Frutti Extra Bursaspor Manisa BŞB'yi zor yendi

2022.09.22 01:28 - Son Güncellenme: 2022.09.22 01:35
A

Bu yıl ikincisi düzenlenen Frutti Extra Cup basketbol turnuvasının ilk gününde ev sahibi Frutti Extra Bursaspor, Süper Lig'in yeni temsilcisi Manisa BŞB. Spor'u 81-78 yenmeyi başardı.

Karşılaşmaya konuk takım Manisa BŞB etkili başladı. Fiziği ile çember altını karartan ABD'li uzunu Oderah Anosike'nin bulduğu basketlerle bir anda 8-1 öne geçti. 

Ege Temsilcisi ön sahada baskılı savunması ile b'a top kayıpları yaptırırken, hücumda da topu  iyi paylaşıp, boş adam üzerinden skor üretmeyi başardı.

İki takımın da gereğince rotasyona giderek oyuncu değiştirdiği karşılaşmada akışkan bir basketbol izleyemedik.  

Bir kaç şutu kaçıran, top kayıpları yapan, çember altında üretkenlikten uzak görüntü verenin yerine alternatiflerini izledik.

Temposu yüksek olmayan ilk çeyreği Bursaspor 20-17 önde tamamladı.

Sezonun başlangıcında böyle bir sürecin yaşanması gayet normal.

Coachlar böyle turnuvalarda elindeki kadroda 'kim ne yapar' süzgeçten geçirerek, sezon içinde sahaya süreceği ideal beşlerini arıyorlar.

Bir yerde deneme yanılma yöntemiyle kadrolar testten geçiyor.

2. çeyrek itibariyle oyuna egemen olmaya başlayan Frutti Extra Bursaspor bu süreçte kısa rotasyonuyla  kendisini hissettirdi.

Enes Berkay Taşkıran, Onuralp Bitim'le, Derek Needham'ın uyumu dikkat çekiciydi.

Üçlünün kendi aralarındaki akıcı pas organizasyonları sonunda boş şutu bulmaları Bursaspor'u bir adım öne çıkarsa da; hızlı tempoyu ayak uyduran Manisa ön sahaya çabuk geçerek içeriden Anosike, dışarıdan da  Roberson'la Ogün Sevinç'in bulduğu üçlükleriyle oyunun içinde kalmayı başardı.
İlk yarıyı Frutti Extra Bursaspor 41-38  önde tamamladı.

3. çeyrekte Bursaspor Clemmons ve Onuralp Bitim'le farkı 5 sayıya çıkarsa da Roberson önce bir üçlük, ardından çizgiden iki sayı bularak skoru yeniden kafa kafaya getirdi.  

Ardından maçın ev sahibi adına en iyisi Onuralp'le Needham'ın üçlükleri farkı 10 sayıya kadar çıkardı. (56-46)
Bu çeyrekte konuk takımdan Ogün Sevinç adeta alev aldı ve dış atışlardan bulduğu üçlükleriyle Frutti Extra Bursaspor'a daha fazla kaçma fırsatı tanımadı.
Bu çeyrekte 60-55 ev sahibi lehine sonuçlandı.

Son çeyrek rotasyondan ödün vermeyen coachların satranç oynarcasına yaptığı oyuncu hamlelerine tanıklık ettik.

Bursaspor kaçtı, Manisa bırakmadı, son dakikalar bir lig havasında ve sertlik dozu yüksek bir şekilde geçti.

Potanın timsahları Ahmet Düverioğlu ile bir ara skoru 78-68'e getirse de; Manisa BŞB  Brunsıma ve Roberson'un yüksek yüzdeli şutlarıyla arayı kapayıp, maçın bitimine 39.1 saniye kala skoru 80-78'e getirdi.

Bitiş kornası çalmaya saliseler varken Roberson'un üçlük atışında hakemler arkadan kendisine yapılan faulü kaçırdılar!.
Tekrar izlense belki de 3 atışlı bir karar çıkabilirdi. Böylece Bursaspor kendi düzenlediği turnuvaya Manisa BŞB'yi 81-78 yenerek iyi bir başlangıç yapmış oldu.

Oyuncular bazında bir değerlendirme yapacak olursak;

Bursaspor sanki bana bu sezonda kısa rotasyonunun performansıyla maçları domine edecek gibi geldi. Enes Berkay Taşkıran, Onuralp Bitim'le, Derek Needham güzel bir üçlü koordinasyon oluşturuyorlar.

Top bu üçlü ile çok seri çevrilip, boş adam yakalanıyor.

Merak edilen iki uzun Zach Auguste ile Ahmet Düverioğlu oyuna kötü başlayıp, top kayıpları yaparak devam ettiler. Son çeyrekteki silkinseler de taraftar pek memnun kalmadı.

Skorer guard Anthony Clemmons'da Andrew Andrews'e alışmış olanlar için heyecan verici gelmedi

Kendi payıma en beğendiklerim; iyi şut sokup, hızlı oynamayı ve oynatmayı seven Enes Berkay Taşkıran'la, milli takımda yaşadığı kabustan sonra harika bir dönüş yapan Onuralp Bitim oldu.

Kuşkusuz daha bunlar hazırlık maçları; köprünün altından çok sulak akacak.

Bugün kötü oynayan, yarın tribünleri ayağa kaldıracak...

Basketbol böyle bir spor.

Örnek vermek gerekirse geçen yıl Derek Needham geldiğinde bir şeye benzetememiştik!.

Uzunlar geç forma girer.  Onun için  Ahmet Düverioğlu ile Zach Auguste'ya biraz zaman.

Taraftarın ilgisi üzerlerinde olduğu için performansları eleştirildi. 

Bu kadar oyuncu değil ikisi de; ligde en büyük kozumuz olmaya adaylar.

Ahmet Düverioğlu'nun şöyle bir dezavantajı daha var. Evleneli 1 hafta bile olmadı. Çocukcağız balayı yapamadan Bursaspor'a koştu.
Bir de bu yönüyle bakmak lazım performansına.

Beşinci yabancı için turnuva sonunda karar verileceğini öğrendim.

Listede kimler var; öğrenmek kısmet olmadı!.

Yani olsa dükkan sizin; ben de biraz daha bekleyeceğim!..

Ligin yenisi Manisa BŞB gerçekten iyi bir kadro kurmuş. Menajerleri sevgili arkadaşım Nihat Mala ile konuşurken, mantıklı rakamlara iş yapacak oyuncular getirmeye çalıştıklarını söyledi.

 İri kıyım pivotları Oderah Anosike itişli kakışlı oynamayı seven bir uzun. Şutör guardları John Robenson ise boş bulduğunda kaçırmadan sokuyor.
Geçen yıl Tofaş'ta izlediğimiz Meksikalı Paco Cruz henüz toparlanma sürecinde. 

Yerli rotasyonda Ogün Sevinç takımı adına sahanın en iyisiydi. 5/7 faul,  2/4 iki sayı, 3/3 üç sayı yüzdesi ile toplamda 18 sayı üretip maçın dengede geçmesini sağladı.

Gün içinde izlediğim üç maçta da hakemlerimizi hiç hazır görmedim. Yanlış düdükleriyle ortamı gerdikleri gibi, neredeyse her maç yoğun itirazlarla karşılaştılar.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları