Bu takımda 'şampiyonluk kokusu' var

2022.10.24 02:00 - Son Güncellenme: 2022.10.24 02:01
A

Anadolu Efes maçına geleceğim de; öncesinde kendi ligiyle, EuroCup'u erkenden kasır kavurmaya başlayan Frutti Extra Bursaspor'la ilgili üç ilginç anektod aktarmak istiyorum.

Nedeni de kısa sürede parkelerde yarattığı ve yaşattığı farkındalıkla, ambiyans üzerine.

Seyirci ile oyuncular için Bursaspor'un maçlarında kazanılan galibiyet kadar; Teksas Tribünü önünde yapılan karşılıklı kutlamalar da çok önemli olmaya başladı.

Binlerce taraftar bekleşiyor tribünlerin önüne gelsin diye.

Adeta bir ritüele dönüştü üçlü çektirmeler.

Onuralp Bitim, Derek Needham, Dave Dudzinski, dün gece de yeni olmanın heyecanıyla ne yapması gerektiğini tam bilmediği için Onuralp Bitim'den sufle alan Andrew Clemmons'daydı sıra!

Yarım yamalak da olsa arkadaşlarıyla omuz omuza, güle oynaya, hoplaya, zıplaya bitirdi şovunu Clemmons.

Toplanıp çıkıyordum ki maçı izlemeye gelmiş Tofaşlı Berke Büyüktuncel'le, takımın Nijerya asıllı ABD'li power forveti Süleiman Braimoh'la karşılaştım.

Manisa BŞB maçında bileği kırıldığı için ameliyat geçiren Berke Büyüktuncel 6 hafta kadar sahalardan uzak kalacakmış. Geçmiş olsun dileklerimi ilettim.

Denk gelmişken Braimoh'a salondaki atmosferi sordum.

Şaşırıp kalmış gördüklerinden Nijeryalı!. 'Yıllarca Avrupa'nın değişik şehirlerinde ve değişik kulüplerde oynadım. Böylesine coşkulu tribünlerle ilk kez  karşılaşıyorum. Ambiyans harikulade idi' dedi.

İkinci anektod; zaman zaman benim de yazılarımdan alıntılar yapan 'Basketfaul sitesi' nin kurucusu ve sahibi Necip Kapanlı bugünkü / dünkü / köşesinde Frutti Extra Bursaspor için  'sözcüğünde mazeret olmayan takım' benzetmesini yapmış ve şöyle devam etmiş. 'Artık başka takımın soyunma odalarında 'Bursaspor gibi savaşın' deniyorsa şaşırmayız.'

Maçın sonunda da karşılaşmanın yıldızlarından Onuralp Bitim'in babası, eski milli basketbolcu Mustafa Kemal Bitim'in (kendisi de eski bir Efesli oyuncu) bana aktardığı şu anlam ve sitem dolu cümleler dikkat çekiciydi.

'Şu an hem kendim, hem de oğlum adına çok ama çok mutluyum. Birikmiş bir rövanşı aldık birlikte. Öylesine doluyum ki saatlerce konuşurum; ama şimdilik bu kadar söylemek istiyorum.'

Milli Takımda hakkı olan süreleri alamadığı için Ergin Ataman'a sitemiydi kuşkusuz bunlar baba oğlun ama; terbiyelerinden ödün vermek istemediler. 

Gelelim maça;

Geçen sezonu  EuroCup finalistliğiyle neredeyse bir peri masalına dönüştüren Frutti Extra Bursaspor; 2022-2023 sezonuna da harika bir başlangıç yaptı.

Baştan sona heyecan kasırgası şeklinde geçen karşılaşmada bugün /dün / kendisi gibi yenilgisiz 'Anadolu Efes'i deviren Frutti Extra Bursaspor böylece Süper Lig'de 4/4 yaparken ilk iki haftasının geride kaldığı Euro Cup'da da 2/2 ile zirvede yer almakta.

Oynadığı 6 resmi maçtan 6 galibiyetle ayrılması; imrenilerek bakılan bir istatistik olmalı kuşkusuz.

Son basamağına kadar tıklım tıklım dolu tribünler önünde ve seyircisinin büyük desteğiyle maça başlayan Frutti Extra Bursaspor sakatlıklar nedeniyle iyice daralan rotasyonuna karşılık; iki Euroleauge şampiyonluğu kupası bulunan rakibi önünde hiç geri adım atmadı.

Zach Auguste ile Enes Berkay Taşkıran'ı devam eden sakatlıkları, yeni transferi Sindarius Thornwell'i de yetiştiremediği için oynatamayan Sırp coach Dusan Ayimpijevic maçın içinde 3'ü yabancı, toplam 6 kişi ile mücadele ederek; Anadolu Efes gibi basketbol geleneği zirvede bir rakibi devirmesini bildi.

Bu galibiyet kuşkusuz  sadece skor olarak değil; verdiği mesajları itibariyle de uzun uzun konuşulup değerlendirilecek kadar önemli.

Uçuk bütçe ve yüksek paralarla yerlisi, yabancısı geniş ve potansiyelli kadrolar kurabilirsiniz belki ama, işin içine savaşçı yüreğinizle, tükenmeyen enerjinizi ilave edemezseniz bir yerlerde eksik kalır; günün birinde sizin dörtte biriniz kadar bile etmeyen mütevazi bir rakibe takılınca da; arkasından 'benden fazla neresi var ki bunların' diye kendi kendinize sorar durursunuz!.

Frutti Extra Bursaspor'u denkleriyle, büyüklerden ayrıştıran tarafı; oyuncusu, teknik kadrosu ile kendilerine olan inancıyla, maçı savaşa savaşa kazanmayı düstur edinmiş oyun felsefeleri.

Tabii ki bu yapılanmanın ana mimarı olan, kadrosunu sevk ve idaredeki becerisi ile ders alınacak farklılıklar sunan başarılı coachu Dusan Alimpijevic'i de unutamayız.

Oyunu çok iyi etüt edip, rakibe göre taktikler geliştiren Sırp coach maçın içindeki yönlendirmesiyle de (coaching); ligin çok üzerinde seyreden bir performansın sahibi.

Sanırım artık an itibariyle kendisi Bursa'ya da Türkiye'de dar gelmeye başladı!

Frutti Extra Bursaspor maçı rotasyonda kullandığı toplam 7 oyuncusu ile tamamladı. Ömer Utku Al dışındakilerin hepsinden de skor katkısı almayı başardı.

Belki de kendisine maçı kazandıran bu kritik faktördü.

Şöyle bir bakalım.

Anadolu Efes'le P. Karşıyaka'da körlenmeye başlayan kariyerine Frutti Extra Bursaspor'da inanılmaz bir ivme kazandıran Onuralp Bitim 38.31 dakika ile rekor süre aldığı maçı 7/16 saha içi, 6/11 iki sayı, 1/5 üç sayı, 6/6 serbest atış, toplam 21 sayı ve 21 verimlilik puanıyla tamamladı.

Dünkü maçtaki olağanüstü hırsı bugüne kadar gördüklerimizin çok üzerindeydi. Belki de Ergin Ataman'a özel olarak bilendiği içindir! Maçı kazandıran takip smacından sonra onu kendisinden geçmiş bir şekilde görmek; içindeki birikimin dışa vurumunu anlatıyor gibiydi.

Dar rotasyonun mucizesi açık ara; bugüne kadarki performansıyla soru işaretleri bırakan Anthony Clemmons idi.

Kendisi için küllerinden yeniden doğduğu bir maç oldu. Needham yorulduğunda 1 numara gibi top getirip oyun kurdu. Needham'la birlikte 2 numaraya çekilince; perdelemelerin üzerinden çok kritik üçlükler soktu. Hiç görmediğimiz şeklinde çembere atak ederek sayılar bulması, portföyünde olup ta kullanmadığı bir özelliğini ortaya çıkartmış oldu Clemmons maçı 36.35 dakika, 10/14 saha içi yüzdesi, 8/11 iki sayı,  2/3 üç sayı, 2/2 serbest atış, toplam 24 sayı ve 23 verimlilik puanıyla tamamlarken performansıyla çok konuşuldu.

Bir başka Efes mağduru; hak edip de alamadığı dakikaların yavaş yavaş acısını çıkartmaya başlayan Ahmet Düverioğlu alışkın olmadığımız enerjisi ile adeta savunmayı uçururken, hücumunu da taçlandırdı. Auguste'in sakatlığında başka back up'ının olmaması nedeniyle sahanın içinde kalmaya mecbur bırakılan başarılı pivot nefes nefese kaldığı maçı, kariyeri adına harika istatistiklerle noktaladı.( 6/9 saha içi, 6/9 iki sayı, 5/5 faul, 11 ribaund, 17 sayı, 26 verimlilik puanı)

Geminin kaptanı, taraftarın sevgilisi Derek Needham'ın; rakibin yakın, sert ve temaslı savunmasında neler yapacağını hepimiz çok merak ediliyordu. Bu sertlik içinde zaman zaman iniş çıkışlar yaşamış olsa da direksiyonu hiç kırmadan gemisini salimen limana yanaştırdı kaptan.

Oyunu yönlendirirken, araya sıkıştırdığı kritik üçlükleri ise takımı için can suyu gibiydi. (29:52 dakika,  5/10 saha içi, 2/3 iki sayı, 3/7 üç sayı, 3/3 serbest atış, toplam 16 sayı, 16 verimlilik puanı)

Efes mağdurlarının üçüncüsü Yiğitcan Saybir aşırı hırs yaptığı maçta; yararlı olabilme aşkına kendini yiyip bitirdiği için verimlilik bağlamında beklentilerin altında kaldı. ( 23:12 dakika, 1/3 iki sayı, 1/2 üç sayı, 4 ribaunt, toplam 5 sayı)

Rakibini durdurabilmek için show uplarını (sıralı perdelemeler) zaman zaman logoya kadar yükselterek temaslı savunma yapan Frutti Extra Bursaspor, böylece Anadolu Efes'e geçiş hücumlarından kolay sayı tanımamış oldu.

Bu düzende Dudzinski yeterli skor katkısı yapamasa da; Ante Zizic ile Amath M'Baye'ye karşı verdiği göğüs göğüse savaşlarda savunmacı kimliğiyle ön plana çıkmasını bildi.

Maçın Bursaspor adına bir başka ilginç istatistiği, bu sezon ilk kez 80'ün üzerinde sayı yiyerek bir maçı tamamlamasıydı.

Anadolu Efes zaman zaman Micic ve Ergin Ataman'la elektriklendirdiği maçta; skor gücü yüksek oyuncularıyla maçın hep içinde kaldı.

Will Clyburn'un yüksek yüzdeli dış şutlarının yanı sıra, portföyünde bulunan sırtı dönük oyunlarından skor üretmesi, karşılaşmanın seyir keyfini zirveye taşıdı.

Dördüncü çeyrekte aşırı yorulan Bursaspor'un buna bağlı olarak yaptığı bireysel top kayıplarıyla girmeyen şutları son 4 dakikada Anadolu Efes'i maça ortak etti. Bu süreçte Onuralp Bitim kendinden beklenmeyen hatalar yaparak maçı krize sokarken, Rodrıgue Beauboıs köşelerden soktuğu yüksek yüzdeli üçlükleriyle momentumun yönünü değiştirmeye çok yaklaştı.

1,6 saniye kala maçın en iyilerinden Clyburn çembere atak ettikten sonra verdiği penetre pas sağ köşedeki Buğrahan Tuncer yerine dağlara taşlara gitmiş olmasa; belki de hiç hak edilmemiş bir yenilgiyle tanışılmış olunacaktı.

Zach Augute, Enes Berkan Taşkıran'la, Sindarius Thornwell takıma girdiğinde genişleyen rotasyonuyla Frutti Extra Bursaspor'un eksik gediği kalmayacak.

Savunmayı bu kadar sert ve istekle yapan takım, skoru da arasında paylaşmaya başladığında; akıllara mucize gibi gelen ama gerçeklik payı olan o soruyu getiriyor ister istemez akıllara.

'Frutti Extra Brsaspor Tofaş'tan 22 yıl sonra Bursa'nın basketbolda çıkartacağı ikinci şampiyon takım olabilir mi?'

Evet;

Neden olmasın?

Öne çıkanlar...

Frutti Extra Bursaspor: Derek Needham 16 sayı, 5 asist, Onuralp Bitim 21 sayı, 8 ribaund, 4 asist, Anthony Clemmons 24 sayı (2/3 üçlük), 1 ribaund, 2 asist, Ahmet Düverioğlu 17 sayı, 11 ribaund

Anadolu Efes: Rodrigue Beaubois 20 sayı (4/8 üçlük), 2 asist, Will Clyburn 28 sayı (5/8 üçlük), 4 ribaund, 2 asist, Vasilije Micic 10 sayı, Ante Zizic 12 sayı, 8 ribaund

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları