Gölcük depremi, David Rivers, konteyner!

2023.02.14 17:58 - Son Güncellenme: 2023.02.14 17:58
A

1999 Gölcük depreminden sonra; Tofaş'ın 2 sezonda (1998-1999 ve 1999- 2000) 5 kupa kazanmış efsane kadrosunun süper oyun kurucusu David Rivers ile; o yıllarda çalıştığım gazetede bir röportaj yapmıştım.

Medya ile iletişimi sınırlı, işinden başka bir şeye vakit ayırmayan David Rivers ile bu söyleyişi yapabilmek için deyim yerindeyse göbeğim çatlamıştı.

Kafaya takınca üzerine gitmekten imtina etmeyen bir huyum olduğu için Rivers'ı benimle karşılıklı masaya oturtabilmek için  başvurmadığım yöntem kalmamıştı.

Sonunda kulüp başkanı Ersin Taş'a rica ederek oyuncuyu röportaja razı edebilmiştim.

(Bir küçük anektod; Rivers'in ikna olmasında o zamanki iş yerimle Tofaş fabrikasının birbirine yürüyüş mesafesindeki yakınlığının katkısı büyük oldu)

Söyleşimizde söz döndü dolaştı; Gölcük merkezli tarihi Marmara depremine geldi.

Tam bu sırada tercümanlığını yapan sevgili Özgür bana ricada bulunarak 'bunlar off the record kalsın Engin ağabey' dese de ben çok ısrar etmiştim birazdan söyleyeceklerini medya üzerinden kamu oyuyla paylaşılmasına.

Sonunda da razı olmuştu.

Rivers'ın 'off the record' diyerek yazılmasını istemediği şey, depremin vurduğu yerlerden Yalova, Gölcük güzergahını ziyaret etmesiydi.

Yıkılan binaları görünce; Bursa'ya dönüşünde yöre halkının kullanımına verilmek üzere meğerse konteyner bağışlama kararı almış süper yıldız.

Hassas ruhu ile çok ısrar etmiş, ben ise 'yardımın reklamı olmaz' düşüncesinden 'tersine herkes duysun ki, başkaları için de teşvik olur' çizgisine zar zor getirebilmiştim.

O yıllarda pek alışkın olmadığımız bu kelime idi konteyner.

Uluslararası taşımacılık sisteminde verimli, güvenli ve hasarsız bir şekilde malzeme taşınmasını sağlayan bu araç; küçük bir restorasyonla afet durumlarında insanların içinde yaşabileceği bir mini konuta dönüştürebiliyor.

Sonradan devlet ve sivil toplum kurumları bu türden yardımları depremzedelerin hizmetine sunsalar da; o yıl için spor dünyasında öncülüğünü yapan ilk isimlerden birisinin David Rivers olduğunu iyi biliyorum.

Yöreyi gezince çok etkilenmiş ve böyle bir jestle basketbol oynadığı ülkenin zor durumdaki insanlarına bir katkısı olsun istemiş ünlü oyuncu.

(Bu söyleşi ile 2000  yılında BGC'nin düzenlediği yarışmada 'spor röportajı' kategorisinde mansiyon ödülü kazanmıştım)

Konteyner bağışıyla sadece parkelerdeki performansıyla değil, insanı ve vicdani yönüyle de gönüllere giren David Rivers sezonun sonunda holding üst yönetimin basketbol şubesini amatöre dönüştürme kararı alması üzerine; uzattığı sözleşmesini feshederek yeniden İtalya'ya dönüş yapmıştı.

6 Şubat 2023 pazartesi günü yaşanan Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli 2 büyük deprem bölgede büyük yıkımlara yol açınca, 'konteyner kelimesi' ülke gündemine yeniden ve daha ciddi bir şekilde girmiş oldu.

1999 yazında Bursa Tofaş'ta oynayan bir yabancı oyuncu David Rivers'in kendi adına başlattığı bu kampanyaya, an itibariyle yani Şubat 2023'de devletimizin yanı sıra, belediyeler, sivil toplum kuruluşlarıyla, bireysel bağışçılar gönüllerinden kopan  ve sayı ile ifade edilemeyecek kadar çok bağışlarıyla devamını getirerek yıkılan bölgeleri adeta konteyner şehirlere dönüştürdüler.

Deprem sonrasında her kesimden kurum, kuruluş ve belediyelerin yanı sıra kişisel yardımlar yağmur gibi yağmakta depremin etkilediği 10 ilimize.

Spor camiası da gösterdiği büyük duyarlılıkla zor durumdaki yöre insanlarına yalnız olmadıklarını hissettiriyor.

Bu köşede alicenap gönüllü spor dünyasının yardımlarından derlediğim notların bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Türkiye Futbol Federasyonu ile Kulüpler Birliği aldıkları ortaklaşa bir kararla; deprem bölgesine 1000 konteyner gönderecekler.

Proje finansmanı için gerekli rakam olan 59 milyon TL'nin 2022-2023 sezonu naklen yayın dağıtım havuzundan yapılacağı belirtiliyor.

Bu dağıtımda yayın havuzu eşit dağıtım, şampiyonluk, puan performans, sezon sonu derece ödülü payları değişmeyip ayni kalacak. Sezona devam eden kulüplerin bir galibiyet puan performans tutarı ligden çekilen kulüplere eşit olarak dağıtılacak şekilde yayın havuzu hak ediş tutarları yeniden belirlenecek.

Dört büyükler 5'er milyon TL, diğer Süper Lig kulüplerinden 3'er milyon TL olmak üzere yayın havuzu gelirleri çekilen kulüpler hariç olmak üzere azaltılarak hak ediş tutarları revize edilecek.

Gurbette oynayan futbolcularımızla, dünya yıldızları da Türkiye ile Suriye'yi vuran depreme kayıtsız kalmayarak yardımda bulunabilmek için birbirleriyle yarışıyorlar.

Onlarla ilgili notlarımızdan öne çıkanlar satır başlıklarıyla şöyle.

Fortuna Sittard, Burak Yılmaz, Oğuzhan Özyakup ve Doğan Erdoğan'ın forma giydiği Emmen maçına resmi sponsor logosu yerine Hollanda Kızılhaç'ın Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için başlattığı Giro5555 bağış kampanyasının yazılı olduğu formalarıyla çıktı. Maçın tek golünü atan eski Beşiktaşlı Oğuzhan Özyakup ise; 'Türkiye için dua edin' yazılı tişörtü açarak tribünlere gösterdi.

Ünlü iş insanı Acun Ilıcalı'nın sahibi olduğu Hull City, Skote City karşılaşması öncesi yapılan saygı duruşunda Türk bayrağı açarak; ülkesinin yaşadığı acıları oyuncuları üzerinden İngilizlerle paylaştı.

Sezon başında Fenerbahçe'den Napoli'ye transfer olan Güney Koreli futbolcu Kim Min-Jae depremzedelere aktarılmak üzere UNİCEF'e 70 bin euro (1,4 milyon TL) bağışta bulundu.

Galatasaray'ın kadın basketbolcusu Işıl Alben, Fenerbahçe ile oynayıp Avrupa Şampiyonu oldukları final maçında giydiği formayı, kulübünün düzenlediği 'konteyner kampanyası'na bağışlanmak üzere açık arttırmaya çıkardı.

Manchester City'in Türk asıllı kaptanı İlkay Gündoğan depremzedelere 2 tır ve 1 kamyon dolusu yardım malzemesi gönderdi.

İtalya Serie A takımlarından İnter'de forma giyen Hakan Çalhanoğlu depremzedeler için 1 milyon TL bağışta bulunduğunu açıkladı.

Real Madrid Kulübü depremzedeler için 20 binden fazla kıyafet yardımında bulunurken, daha önce Türkiye'de Fenerbahçe ve Beşiktaş formalarını giymiş Roberto Carlos ile Guti ise; Real Madrid'in İspanya'da bir takımla yapacağı yardım maçının oynanabilmesini organize etmek için harekete geçtiler.

ALS hastalığı ile savaşan eski milli futbolcu İlyas Tüfekçi, 1987 yılına ait Galatasaraylı futbolcuların imzalarının bulunduğu özel kabartma poster ile takvimi açık arttırmada satışa çıkardı. Poster ve takvimden elde edilecek gelir depremzedelere bağışlanacak.

Türk futbolunun 4 büyük kulübü afet bölgesine 100'ün üzerinde tırla yiyecek başta olmak üzere giyecek ve hijyen malzemesi yardımında bulundular.

NBA'de Houston Rockets takımının formasını giyen Alperen Şengün kendi formasının yanı sıra; kulübün efsane pivotu Nijeryalı müslüman basketbolcu Hakeem Olajuwon, takım arkadaşı Jalen Green ile Jabari Smith'in imzalı formalarının depremzedeler yararına açık arttırma ile satılmasına aracılık edecek.

İtalya Seria A Ligi takımlarından Atalanta'da oynayan milli futbolcu Merih Demiral'ın kampanyası kategorisinde en çok ilgi toplayanı oldu.

Dünyaca ünlü futbolcularla temasa geçerek imzalı formalarının depremzedeler için satışa çıkarmalarını isteyen Demiral'ın bu davetine başta Cristiano Ronaldo olmak üzere, Neymar JR, Kylian Mbappe, Karim Benzema, Leonardo Bonucci, Paulo Dybala, Kevin De Bruyne, Erling Haaland, Harry Kane, Antonio Griezmann, Eden Hazard, Alvaro Morato gibi ünlü futbolcular katılma kararı aldılar.

Satılan formalardan şu ana kadar 6 milyon TL yardım toplandığı belirtiliyor.

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları