Her takım önce savunma yapmaya çalışıyor

2022.09.23 01:33 - Son Güncellenme: 2022.09.23 01:35
A

Dün akşam Frutti Extra Bursaspor turnuvasını izlemek için gittiğim Barış Spor Salonu'nda koridorları da dolaşma olanağı buldum.

Duvarlar adeta bir fotoğraf galerisine dönüşmüş; 

Geçen yıl final oynanılan 7Days Eurocup'tan seçilmiş enstantaneler büyütülerek çerçeve içinde duvarlara monte edilmiş. 

İçeriklerini bilince hepsi size birbirinden güzel, birbirinden anlamlı geliyor.

Hangisinden söz edelim ki?

Benim en hoşuma gideni, Andorra ile oynanılan yarı final maçının bitiminde; oyuncu ve teknik kadro ile karşılaşmayı izlemeye gelen Bursalı taraftarlarla yöneticilerin ayni karede buluştuğu fotoğraf oldu.

Bir kadrajın içine hapsolmuş; sevinçten neredeyse çıldırmak üzere olan değişik profilden insanlar grubu!..

Gözler sanki yuvalarından fırlamış, çoğunun yumrukları havada, finale yükselmenin tarifsiz mutluluğu içinde kendilerinden geçmişler.
Yani bir tek ağlamıyorlar !.. ( Belki daha sonra duygu boşalması yaşanmıştır.)

Fotoğrafta Uludağ İçecek Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Frutti Extra Bursaspor kulübünün sponsoru Ömer Kızıl'ın Yunanlı eşi Aliki Kızıl ile erkek çocuğunu da görüyorsunuz. 

Yine Ömer Kızıl'ın ağabeyi; Bursaspor eski başkanlarından Levent Kızıl'da yarı finali izledikten sonra salonun ortasında yapılan coşkulu kutlamaların bir diğer kahramanı.

Harika maç enstantaneleri de var duvarlarda. 
Bayıldım, hayran kaldım; aralarında defalarca dolaşırken, diğer yandan da fotoğrafları cep telefonuma kaydettim.

Hangi maça aitti tam bilemiyorum ama; Nilüfer'in ağzına kadar dolu tribünlerinde Teksas'ın pankartlı bayraklı görseliyle yarattığı farkındalık öyle kolay kolay unutulacak gibi değildi.

Cep telefonuma kaydettikten sonra paylaştığım bu iki fotoya anında sayısız beğeni yağdı;

Hep birlikte özlemişiz Frutti Extra Bursasporlu Süper Lig'i.

Biraz daha sıkalım dişlerimizi; basketbola verilen mola ile birlikte Bursaspor'a olan hasretliğin bitmesine fazla bir şey kalmadı.

Değişimin izleri o kadar açık ve net ki.

Dolaşınca fark ediyor, bakınca anlıyorsunuz.

Kısacası bir sponsor katkısıyla sadece şube değil, idman yapılan Barış Spor Salonu'da adeta yeniden yaratılmış durumda.

Ahmet Gürgen'le birlikte ivmelenmeye başlayan alt yapı oyuncuları için üst katta özel oda ve duşlar, yemekhane, antrenör ve toplantı salonları birer birer yaşama geçirilmiş.

Ufak tefek eksiklikleri de tamamlandığında Bursaspor'un kişiliğinde ve Uludağ İçecek'in katkılarıyla harika bir basketbol tesisine kavuşacak Bursa sporu.

Yapanın da, düşünenin de emeğiyle aklına sağlık.

Frutti Extra Cup'un daha ikinci sezonunda bu kadar popüler hale gelmesi de üzerinde konuşulacak bir diğer basketbol gerçeği. 

Tam 8 takımın katılması ilgiyi gösteriyor.
Naklen yayınlaması da bir başka gerçeği.

Tivispor ve TRT Yıldız maçları dönüşümlü olarak canlı yayınlıyorlar.

Tofaş'ın geleneksel Cevat Soydaş Turnuvası'nın ekranda kendisine yer bulamadığı bir süreçte Frutti Extra Bursaspor'un bu konuda bir kaç adım öne fırlaması kuşkusuz üzerinde konuşulacak kadar önemli bir detay.

İkinci gün maçlarının ilkinde Türk Telekom, Denizli Yukatel Merkezefendi Belediyesi'ni 83-70, ikinci maçta ise Darüşşafaka Manisa BŞB Basketbol'u 84-74 yendi.


Karşılaşmaların ortak özelliği; takımların yüksek tempoda ve olabildiğince sert oynamaya çalışmaları. Bu kuşkusuz basketbolumuz adına güzel bir gelişme.

Neredeyse her takım temaslı ve göğüs göğüse savunma yapmaya çalışıyor.

Coachlar bu konuda titiz ve seçici, kenardan gelen uyarılan çoğunda da; yaptıkları bireysel hataların sonucunda yenilen baskete neden olanlara yöneltilen sert eleştiriler var.

Kısacası savunmaya önem vererek mücadele etmek bu turnuvanın özeli oldu diyebilirim.

Kimse kolay kolay pes etmiyor.

Sertliğe tolerans noktasında hakemlerin farklı uygulamalar yaptıkları söylenebilir.

Çoğunluk mümkün olduğunca temaslı savunmalara göz yumuyor; ama çalınan kolay düdüklerin sayısı da hiç az değil.

Kenardan coachların itirazları ise hiç eksilmiyor !.

'Onu görmedin,bunu çalmadın' üzerine...

Sınır aşılınca da teknik faullerin havada uçuşmaya başlıyor.

Türk Telekom Yukatel Merkezefendi'yi son çeyrek vidaları sıkarak yendi.

Başkent ekibinde Tony Taylor'un skorerliğini, Erkan Yılmaz'ın atletizmini,  Rıdvan Öncel'in de sürekli çembere yönelişini beğendim.

Hırs küpü Zafer Aktaş'ın takımı Denizli bu kez 1 numaradan istediği katkıyı alamadı. Aktaş'ın bu pozisyona genç yetenek Arca Tülüoğlu'nu ısındırma çabası hoşuma gitti. Yerlilerden Burak Eşlik'te ekstra katkıda bulundu.

 Günün ikinci maçında Darüşşafaka ilk üç çeyreğinde ritmini bulamadığı maçta Manisa BŞB'i; point guard Can Korkmaz'ın son çeyrekte oturduğu direksiyonda arkadaşlarını iyi yönlendirmesi ile devirdi. Oyunu iyi organize eden Korkmaz faullerden bulduğu sayılarda da skor katkısı yaptı. 


Savunma sertliği denilince ilk akla gelen yerli olan Doğuş Özdemiroğlu yine bu karakteristiği ile takımı için ne kadar önemli bir kazanım olduğunu kanıtladı. Bulduğu her fırsatta da çembere atak edip bitirmeye çalıştı.


Maçtan önce konuştuğum coach Selçuk Ernak geçen yılın 3 önemli yabancısı Pineiro, Caupain ve  Bothe'ni parasal nedenlerle kadroda tutamamalarından yakındı.


'Ligin bütçesi en az takımlardan birisiyiz. Sponsorumuz da yok. Eldeki olanaklarla en iyisi bulmaya çalıştık.' diyen Ernak'ın Daçka'sı ligin geri dönüşleri en iyi beceren takımlardan birisi. Manisa'yı da gerilerden gelerek devirdiler.

Bir gün önce Frutti Extrra Bursaspor'a kök söktüren Manisa BŞB dün gece ritminin oldukça uzağındaydı. 

Uzun Anosike savunma ve hücum da kısır bir maç çıkarttı. Diğer yabancıları da vasatı aşamadılar. Yerli rotasyondan tecrübeli forvet Ogün Sevinç'in standardının çok altında şut sokması; Manisa BŞ adına hesapta olmayan bir saha içi şoku idi. 


Berkay Sinirlioğlu'nun delici penetreleri ile sivrilerek öne çıkması; coach Ceyhun Cabadak için sevindirici bir performans olmuştur diye düşünüyorum. 


Turnuvada dün maçı olmayan Frutti Extra Bursaspor bu gece saat 19'00'da Büyükçekmece Basketbol ile karşı karşıya gelecek. 
  


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları