İsmi köprüye verilen 'Sedat 3', yaşamının bilinmeyenleri Bursada Bugün'e anlattı: Bursaspor için bir servet teptim

2022.11.22 23:27 - Son Güncellenme: 2022.11.22 23:40
A

Bursa'da doğanlar için 'Bursa' farklı şeyler ifade eder.

Çoğunluğunca bu şehir nüfus kağıdında yazılı olan geçici bir ikamet gibidir.

Bazıları için de kalbinin en ücra köşelerinde yaşatmaya kıyamadığı bir simge. 

'Hayret bir şey' değil mi?

Statüleri 'nevi şahsına münhasır' olanlar;

Değişmezler, değişemezler, beğenmezler, beğenemezler!.

Bursalı olup da Bursa ile taban tabana zıt yaşayanları bir kenara bırakırsak;

Bu şehirle gönül bağını hiç koparmamış, aidiyet bağları sağlam, doğduğu ve ekmek yediği toprakları kutsal saymayı yaşam biçimi  haline getirmişler azınlıkta kalmış olsalar da çok şükür hala mevcut, hala dimdik ayakta durmaya devam ediyorlar.

Müzikten, sinemaya, sanattan, edebiyata 'Bursalı' kimliğiyle birlikte  anılmayı 'yaşam biçimi' kabullenenlerin kültür birikimimize kattıkları değerler yadsıyamayız elbette;

Bunların ötesinde sporun özelinde listeye sokabileceğimiz idol isim ise Sedat 3'dür. (Sedat Özden)

Mesleğimin ilk yıllarında röportaj yaptığım ilk futbolcu olması nedeniyle bende özel bir yeri olan Bursaspor efsanelerinden Sedat 3 (Sedat Özden); kentin ortak değeri spor kulübünün bir çok ilkle özdeşleşmiş ikonudur açık ara.

A Milli Takım formasını en çok giymiş Bursasporludur;

A Milli Takıma kaptanlık yapma onuru da kendisine aittir.

Oynadığı dönemin Bursaspor'una kattıklarıyla, ürettiği değerler silsilesi Sedat 3'ü şehrin unutulmazları arasına sokmuş, efsanelerin bir şekilde belleklerde yaşatılması gerekliliğine inanan büyükşehir belediyesi meclisi de Acemler'de yeni stadyum civarında inşa edilen bir

köprüye onun ismini verilmiştir.

Yaşarken ödüllendirilmek, yaşarken ölümsüzleşmek ne büyük bir mutluluktur faniler için.

Sedat 3 şimdi bu büyük jestle kendisini hatırlayabilenlerin belleğinde yaşamakla kalmayacak; aracıyla isminin verildiği o köprüden geçen sade vatandaşın anılarına da bir şekilde dokunacaktır. 

Röportaj için çağırdığımız medyada her sorumuza içtenlikle yanıt verdi duayen futbolcu.

Yapılan jestin kendisini çok onurlandırdığını söyledi.

'Küçük gibi görünse de; manevi bağlamda önemi çok büyük. Bu şehrin sade bir ferdi olarak beni tanıyan kuşağın gönüllerine girmişiz ki; 'Sedat 3 ismi ' Bursa'nın değeri olarak yaşamaya devam etsin diye düşünmüş bizi yönetenler.

Sağ olsunlar, var olsunlar. Eşim, kızlarımla torunumun da ileride hatırlayacakları bir jest oldu köprüde yaşayacak Sedat 3 ismi.' dedi.

Ben de buradan bir kez daha kendi payıma B.Şehir Belediye Başkanı Ali Nur Aktaş'la meclis üyelerine teşekkür etmek istiyorum.

Sedat 3 tam bir Bursa ve Bursaspor sevdalısı. 

'Beni ben yapan en önemli özelliğim doğduğum şehri çok sevmemdir' dedikten sonra şöyle devam etti.

' Futbolla tanınmış olmak iş yaşamımı da olumlu etkiledi. Bu iki süreçte de 'Sedat 3 lakabı' ismimin de önünde gelir. Sadece Bursa'da değil, nereye gidersem gideyim sporseverlerin teveccühü bu yönde oluyor.  Adeta ikinci kimliğim gibi Sedat 3'.

Yaşamınla özdeş önemli detayları da sorduk efsane krampona. Şöyle anlattı;

'14 yıl profesyonel futbol oynadım. Yaşamımda hep Bursaspor oldu. Yeşil beyazın dışında başka renge bürünmeyi de hiç düşünmedim.
Şehrimle kulübüme olan sevgim; kariyerimi değiştirecek önemli hamleleri yapmama engel oldu. Para hep benim için ikinci planda kaldı. Bursalıyız, bu şehrin çocuğuyuz diyerek elimin tersiyle geri ittim.Fenerbahçe'de başkan Ali Şen dönemi. İstanbul'a çağırdılar. Önüme 10 milyon lira yazılı çeki uzatıp, ' Başkanına telefon et, ben Fenerbahçe'ye gidiyorum' dedikten sonra da, başka bir şey söylemeden kapat' dedi.
O günler için çok büyük rakamdı; hayatım değişecek, yepyeni bir dünya kuracaktım kendime. Oturduğum mahallem, annem, babam, kardeşlerim, Bursaspor'a gelene kadar  olan futbol yaşamım bir sinema şeridi gibi geçip gitti gözlerimin önünden. Beni bu kadar seven, ismime '3' takısını ekleyen seyircimi bırakıp gidersem kendime ihanet etmiş gibi olacaktım. Teşekkürler Ali başkanım, ben Bursa'dan Bursaspor'dan ayrılamam, çünkü başka yerde yapabilecek birisi değilim' deyip Bursa'ya döndüm'. 

Fenerbahçe'nin dışında Beşiktaş'ın da radarına girmiş Sedat 3. O zamanlar siyah beyazlı kulübün başkanı Mehmet Üstünkaya. Oturmuş, konuşmuş, anlaşmış. Verilen rakam da inanılmaz. Üstüne Etiler'de bir de lüks daire. 'Bursa' diye atan kalbi, burada da duygularının önüne geçmiş, mantık ağır basmış.

'O zamanlar genel kaptan Cavit ağabeydi (Çağlar). 'Hemen geri dönüyorsun' dedi. Kıramadım. O paranın neredeyse üçte birine imza attım. Kükürtlü'de oturduğum evi de o zaman almıştım'

Para konuşmasını, pazarlık yapmasını bilemediği için çok aldatılmış o günlerde. 'İki evden oldum iyi niyetim yüzünden. Birisi Çekirge'de idi. Benim dışında iki kişiye daha katmış müteahhit. 'Telafi ederiz' denilse de üstüne bir bardak soğuk su içtik!.'

Milli Takımla Wembley'de İngiltere maçına kaptan olarak çıktığı maç da çok özelmiş Sedat 3 için. 'Futbolun mabediydi Wembley. Ayaklarım titriyordu sahaya çıkarken. Bir Bursalı, bir Bursasporlu olarak en çok gurur duyduğum andır o maç. İyi ki yaşayıp, görmüşüz'.

Yakında kaybettiğimiz ünlü spiker ve spor yazarı Halit Kıvanç'ı da unutamamış Sedat 3. 'Bir kitap yazmıştı, imza gününde yanına yaklaşıp benim için imzalar mısın' dediğimde ; başını kaldırmadan 'gol, gol, gol, Bir Metin Oktay'ın ağları yırtan şutunu, bir de Sedat 3'ü tanırım' deyip boynuma sarıldı. Öylece kalakaldım. Gözlerim yaşarmıştı'

Bugünü kadar kimseye anlatmadığı özel anısının öznesinde ise Turgut Özal'ın ismi var Sedat 3.'ün.

Evinde otururken telefon geliyor Özal'dan. Önce tanıyamıyor. Sonra kendisini tanıtıyor Özal. Sene 1984. 'Yaptığım araştırmada Bursa'da en çok tanınan kişi sen çıktın. Seni hükümetime özel kontenjandan Spor Bakanı yapmak istiyorum.'dedi. Şaşırıp, kaldım. 'Benim siyasetle işim olamaz. Teşekkür ederim' dedim. Pişman oldum mu? Asla...

Bursaspor'da alt yapının iyi çalıştırılmadığını üzerine basa basa vurguları Özden. 'Hocalar yetersiz. Önce antrenörü yetiştireceksin, sonra o da futbolcuyu yetiştirecek. Kimse kurusa bakmasın, gerçek böyle. Rahmetli İbrahim Yazıcı döneminde alt yapıda 6 ay görev yaptım. Hiç bir şeyin değişmeyeceğini anlayınca da çekip gittim'.

Futbolu 1986'da 32 yaşında iken bırakmış Sedat Özden.

'Genç yaşta kopmuşsun' deyince de; ilginç bir sırrı daha ortaya çıktı.

'Atatürk Stadı'nda idmanımız var. Soyunma odasına girdim. Amigonun birisini elinde tebeşir tahtaya oyunculara taktik verirken gördüm. 'Sen kimsin ki buraya kadar girebiliyorsun' deyip üstüne yürüdüm. Bıraksalar dövecektim. O dakikada 'ben sezon sonunda futbolu bırakıyorum dedim ve bıraktım!. 

Bursaspor amigoların oyuncağı olamaz, olmamalıdır da'

'Bugünkü sıkıntıların bir nedeni de tribünler' dedi.

'Bilen bilmeyen her kes konuşuyor. Çok zor durumdayız. Yüreğim parçalanıyor. Şehir, sanayicisi, tüccarı, iş adamı, medyası, taraftarı ile birlik olmadıkça daha kötüsünü yaşarız'

Genç oyunculara önerisi de şu oldu Sedat 3'ün.

'Alt yapıda herkesin bir menaceri var!. Anneler babalar çocuklarını adeta bir meta olarak görüyorlar. Nasıl para kazanırızın derdindeler. Bu çok yanlış. Futbolcu olmadan para istenilmez. Çok çalışmalı, Bursaspor için fedakarlık yapmalı, en az 5-6 sene oynadıktan sonra gitmelidirler. Ahde vefa kalmamış, öyle çok üzülüyorum ki'

Sedat 3 (Özden) öyle kolay olunmuyor gördüğünüz gibi.

Bakın tek tek anlattık nasıl olunacağını.

Öyle kolay verilmiyor isminiz bir yerlere.

Paradan, puldan önce Bursalı, Bursasporlu olmak şart.

Yaşamı boyunca iyi tarafını değil, hep eksiğini aramış, anlatmış Sedat 3;

Ondan efsane işte, ondan büyük, ondan unutulmaz.

Acaba anladılar mı dersiniz!?..
  
 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları