Goycochea Bursaspor'un transfer listesine girmişti

2022.12.27 18:58 - Son Güncellenme: 2022.12.27 19:09
A

Katar 2022 her ne kadar bitmiş olsa da; kupaya damgasını vuran detaylar an itibariyle gündemdeki sıcaklığını korumaya devam ediyor.

Farklı kriterlerin ön plana çıkartılmasıyla yapılan yorumlarda oyuncu profilleri üzerinden zaman tünelinde yolculuğa çıkanlar kendi görüşlerinin yanı sıra, geçmişin tozlu raflarındaki isimleri de bugünle özdeşleştirmeye çalışmış.

Örnek mi?

Şenol Güneş'le Walid Regragui (Fas'ın teknik direktörü);

Arthur Zico ile Neyman Jr,

Luis Enrique ile Domenech;

Toto Schillaci ile Niclas Füllkrug;

Armandoz Diego Marado ile Lionel Messi;   

Farklı gözlüklerle bakarak; bugünden düne yansıyan kırılmalarla dünya kupalarına format çekmek; okurla izleyenin beğenisine servis edilse de;  taktir kişiseldir; isteyen seçer, isteyen geri çevirir.

Karşılaştırmaların en eksantrik isimleri; Arjantin'in iki kalecisi Emiliano Martinez ile Sergio Goycochea olmuş.

Birisi Arjantin'i 2022'de, diğeri 1990'da şampiyonluğa götüren yolun en önemli kilometre taşlarından.

Kurtarmakla kalmamış, penaltı atışlarında kalelerinde devleşerek farklı bir hikayenin kahramanı olmuşlar.

Bizi ilgilendiren detay, Emiliano Martinez'e 1990'daki Goycochea üzerinden atıfta bulunurken, akıllara Bursaspor'un gelmesi.

Martinez 2022 finalinin penaltı aşamasında kurtardıklarıyla devleşirken; Goycochea ise Pumpidu'nun yedeği olarak geldiği İtalya'da çeyrek ve yarı final serisinde kalesine yönelmiş penaltı vuruşlarını savuşturmasıyla bir destan yazmıştı.

Aston Villa'da forma giyen Emiliano Martinez final serisinde kurtardığı iki penaltı ile ülkesinin şampiyonluğunda önemli pas sahibi oldu.

Hatta kadronun süper yıldızı  gol atan Lionel Messi kadar da sükse yaptı.

Her güzelin kusuru da oluyor ne yazık ki.

Ve o kusur; kendisiyle ilgili olumlu izlenimleri de bir çırpıda sıfırlayıp götürüyor.

Unutulmaz Katar finalinde güzelliklerinin üzerine çarpı işareti çektiren pornografik teşhiriyle; hiç hatırlanmak istemeyen yüzü olması bir başka detayıydı turnuvanın.

Anlık refleksler zaman zaman duyguların önüne geçince, bundan oyuncuların karizmaları zarar görüyor.

Bugünkü yazımın dışında kalsa da; Emiliano Martinez ismi aradan yıllar geçse de bana kurtardıklarını değil, o ayıplı eylemini aklıma getirdiği için vurgulama yapmayı gerekli gördüm.

Neyi anlatmak istediğime gelince;

Arjantinli file bekçisi kalesindeki performansıyla; akıllara 1990 İtalya'sında Maradona ile birlikte oynama şansı bulan kaleci Sergio Goycochea ile Bursaspor'u anımsattı!

Başarılı kaleci çeyrek finalde Yugoslavya, yarı finalde İtalya ile oynanan ve uzatmaya giden maçların penaltı safhasında toplam 4 penaltı atışını kurtararak ülkesine finale giden kapının aralanmasını sağlamıştı.

Finalde bu kez şans Almanya'dan yana oldu. Maçın normal akışı içinde penaltı kazanan panzerler; atışı Andreas Brehme ile gole çevirerek kupayı müzesine götürdü.

Peki 'Goycochea ile Bursaspor'un ne ilgisi var?' diye soracak olursanız anlatalım.

1992-1993 yıllarında ikinci kez Bursaspor'a başkan olarak seçilen rahmetli Orhan Özselek; yeşil beyazlı takımın kalesini iyi bir isme teslim etmek için transfer döneminde çok kapsamlı bir araştırma yapmış, yurt içi, yurt dışı bir çok alternatifin arasından transferi açık olan Arjantinli Goycochea'da karar kılınmıştı.

O yıllarda dışarıdan; hele hele dünya kupası kazanmış Arjantin'den  bir oyuncuya talip olmak öyle pek rastlanılan bir durum değildi.

İsmi bile taraftarlarda büyük heyecan uyandırmış; yerli medya günlerce oyuncunun transfer haberini manşetlerden vermişti.

Özselek Yönetimi Arjantinli file bekçisi için çok bastırsa da; kaleci Türkiye'ye gelmekte  tereddüt geçirince büyük ses getirecek bu transfer kağıt üzerinde kalmaktan öteye geçemedi.

Kıssadan hisse;

Martinez; Arjantin'in kazandığı üçüncü kupanın en önemli figürlerinden birisi olarak adını futbol tarihine yazdırırken;

Beni yıllar öncesine götüren Sergio Goycochea'da Bursaspor'un gündemindeki bir figür olmasıyla kulüp belleğinde ön plana çıkmıştı.

Eğer transfer olabilseymiş: Pablo Martin Batalla ile ortalığı kasıp kavuran tango rüzgarına öncülük etmek önce kendisine nasip olacakmış.

Bücürün kısmetiymiş Bursaspor'un tahtına oturmak;  Goycochea ise bir anı olarak yaşamaya devam ediyor.

 

 

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları