Bursaspor basketbolun sponsoru Ömer Kızıl ile dobra dobra...

2022.03.01 18:30 - Son Güncellenme: 2022.03.02 12:48
A

Hiç aklınıza geliyor muydu Bursaspor'da bir gün basketbol şubesi kurulacak, bu şube her yıl üzerine koyarak Süper Lig'e kadar çıkacak.

Rüya gibi gerçekten de.

Dökülen ve şaşırtan futbol şubesine inat, potada bir yıldız gibi yükselen basketbol gerçeği taraftarın da ilgisini üzerine toplamayı başarmış durumda.

Bu başarının en önemli sırrı kuşkusuz; futboldan bağımsız yönetim modelinin içinde yer alan insanlara kendi koşullarında ve rahat hareket etme olanağı tanıması.

Bağımsız bütçeyi futbolun dışında bir branşa kullanırken adeta kılı kırk yarmaları.

Ama en önemlisi; ana sponsor Uludağ İçecek Türk A.Ş'nin karizmatik kimliğiyle üslendiği sponsorlukta örnek olacak sportif girişimleri sonucunda basketbola açtıkları farklı pencereler.

Bir kaç kulüpte gözlemlenen bu sıra dışı hamleler Bursa gibi basketbolu çok seven bir kentte ve Uludağ İçecek'le kendi misyonunu yarattığı gibi, yürüdüğü kulvarda en büyüklerle at başı yarışacak hale gelmesi de kısa sürede gerçekleştiği için, ister istemez her kesimin ilgisini çekmekte..

Uludağ İçecek Türk AŞ'nin amiral gemilerinden Frutti Extra ile Bursaspor'un basketbolda yaptıkları örnek işbirliği bir çok noktada özellikle Anadolu kulüplerine ilham kaynağı olmakta.

Nokta atışı hamlelerle getirdiği yabancılarından maksimum verim alan Frutti Extra Bursaspor; Euroleauge düzeyinde kulüplere sattıklarıyla da Türkiye'nin gündeminden düşmüyor.

Diğer yandan oyuncu trafiği içinde gidenlerden neredeyse hiç etkilenmeden güç kaybını avantaja dönüştürmesiyle de bir rol model konumunda.

İşte bütün bunları ve diğer bilinmeyen detayları şubeye firmanın önemli ürün paketlerinden Frutti Extra ismini sponsor olarak veren Uludağ İçecek Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kızıl'la konuştuk.

'Sevgili Kızıl dünya markası Uludağ İçecek'in Bursaspor basketbol şubesine sponsor olma girişimi aklınıza nasıl geldi? Siz mi istediniz firma olarak yoksa bir talep sonucu mu oldu?

' Teklif Bursaspor'dan geldi. Takım Süper Lig'e çıkınca Sezer Sezgin başkanla yönetim kurulu üyesi Onur Çelikel bizi ziyaret edip, 'Bu şubenin isim sponsorluğuna Uludağ İçecek yakışır. Sevilen, sayılan ve istenen bir ailesiniz. Boş çevirmeyeceğinizi düşünüyoruz' teklifi karşısında ne yalan söyleyeyim ben önceleri pek olumlu bakmadım. Ama genel müdürümüz Mete Öz ısrarcı oldu. Biz kurum olarak bir işe başlarken aramızda tartışarak karara bağlarız. Kim kimi ikna ederse o doğru fikri alarak yolumuza devam ederiz

İlk buluşmada 'yürütebilir miyiz' diye uzun uzun tartıştık. Olumlu bir hava esince bir de mevcut kadronun sportif açıdan başarılı olup olmadığını görmek istedik. İkna olunca da birlikteliğimiz başladı.'

'Yönetim Kurulu dışında şubenin bir de İcra Kurulu mevcut. Bu kurulun çalışması hakkında bilgi verebilir misiniz?.

'Kurulda yer alan arkadaşlarımızın hepsi birbirinden değerli iş insanlarından oluşuyor. Bugüne kadar da görünmeyen bir çok başarılı icraatlara imza attılar. İsim isim belirtmek gerekirse Mete Megrel, Haluk Parlamış, Tolga Çeviker, Aykut Uyanıklar, Hasan Basri Avcı,  Barış Kaya,Metin Çağal, Adem Gürarda, Yusuf Öncü.

Büyük çoğunluk maçları eşleri ve yakınlarıyla birlikte izlemeye devam ediyor. Ayrıca her yıl 7500 dolar aidat  ödeyerek katkıda bulunuyorlar. Bu kurulu oluştururken basketbolu bilen, seven, maddi anlamda da parasal olanaklarını sunarken maçlar için de vakit ayırabilecek kişilerden seçtik.

Yanı sıra kendi şirketleri içinde çalışanları ile eş ve yakınlarına dağıtmak üzere bilet alma taahhüdünde bulunma sözünü aldık. Bu konuda taahhütlerini tereddütsüz yerine getiriyorlar. Yani bir yerden sonra şubenin görünmeyen kahramanları diyebilirim İcra Kurulu için. Deplasmanlarımıza da gönüllü olarak sponsor oluyorlar. Bu arkadaşlarımıza maçların devre arasında top vererek jest yapıyoruz.'

'Şubeye yeni sponsorluklar kazandırma noktasında farklı projeleriniz söz konusu olacak mı?.

'Bu konuda yepyeni bir proje ile sanayicilerin önüne çıkmaya karar verdik Şöyle ki.  Frutti Extra Bursaspor'a hiç reklam vermesinler. Sadece çalışanlarınız, eşleriyle çocuklarınıza maçlar için kombine bilet alın dedik. Salonun kapasitesi 6750 kişi. % 10'luk konuk takım tribünleri pandemi nedeniyle kapalı tutulmaya devam ediliyor. An itibariyle salonun  % 25 oranındaki kapasitesini yani tahmini 1350 adet koltuğu 20 civarında şirkete  sezonluk bilet olarak pazarlamış durumdayız. Ayrıca saha içinde de 'Jack Nicholson koltukları' dediğimiz seyir ve prestijin simgesi kabul edilen ilk üç sıra saha içi koltuk organizasyonu gerçekleştirdik.

Özetle toplam saha içi koltuklarının % 55'i bugün itibariyle pazarlanmış durumda.

Pandemi azaldıkça tahmin ediyorum ki küfür etmeyen, basketboldan keyif alan seyirci ile bu organizasyonumuzu her yıl üzerine biraz daha koymak suretiyle daha iyi noktalara getireceğiz.

Henüz bu organizasyondan haberleri olmayan diğer Bursalı iş adamı ve sanayicilerimizi de şimdi ya da yeni sezonda salona davet ederek maçlarımızı izlemeye davet ediyoruz. İnanıyorum ki bir kez tadını aldıktan sonra Frutti Extra Bursaspor'dan kolay kolay vazgeçemeyeceklerdir. Ben de diyorum ki; 'hem Basketbol Süper Ligi'nin, hem de FİBA Euro Cup'un keyfi en iyi Bursaspor'la çıkar.'

'Bir de youtube üzerinden başlattığınız bir kampanya vardı'

'Evet; bize özgü ve başka bir kulüpte olmayan ayrıcalık bu. Sezonluk bilet kombinesinin yanı sıra; Türkiye'de ve dünyada ilk ve tek yazılım olduğunu söyleyebilirim. biletini al.com şirketi bu uygulamaya bizimle başlamıştı.'

' Bilet satışlarından para kazanıyor musunuz?

' Şubenin sürdürülebilirliği için bu olmazsa olmazımız. Şirketlere dağıttığımız biletlerden kimlerin ne kadarının maça geldiğini kontrol edebilmek için ki bunu yazılım üzerinden takip edebilmek üzere çalışmalar yapıyoruz. Bilet verdiğimiz kişiler maçlara gelmiyorsa bu yazılım üzerinden kontrolünü yaparak onlara bir daha bilet vermeyeceğiz. Amacımız tribünlerin % 25 olan sezonluk kombine sayısını % 55'lere çıkartabilmek. Bu oranı saha içi koltuklarda da % 55'lerden % 90 seviyelerine çıkarmak istiyoruz. Saha içi ve tribünlerden bilet alanlar  yeni sezonda da öncelikli olacaklar. Başarı geldikçe satış oranlarının da artacağını tahmin ediyoruz.

'Sponsor olarak basketbolun yönetenler ayağında şikayetçi olduğunuz noktalar var mı?

'Kulüplerin hak ettikleri stopajlar maalesef gecikmeli ya da eksik ödenmekte. Bu aralar hiç ödeme yapılmadı. Genelde herkes müşteki durumunda. Federasyondan mali vecibelerini yerine getirmesini bekliyoruz. En büyük dezavantajımız ise maçların açık kanallardan yayınlanamıyor olması. Voleybol, özellikle bayan voleybolu Türkiye'de bu kadar seviliyor, izleniyor ve sponsor bulabiliyorsa bunun en önemli nedeni maçların açık kanaldan yayınlanmasıdır.  Sponsorların mutlu olmaları için markalarının sadece salona maça gelenler tarafından değil,  ayni zamanda örneğin hem Bursa, hem de Türkiye'de diğer seyirciler tarafından da izlenebilmesi gerekir. Bu sponsorlar için önemli bir teşvik ve itici güçtür.  Onun için biz Uludağ İçecek Türk AŞ ailesi olarak basketbol maçlarının bir an önce açık kanaldan yayınlanmasını talep ediyoruz.'

' Uludağ İçecek'in önemli marka değerlerinden Frutti Extra'nın Bursaspor basketbol şubesi ile tanınması noktasındaki geri dönüşlerden memnun olduğunuzu söyleyebilir misiniz?

' Gerçekten de Frutti Extra basketbolun rüzgarını da arkasına alarak müthiş bir marka ve içecek haline geldi. İçinde hem maden suyu, hem de meyve suyu olan ve koruyucu madde kullanılmayan bir ürün çeşidimiz. Yani en sağlıklı içeceğimiz. Bunu Bursa'da salonda maçlarımızdan önce seyircimize 'basketbol sosisi' ile birlikte servis ediyoruz. Bunun da iki amacı var. Birincisi basketbol sosisini en sağlıklı bir şekilde ve en büyük porsiyonuyla yanında içeceğimizle birlikte sunuyoruz. Fiyatı da 25 TL gibi makul bir rakam. Sosis ya da hot dog ABD'de milli bir yiyecek gibidir ve NBA maçları sırasında salonların en çok satılan yiyeceğidir.

İkincisi ramazan ayının gelmesiyle birlikte 'Sofra' şirketi aracılığıyla  basketbol sosisini, yanına kokoreç ya da köfte ekmeğini de farklı iki mönü halinde ekleyerek şirketlere öğle yemeği şeklinde sunulması projemizdir. 'Sokak Lezzetleri' projemiz inanılmaz bir ilgi ile karşılandı. Hem sokak lezzetlerinin, hem Frutti Extra içeceğinin hem de bunlarla harmanlanan basketbolun bir arada olduğu eşsiz bir organizasyon.' 

'Frutti Extra Bursaspor bu sezon aldıkları ve sattıkları oyuncularıyla çok dikkat çekerek rol model haline geldi. Bu konuda neler söylersiniz?

'Egemen Güven'i Anadolu Efes'e satarken üstüne hem para, hem de kiralık olarak Tolga Geçim'i almıştık. Maliyet noktasında çok karlı bir alışveriş oldu kulübümüz için. Tek üzüntümüz Tolga'nın sakatlanarak sezonu kapatması oldu. Oysa çok yararlanabileceğiz bir oyuncuydu. Allerik Freeman iki sezon önce bizden Çin'e giderken para kazandırmıştı. Bu yıl da Euroleague'nin en iyi takımlarından şampiyonluk adayı CSKA Moskova'ya çıkış opsiyonunu kullanarak transfer oldu. Yine kasamıza iyi bir para girdi. Hatırlarsanız daha önce de Chris Jones'i Maccabi Tel Aviv'e satarak para kazanmıştık.

Süper Lig macerası henüz 3 yıl olan bir kulübün kısa sürede bu kadar çok oyuncusunu Euroleauge'ye satması ne kadar iyi yönetildiğinin bir göstergesidir.

 Bu kadar eksilmeye karşın kadro zaafı yaşamadan ligde mücadele edilmesi de bir scouting ve coaching başarısıdır.

Menacerimiz Nedim Yücel'le antrenörümüz Dusan Alimpijevic mütevazi bir bütçe ile ligde büyük işler çıkartıyorlar. İkisi de kutlarım. Yabancı transferlerimiz hep nokta atışı oldu. Egemen Güven kaydettiği aşama ile Anadolu Efes'in yolunu tutarken; P. Karşıyaka'dan transfer Onuralp Bitim ise belki de kariyer sezonunu yaşamakta. Unutulmuşken Milli Takıma kadar yükselmeyi başardı.

Bütün bunlar doğru yönetilen bir kulübün en somut portresidir.'

'Geride kalan yıl içinde ani yükselen döviz kuru bütün kulüplerin bütçelerinde sarsılmaz delikler açtı. Bu noktada Bursaspor'un da sıkıntıları vardır herhalde' 

'Türkiye ekonomisiyle sarsılırken, spor kulüplerinin amatörü profesyoneli de olumsuz etkilendi elbette.

% 67 artan dolar kuru ile resmen çarpıldık. Sezon başında 8,3 TL olan dolar Aralık ayı içinde bir ara 15.30'ları buldu. Toplam 24 milyon TL olan bütçemiz bir anda devalüasyonla birlikte 40 milyonu geçiverdi. Ne yapacağımız şaşırmışken Egemen Güven'le Allerik Freeman'ın satılmasıyla soluk alabildik. Şu an itibariyle 20 milyon TL civarında bir açığımız var ki, diğer kulüplere bakılınca bu rakam devede kulak gibi kalıyor.'

'Peki seneye bu döviz kuruyla ve bu piyasa ortamında kulüpler yabancı oyuncu transfer edebilir mi?

'İddia ediyorum, Anadolu Efes, Fenerbahçe dahil kimse bu kadar açılamaz, bu kadar yabancıyı bir araya getiremez. Bursaspor olarak bizim de seneye 5 yabancı almamız biraz zor görünüyor.  Bilemediniz en fazla 3 tane getiririz. Sözün özü iç piyasadan yerli oyuncularla kadromuzu takviye etmeye çalışacağız.'

'Nilüfer Belediyesi'nin antrenmanlar için uzun vadeli kiraladığı Barış Spor Salonu dışında şehirden herhangi bir destek alabildiniz mi?

'Maalesef. Vaat edilen milyon lira sözleri en fazla 200 bin TL oldu!.. Nilüfer Belediyespor'dan Allah razı olsun. Ama biz de o salonu adam edebilmek için tepeden tırnağa elden geçirdik. O kadar şahane oldu ki, tribünleri biraz daha büyük olsa gel maçlarını burada oyna. İçine sauna ve buhar odaları ilave ettik. Yakında soğuk su havuzları da devreye girecek.  Böylece sağlık noktasında eksikliklerimizi tamamlayacağız.  Alt yapı organizasyonlarımızla yaz ve kış okulları da yine bu salonda yapılmaya devam edecek. '

'Peki çok aykırı bir soru olacak belki ama, hiç transferlere dahliniz oluyor mu!?

' Ben şubenin sponsorluk yönüyle ve para işleriyle ilgilenirim. Teknik adamlık kapsamımın dışında kalır!. Transferleri menacer Nedim Yücel'le antrenörümüz Dusan Alimpijevic yapıyorlar. Aldıkları ve sattıkları da ikisinin bu işlerde ne kadar başarılı olduklarını gösteriyor zaten!..'

'Son soruma geliyorum. 7 yıllık sponsorluk süresi bittikten sonra tamam mı yoksa devam mı?

'Henüz bir şey konuşmak için çok erken. Ekonomik koşullar ne getirir, götürür şimdiden bilemeyiz.

Ama Bursaspor'da bir sevdadır ve kolay kolay terk edilemez.'

Bu güzel söyleşi için size çok teşekkür ediyorum sevgili Ömer Kızıl.

 

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları