Bursada Bugün farkıyla; 2022'de yüzümüzü güldüren Bursalı sporcular

2022.12.29 17:46 - Son Güncellenme: 2022.12.29 17:47
A

Bir gazetenin geleneksel hale getirdiği 'yılın sporcuları' anketini mesleğinde kendisine rehber edinmiş kuşağın temsilcisi olarak ben de naçizane; yıl içindeki başarılarını baz alarak 'Bursa'nın sportif departmanındaki bireysel performansları' gözler önüne sermek istedim.

Kuşkusuz bu listeye girmeyi hak eden, ama bir şekilde dışarıda bırakılan sporcu kardeşlerimiz mutlaka olacaktır;

Söylediğim gibi bardağın boş tarafına değil; dolu tarafına bakarak;

Seçimi yaparken uluslararası başarılarıyla, kazanılan madalyalarını kriter alarak sıralamak önceliğimizdi.

Madalya alanla, rekor kıranları; olağan sayılabilecek başarılarıyla köşe kapmaya çalışanlardan bir şekilde ayırt etmeliydik.

Ettiğimizi de düşünüyorum. Hak yemediğimizi de.

Başlayalım o zaman.

Hatice Kübra İlgün / Tekvando

Bursa'nın tekvandodaki altın kızı, bu seneyi de boş geçmedi. 57 kiloda katıldığı her uluslararası yarışta kürsünün bir basamağına çıkmayı başararak boynunu madalyalarla süsledi.

Bursa BŞB Spor Kulübü'nde forma giyen İlgün; 2022'de de Tokyo Olimpiyatları üçüncülüğüne;  Oran / Vahran / Akdeniz Oyunları ile Manchester 'deki Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya ekledi. Başarılara doymayan sporcumuz koleksiyonuna Meksika'nın Guadalajara kentinde yapılan Dünya Şampiyonası'nda da bronz madalyayı ilave ederek; harika bir sezonu geride bırakmış oldu.

İnci Ece & Başak Öztürk / 'Bocce':

Türkiye'de fazla tanınmayan, demir bilyelerle oynanan bocce sporunun Bursalı altın kızları; 2022 Cezayir / Oran / Akdeniz Oyunları'nda yine madalyaları silip süpürdüler.

Abla İnci Ece 2, kardeşi Buket Öztürk ise 1 altın madalya kazanarak olimpiyat kafilemizin yüzünü güldüren sporcuları arasına girdiler.

Boccenin Dünya, Avrupa Şampiyonaları ile Dünya Kupası Yarışmalarında da madalyaları bulunan iki kardeşten abla İnci Ece bir zamanlar Messi, Neymar, Suarezli  Barcelona'nın bütün maçlarını izleyecek kadar koyu bir futbol fanatiğiymiş. Buket ise tam bir satranç tutkunu.

İki kardeş Türkiye'de bu spora olan ilgisizlik yüzünden gelen bir teklifi değerlendirerek birlikte Fransa'ya transfer oldu. An itibariyle hem okuyor, hem de bu sporla uğraşıyorlar.

Berkay Ömer Öğretir / yüzücü/

1998 Bursa doğumlu sporcu; Galatasaray Spor Kulübü'nde lisanslı ve burada yüzmeye devam ediyor.

Bursa'da bu branşta elit sporcuların gereksinmelerine yanıt verecek kulüp olmayınca mecburen İstanbul'a transfer olmuş Öğretir. Okuduğu üniversitesi de bu şehirde.

100 ve 200 metre kurbağalamalarda Türkiye rekorlarını elinde bulunduran başarılı kulaç, 2021 yılında gerçekleşen Tokyo Olimpiyatları'nda elemelerden çıkamadı.

2022 Oran Akdeniz Oyunları'nda 100 metre kurbağalamayı 01.00.03'lük derecesiyle oyunlar rekorunu kırarak, ezeli rakibi Emre Sakçı'nın önünde şampiyon olarak tamamladı.

Öğretir; Oran Akdeniz Oyunlarını 200 metre kurbağalamada kazandığı ikinci altın madalyası ile duble yaparak bitirdi.

Neslihan Yiğit / Badminton:

Badmintonda olimpiyatlara katılan ilk Türk ve Bursalı sporcu olan Neslihan Yiğit, Euro 2021 Avrupa Şampiyonası'nda tek kadınlarda üçüncü olduktan sonra; 2022 Cezayir Akdeniz Oyunları'nda da altın madalyayı boynuna taktı. Üst üste üç kez Akdeniz Oyunları Şampiyonu olarak (2013 Mersin, 2018 Tarragona) ayrı bir rekor kıran milli badmintoncu Bursa'da beden eğitimi öğretmeni olarak çalışıyor.

Yağız Kaan Erdoğmuş / Satranç:

Değerlendirmemizin en küçük ikinci sporcusu Erdoğmuş. 11 yaşında ve bir satranç dahisi. Bugüne kadar kazandığı 75 madalya ve 40 kupa ile Uluslararası Satranç Federasyonu (FİDE) tarafından verilen 'dünyanın en genç uluslararası ustası' unvanını kazandı.

Almanya Satranç Federasyonu tarafından vatandaşlık hakkıyla, eğitim masrafları karşılığında ülkeleri adına yarışma teklifini geri çeviren Erdoğmuş; milli eğitimde görevli müdür baba ile memur bir annenin iki çocuğundan birisi.

Amacı ilerleyen yıllar içinde dünya çapında bir satranç oyuncusu olmak.

Melda Kolayca / yüzücü /:

Listemize giren bir başka yüzücü. Ama branşı farklı. Paralimpik kategoride kulaç sallıyor Kolayca. Geride bıraktığımız yaz aylarında Fransa'nın Normadiyan bölgesinde düzenlenen 'Okullararası Dünya Paralimpik Yüzme Şampiyonası'nda' 200 metre karışıkta altın, 50 metre kelebekte de bronz madalya kazandı.  Şampiyon yüzücü evine dönüşte; oturduğu Gülbahçe semtinin sakinleri tarafından meşaleler eşliğinde tezahurat yapılarak karşılanmıştı.

Elif Ravza Gülsoy / Wushu sporcusu

Şampiyonlar geçidinin en küçük üyesi Karacabeyli Gülsoy ve sadece 9 yaşında.

Şubat 2022'de düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya kazanan Elif Ravza Gülsoy; bu kategoride madalya kazanmış en küçük Türk sporcusu olarak tarihe geçti.

Gülsoy Mayıs ayında Bulgaristan'da düzenlenen Avrupa Wushu Şampiyonası'nda da; kürsünün en üst basamağına çıkarak ülkesiyle ailesine haklı bir gurur daha yaşattı. Elif Ravza Gülsoy'un annesi ev hanımı, babası Ahmet Gülsoy ise Karcabey Belediyesi'nde Park ve Bahçeler Müdürü olarak çalışıyor.

Kürşat Metin & Ecrin Taktakçı / wushu /

Listemizin son sırasını, bir başka wushuculara, ikiz kardeşler Kürşat Metin ve Ecrin Taktakçı'ya ayırdık.

Ailelelerin teşvikiyle bu spora başlayan 11 yaşındaki Taktakçı kardeşler, Kasım 2022'de Bursa Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksinde düzenlenen 3. Dünya Alpagut Şampiyonası wushu dalında dünya şampiyonluğu kazandılar. İkiz kardeşler başarılarını sürekli kılmak için yoğun bir tempoda çalışmalarına devam ediyorlar.

Bursa'nın spordaki 'en'lerini sıralamaya çalıştım . Umarım beğenmişsinizdir.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları