Frutti Extra Bursaspor; P.KSK serisi için umut verdi

2023.05.23 18:11 - Son Güncellenme: 2023.05.23 18:11
A

Düşük bir enerji ve 'yenilsem de fark etmez' moduyla başladıkları Fenerbahçe BEKO maçının son çeyreğinde kendisine yakıştığı gibi oynadı Frutti Extra Bursaspor.

Kaybetseler de fazla üzülmedik.

Çünkü parkede sonuna kadar mücadele ederken; geri adım atmayan bir takım izledik dün gece.

Uzunların yaşadıkları faul sorunu nedeniyle kenarda oturmak zorunda kaldığı son saniyelerde, ne bileyim Zach Auguste ya da Yiğitcan Saybir'den birisi oynuyor olsaydı; o ribaundu Jonathan Motley'e vermez, maç uzatmaya giderdi.

Fenerbahçe BEKO rotasyon yaparak oynamış olsa da; elinde ayni seviye ve kalitede müthiş bir kadro var.

Esas oğlanları kenarda oturtmasına karşın; dün gece sahaya çıkardıkları bile; bir iki istisna dışında her rakibin hakkından gelecek potansiyele sahiptiler.

Maçın son çeyreği play-off atmosferinde ve olabildiğince sert oynandı.

Skorun belirlendiği son 10 dakikada Frutti Extra Bursaspor'un uzun rotasyonu aldıkları faullerle birer birer kenara gelirken; Fernerbahçe BEKO'da coach Dimitris İtoidis sık sık değişime giderek 'ne olur, ne olmaz' kuşkusuyla parkenin içinde diri ve iri kalmaya çalıştı.

Zaten sonucu da; Fenerbahçe uzunlarının, beşleyerek kenara gelenler yüzünden iyice kısalan Frutti Extra Bursaspor'a karşı çember altında sağladıkları fiziksel üstünlük belirledi.

Hem Jonathan Motley,hem de NBA yıldızı Dimitris Antetokounmpo'nun kardeşi Kostas Antetokounmpo birlikte; atletizmleriyle fark yaratan oyuncuları oldular maçın.

Takip smaçlarına, iyice kısalan Frutti Extra Bursaspor önünde çemberden seken toplarla ikinci hücum şansını eklemeseler, maçın son dakikalarına sıkıntılı giren Fenerbahçe'nin sürpriz bir yenilgi ile hayal kırıklığı yaşaması işten bile olmayacaktı.

Frutti Extra Bursaspor eksikliklerle iyice kuşa dönen kadro dezavantajına karşın; parkeye sürdüklerinden maksimum verim almayı başardı.

Derek Needham (10 sayı, 4 asist), Onuralp Bitim (16 sayı, 8 ribaund, 2 asist), Zach Auguste (15 sayı, 11 ribaund, 4 asist ), David Dudzinsky (11 sayı, 4 ribaund, 2 asist), Anthony Clemmons (15 sayı, 3 ribaund) çift haneli skor katkılarıyla; Bursaspor'un son dakikaya kadar maçın içinde kalmasını sağlamaya çalıştılar.

Bu maçla bir kez daha anladık ki; Andrew Andrews'in hafif sakatlığında şans bulan Aubrey Dawkins; Alimpijevic için 'düşünülmeyen oyuncu' statüsünde.

Az sürelerle parkede kalan Dawkins'in play-off aşamasında da kenarda oturmaktan kurtulamayacak olması; sadece antrenör tercihinden değil, kendi potansiyeliyle de alakalı bir durum.

Yabancı seçiminde yaşanan talihsizliklerle; yerli rotasyonundaki zamansız ve beklenmedik eksilmelerin; play-off aşamasında Frutti Extra Bursaspor için önemli handikap olacağı gün gibi ortada.

Ne üzücüdür ki iyice daralan rotasyon, bu sezonun Frutti Extra Bursaspor için çabuk biteceğinin işareti gibi geliyor bana.

Özellikle çember altındaki zaaf, eşleşmelerde rakiplerinin şansını arttırıyor.

Zach Auguste'dan başlayalım.

Rakip uzunları savunmada yetersiz kalan ABD'li pivot yanı sıra çok erken faul sorunu yaşayan birisi.

Back up'u Ahmet Düverioğlu ayrılınca; coach Alimpijevic bu pozisyonda zorunlu olarak Yiğitcan Saybir'le oynamaya mecbur kalıyor.

Ya da gerçek pozisyonu 4 numara olan Dudzinsky; sırtı dönük oynamasını bildiği için 'uzun niyetine' sahaya sürülüyor.

P.Karşıyaka serisinde yarı finale yükselecek takımı belirleyici faktörün; Onuralp Bitim, Derek Needham ve Andrew Andrews olacağını düşünüyorum.

Üçü de şutu olan ve gerektiğinde çembere giderek skor bulabilen oyuncular.

Özellikle takım kaptanı maestro Derek Needham'ın daha fazla sorumluluk alarak oynayacağı maçları iyi bitirmeye kendini adapte edebilmeli.

Needham'ın faul sorunu yaşamadan ve fire vermeden tamamlayacağı seride Frutti Extra Bursaspor'un P.KSK önünde şansı yüzde elli, yüzde ellidir.

İlk maç eşleşmenin düğümü olacak bana göre.

İzmir'de elde edilecek bir sürpriz galibiyet; ibreyi Bursaspor'un lehine pekala çevirebilir.

İki sezondur çok büyük maçlar çıkartarak normal sezonu tamamlayan Onuralp Bitim'in winner kimliğini sahada sergilemesi; eşleşmenin kritik faktörlerinden.

Yine Panathinaikos'dan pekiyi dönmese de şut ritmini bulunca tutulması zor combo guard Andrews'in; Onuralp Bitim ve kaptan Needham'la birlikte maçların içine daldıklarında neleri başarabildiklerini bilmeyenimiz var mı?

Turun kilidi; takım halinde gereksiz faul sorunu yaşamadan maçları tamamlamak;

Bir de; çember altını karartarak bu bölgeden P.Karşıyaka'ya kolay sayı fırsatı vermemektir.

İzmir temsilcisinin ilk opsiyon olarak topu çember altına indirerek 5 numaradan skor arayacağı unutulmamalı.

Önlem;

Pota altında ne olursa olsun erken ve gereksiz fauller alınmamalı.

P.KSK'nin ön alanda top getiren kısalarımıza karşı uygulayacağı tam saha baskılarda yardımlaşma ön plana çıkartılmalı.

Neredeyse bütün kısalarıyla çok iyi ve yüzdeli şut atan P. KSK'yı sert ve yakın savunma ile düzen dışına püskürtebildiğimiz oranda; ilk maça ortak olabileceğimizi tahmin ediyorum.

İzmir'i kazanırsak; Bursa daha kolay olacaktır.

P. Karşıyaka geniş ve kaliteli oyuncu kadrosu ve derin rotasyonu ile eşleşmenin favorisi olsa da;

Frutti Extra Bursaspor 'bitti' demeden bu seri bitmez!

Yeter ki inanalım...

Dinazorlarla gelen Avrupa şampiyonluğu      

Pazar akşamı Euroleague'nin en büyüğünü belirleyen finalde şahane bir mücadele izledi basketbol severler.

Otoritelerin favorisi Olympiakos; çeyrek final serisinde mucize bir geri dönüşe imza atarak; Partizan'ı 0-2'den gelip 3-2 ile eleyerek final four biletini cebine atan Real Madrid'e bitime 3,8 saniye kala; veteran shooting guardı Sergi Llull'un el üstü ikiliğiyle 79-78 yenerek 11. kez bu kupanın sahibi oldu.

'Ne varsa eski topraklarda var' sözü boşuna söylenmemiş...

Gerçekten de öyle...

El Chacho lakaplı oyun kurucu Sergio Rodriguez'le birlikte, skorer guard-forvet Sergio Llull, (35 ve 37 yaşındalar) normal sezonun MVP'si Yeşilburun adalı 'He -Man' Walter Tavarez ve arkadaşları neredeyse tamamını geride götürdükleri maçı; yaptıkları etkili alan savunmasına kritik şutlarını ekleyerek yıllarca unutulmayacak bir şampiyonluk öyküsünün kahramanı oldular.

Olympiakos favori olarak gösterildiği finalin başlangıcında momentumu eline geçirmiş olsa da; Real Madrid'in alan savunmasına karşı son çeyrekte çözüm üretemediler.

İspanyol coach Chus Mateo'nun, rakip takımın skor opsiyonu Sasha Vezenkov'u kilitleyen etkili yakın savunması; Yunan temsilcisini uzun süre çemberden uzak oynamaya mecbur bırakınca; Partizan serisinde son çeyrekleri çok iyi oynayarak Zalgiris'e gelen Real Madrid'in eline geçirdiği psikolojik momentumla kupaya kadar uzanmasını sağladı.

Maçın MVP'si Walter Tavares seçilse de; ben oyumu oyun zekası ve saha içi görüşüyle arkadaşlarını çok iyi yönlendiren Sergio Rodriguez için kullanıyorum.

Lllul'dan bir pozisyon önce soktuğu tepe üçlüğü bana göre finalin X faktörü olarak hafızalarda yer etti.

O üçlük girmiş olmasa; Olympiakos belki de finalin kazananı olarak kupayı havaya kaldırabilirdi.

Zalgiris'teki final four'da ayni zamanda Bursa'nın da resmi geçidi vardı

Bursaspor basketbol takımının resmi sponsoru Uludağ İçecek Grubu; Frutti Extra ürünüyle dörtlü finallerde çok büyük bir sükse yaptı.

Takımların kullandığı havlularda 'Frutti Extra ' isminin yazılı olması; bir Bursalı olarak bana büyük bir gurur yaşattı.

Kenardaki led ışıklı reklam panolarında da finaller boyunca 'Frutti Extra' isminin yanıp söndüğünü gördük.

Ömer ve Levent Kızıl kardeşlerle, Mehmet Erbak an itibariyle artık bir Avrupa markası oldu.

Şimdi yapacakları bir şey daha var.

Bursaspor basketbol takımının kadrosunu; kulübün yönetimiyle birlikte tepeden tırnağa revize ederek daha da güçlendirmek.

Yerlisi, yabancısı ile değişim zamanı geldi Frutti Extra Bursaspor için.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları