düşkünlüğü de bir diğer sıra dışı özelliği.

Yanı sıra yarışmalara katılmadan önce verdiği sözü yerine getirmek; Kipyegon'u fazlasıyla sevindirmiş.

Kazandığı ödüllerle babasına almayı düşündüğü otomobili kendisine hediye edebilmek için şu aralar gün saymakta.

Kendisiyle yapılan bir röportajda mikrofonlara 'şu an itibariyle bambaşka duygularla içindeyim' şeklinde konuşmuş.  

Ülkenin devlet başkanı William Ruto'nun özel sevgisi de hiç eksik olmamış Kipyegon'un üzerinden.

Kenya Devlet Başkanı ülkeye bir haftada 2 altın madalya getiren koşucu Faith Kipyegon'a ödül olarak başkent Nairobi'de bir ev ile 36 bin dolar ödül takdim etmiş.

Son rekoruyla, altın madalyasından sonra bu ödüllerin biraz daha artması muhtemel.

Kipyegon'un Monaco Elmas Ligi'nde koştuğu 1 milde dünya rekorunu 5 saniye geliştirmesi de dikkat çekici bir detay.

Normalde kırılan dünya rekorlarının salise ya da 1 saniye gibi farklarla geride kaldığı varsayılırsa; katıldığı mesafelerde geçilmezliğini kanıtlayan atletin rekoru 5 saniye birden geliştirmesi, bir daha zor tekrarlanacak gibi duruyor.

Kipyegon kalibresinde statüye sahip çok az atlet var uzun mesafelerde.

Bir değerlendirme yapılınca; içlerinde fark yaratarak öne çıkan isim olarak Etiyopya asıllı Hollandalı Sifan Hassan'ı gösterebiliriz.

Sifan Hassan performansı ve rekorlarıyla ; Kipyegon'a rakip olabilecek tek atlet gibi durmakta.

Son olarak 2019'da koştuğu 1 mil yarışını 4.12,33'lük derecesiyle rekor kırarak kazanırken; 'bu kız kolay kolay geçilmez' yorumlarına muhatap olmuştu.

Atletizmde anlık performanslarla, yarışa start takozundayken konsantre olabilme; kazanmak kadar, dereceler içinde en önemli kriter hali hazırda.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları