Çembere giden kazanıyor

2023.02.02 17:54 - Son Güncellenme: 2023.02.02 17:54
A

Ratiopharm Ulm'un Slovak asıllı coachu Anton Gavel'in soyunma odasında oyuncularına maç taktiği ile neler söylediğini üç aşağı beş yukarı tahmin edebiliyorum.

Zaten hava atışıyla birlikte stratejisi ortaya çıktı Ulm'un.

İlk opsiyonları olarak sürekli çembere giderek (içeri topla atak ederek) bitirmeye çalıştılar.

Tıkır tıkır işledi bu oyun planları.

Ya Brezilyalı kısa Dos Santos, kenara gelince de back up'u genç İspanyol oyun kurucu Juan Nunez topla penetre ederek Frutti Extra Bursaspor potasını hallaç pamuğu gibi atmaya başladılar.

Tepeden ikili oyunlarda da (pick&roll) Brezilyalı Caboclo bizimkilere çok ağır bastı.

Ayakları çabuk olduğu için Auguste, Ahmet Düverioğlu ya da kiminle eşleşirse eşleşsin; karşısındakilere hiç zorlanmadan hedefine ulaştı.

Rakibin bu çok bilinen taktiğine savunmamız maç boyunca bir türlü önlem getiremedi.

Dos Santos, Juan Nunez kapılan ribauntlar sonunda hızlı hücumları çok iyi organize ederken, Caboclo 5 numarayı adeta maden gibi işleyerek sayı departmanında kendi kariyer rekorunu kırdı (33 sayı).

Hücumda topu sürekli paylaşarak oynayan Ulm, şutlarını da eli en sıcak oyuncu üzerinden aradı.

Eski Efesli Brandon Paul yüksek posttan ve köşelerden olmayacak şutları sokarken, Thomas Klepeisz maçın sonlarına denk gelen ekstra üçlükleriyle clutch - time'de fişi çeken oyuncu oldu.

Frutti Extra Bursaspor evinde adeta 'seyircisiz gibi!' oynayan Ulm'a karşı Needham'ın süper başlangıcıyla farklı bir açılış yapınca; bayağı umutlanmıştık.

Usta oyun kurucu hem hücumdan, savunmaya çıkarken arttırdığı  temposu, hem de alışılmışın dışında potaya daha cesaretle bakarak kullandığı yüzdeli üçlükleriyle takımın maça tutunacağını gösterdi.

Alimpijevic sürekli rotasyona giderek maçın içinde kalma adına Needham'a ikinci bir skorer katkısı arasa da; potaya küskün oynamayı sürdüren Clemmons'la; sakatlık psikozunu bir türlü üzerinden atamayan Onuralp'ın durgunluğu, maçın momentumunun rakipte kalmasını sağladı.

Yeni transfer Aubrey Dawkins 20:53 dakikalık süresine 2/4 üçlükle 6 sayı sığdırırken; Yiğitcan Saybir 8 sayı, çok yönlü portföyüyle sırtı dönük oyunları da bitirebilen Dave Dudzinski'de takımları adına 12'şer sayılık katkılar yaptı.

Maçın savunma kısmında biraz daha sert ve temaslı oynayabilseydik, son saniyelere sığan 6 sayılık geri dönüşün yeni bir mucizeyle taçlandırılması işten bile olmayacaktı.

Kırılma anlarında yapılan kritik top kayıplarıyla, gereksiz fauller rakibi atışlar için sürekli çizgiye gönderince; önemli bir avantaj kaçırılmış oldu.

Yanı sıra Onuralp Bitim gibi önemli bir skor ve savunma silahının tam olarak geçmeyen sakatlığı nedeniyle riske edilmek istenmemesinin; yenilgide önemli rolü olduğunu düşünüyorum.

Sakatlık bu yıl başımıza tam bir bela oldu.

Enes Berkay Taşkıran'da kadroda olmayınca Ulm maçı çok dar bir rotasyonla oynandı.

Bu sonuçtan sonra Frutti Extra Bursaspor'un 4. lük şansı büyük ölçüde zora girdi.

Unutulmamalıdır ki sporda mucizeler; gerçekleştirmek isteyenlere fırsatlar sunmaya devam eder.

Yani;

Bir taraf sürekli kazanacak, hedefine koyduklarınız ise yenilecek!.

Olabilir mi dersiniz?

Başta coach Alimpijevic, oyuncular, yönetim, sponsor firma, özellikle de taraftar Frutti Extra Bursaspor'un basketbolda rakipleri tarafından kale alınması gereken bir takım olmasında büyük katkıları oldu.

'EuroCup'da en tehlikeli deplasman' olarak kabul ediliyorsak; hep bu faktörlerin birlikte ve uyum içinde çalışması sayesinde.

An itibariyle Avrupa kulvarı zora girmiş olsa da; içeride kupa ve ligde iddiamız devam ediyor.

Alimpijevic'in bundan sonra yoğunlaşacağı ilk iş; takımın giderek azalan savunma sertliğine yeniden ivme kazandırabilmek olmalıdır.

Kazanma alışkanlığını yeniden yakalama adına da bu hafta içeride oynanacak Merkezefendi Belediyesi maçı çok önemli bir hale geldi.

Frutti Extra Bursaspor gerçeğiyle Türk basketbolunun son yıllarda yeni bir ivme ve soluk kazandığını kimse yadsıyamaz.

En azından bir Anadolu şehrinde seyircinin neredeyse her maç tribünlerini doldurabileceğini gösterdi ki; bu kadarı bile pek rastlanılan bir durum değil.

Ratiopharm'da Bruno Caboclo 33 sayı, eski Efesli Brandon Paul 19 sayıyla oynadı. Bursaspor'da ise Derek Needham 22 sayı (4/5 üçlük), 3 ribaund, 3 asist, Zach Auguste 13 sayı, 7 ribaund, David Dudzinsky 12 sayı, 8 ribaundla öne çıktı.


 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları