Bu galibiyet seyirciye yazar!

2023.01.23 00:59 - Son Güncellenme: 2023.01.23 15:34
A

Hafta içindeki yazımızın bir paragrafında şöyle demişiz.

'Pazar günü Bursa'da oynanacak Gaziantep Basketbol maçı Frutti Extra Bursaspor için tahminlerin ötesinde zor geçecektir.

Kolay bir galibiyeti kimse beklemesin.

Rakipte iki guard Conner Frankamp'la, Codi Miller Mcİntre oyunu iyi organize ederken, ayni zamanda yüksek yüzde ile şut da sokabiliyorlar.

Skorer forvet Damyean Dotson'da son haftalarda kendisini toparlayıp önemli katkılar yapmaya başladı. En çekindiğim kalın ve sert uzunları John Egbunu. Fiziksel olarak Auguste'i zorlayabilir.

Yerli rotasyonda da bu ligin çembere en iyi gidebilen kısalarından Can Uğur Öğüt önemli bir hamle oyuncusu.

Tofaş'ın eski 5 numarası Muhsin Yaşar; yanı sıra bizden giden Metin Türen ile Birkan Batuk rotasyondan gelerek katkı yapabilen diğer yerliler arasında.

İşimiz hiç kolay değil; en başından vites büyülterek oynamamız gerekiyor.'

Noktası virgülüne böyle;

Gaziantep Basketbol'da dün akşam aynen böyle oynayarak neredeyse maçı kazanıyordu.

Frutti Extra Bursaspor adına kötü oynanan iki çeyrekten sonra gerçekleşen mucize gibi dönüşte; tribünlerin verdiği müthiş gazla kendine gelen Derek Needham'la, üç çeyrek sanki yeminliymiş gibi çembere bakmamakta ısrar eden Anthony Clemmons'un sonunda zincirlerini kırarak özgürlüğüne kavuşması etkili oldu!.

Needham ve Clemmons son çeyrekte üçlükleriyle arayı kapatırken, Zach Auguste' de posterlik alley oop smacı ile bu geri dönüşün çilekli turtası gibiydi.

Gaziantep Basketbol büyüğünden küçüğüne şutör olan kısa rotasyonuyla ikinci çeyreğin son iki dakikasında kontrolüne almaya başladığı maçı son çeyreğe kadar elinde tutmayı başardı.

Bu ligin en iyi oyun kurucularından Conner Frankamp, partneri Mc Intyre ile mükemmel organize olarak 3. çeyrekte adeta Frutti Extra Bursaspor'u çaresiz bıraktılar.  Mükemmel bir ball handgline sahip iki oyuncunun cross over sonrası yüksek yüzdeli üçlüklerine, zaman zaman  el üstünden soktukları da eklenince fark bir ara kapanılamayacak seviyelere kadar açıldı. (18 sayı 45/63)
 İkiliye Dotson 3 numaradan, fizik gücünü Auguste ve Ahmet Düverioğlu'na kabul ettirmeyi başaran John Egbunu'da çember altından destek verince; bir türlü maçın içine giremeyen Frutti Extra Bursaspor uzun bir süre çözüm için her türlü yolu denese de, işin içinden çıkamadı.

İkinci çeyreği 42-49, üçüncü çeyreği 64-71 Gaziantep Basketbol lehine biten maçın 3. çeyreğinde Onuralp Bitim'de bir çember altı mücadelesinde talihsiz bir şekilde sakatlanarak kenara gelince rotasyonu iyice daralan Frutti Extra Bursaspor için maç adeta kabusa dönüşüverdi.

Sakatlığı nedeniyle bu maçta oynayamayan Yiğitcan Saybir'le Onuralp Bitim'e, ilerleyen dakikalarda Enes Berkay Taşkıran'da eklenince, oyunu çevirecek kıvılcımı yakmak için küçük çaplı bir mucize beklenmeye başlandı.

İşte o kıvılcım da sakatlıklar nedeniyle kolu kanadı kırılan takımın savunmasını sertleştirirken; hücumda da doğru atışları bulmasıyla çakıldı.

'Bir var, bir yok' gibi oynayan Derek Needham sazı eline alarak bulduğu uzak mesafeli üçlükleriyle geri dönüşü başlatırken, Clemmons'da zincirini kırarak skor bağlamında sorumluluğunun gereklerini yerine getirmeye başladı.

Artık bir Needham, bir Clemmons atıyor, Zach Auguste pota altında uçana kaçana tokatı çakıp, bitirmeye devam ediyordu.

Galibiyeti getiren en önemli faktör takım halinde yapılan inanılmaz sert ve yakın savunma idi. İlk üç çeyrek yağmur gibi üçlük sokan Gaziantep kısaları son çeyrek neredeyse çemberi göremez oldular.

Dudzinski' nin enerjisi, Enes Berkay Taşkıran'ın çok kritik bir anda gelen üçlüğü maçın şeklini, tribünlerin rengini değiştiriverdi.

Coşku tavan yaparken, oyuncular aldıkları sinerji ile ölümüne oynamaya başladılar.

 Artık savunuyor, atıyor, farkı eritiyordu Frutti Extra Bursaspor.

Clemmons uzun bir aradan sonra skora denge getiriverdi. (80-80)

Hemen arkasından Auguste galibiyetin müjdesi olan basketi attı. (82-80)

Maç kafa kafaya gelince Gaziantep benchi çılgına döndü. Bitime 6 saniye kala devam ettirdiği itirazların sonunda coach Tutku Açık'a diskalifiye kararı çıktı.

Skor 83-80 iken kenardan topu oyuna sokan Clemmons'un pasını Needham kontrol edemeyince rakibine yapmak zorunda kaldığı sportmenlik dışı faul; yürekleri de ağızlara getirecekti.

Hammonds'un iki serbest atışı ile skor 83-82'ye gelse de; Antep topu kenardan oyuna sokamadı. Yapılan faulde Dudzinski atışları kaçırmadan sayıya çevirdi. Böylece son dakikaları heyecan kasırgası şeklinde geçen maç Frutti Extra Bursaspor'un oldu. (85-82)

Ev sahibi takım skor ne olursa olsun asla pet etmeyen direnci ile; bu ligin en karakterli üç dört takımından birisi.

Dün akşam da 18 sayı geriye düştüğü bir maçı, top yekun ayağa kalkarak kazanmasını bildi.

Seyirciden aldıkları büyük güç, takıma her türlü zorluğun üstesinden gelmesine yardım ediyor.

En önemlisi iyice oturmuş bir sistemleri var.

Bu galibiyetle zirveye imzasını çakan kadro için şimdi yapılması gereken; daha fazla geciktirmeden kesinlikle iyi bir 3 numara takviyesinin bitirilmesidir.

Yerli rotasyondan yeteri kadar katkı alınamasa da; bunu imece usulüyle ve saha içinde yardımlaşarak kapatmasını biliyorlar.

Şimdi sıra 25 Ocak çarşamba  akşamı EuroCup'da Prometey Slobozhanske ile ilk 4 sıralama adına büyük önemi olan karşılaşmaya geldi.

Ne var ki Onuralp ve Yiğitcan'ın sakatlıklarıyla rotasyon iyice daraldı.

Onuralp'in durumunun çekilecek MR'dan sonra belli olacağı söyleniyor. Oynayamazsa hem sahaya enerjisi ile katkı koyan, hem de skor potansiyeli zirvede olan önemli bir isim bu maçta arkadaşlarına yardımcı olamayacak.

Dileriz sakatlığı fazla ciddi değildir.

 Gelelim Gaziantep Basketbol'a.

Bu ligin kesinlikle en saygı duyulması gereken takımlarından birisi.

Her yaptıkları hamle doğru, hiç boşa para harcamıyorlar.

Sezona yaşanan sakatlıklar nedeniyle çok kötü başlamışlardı. Ancak toparlanmasını bildiler.

Şu an 5 galibiyetleri olsa da potansiyelli bir kadroları var.

1 numarada Frutti Extra Bursaspor'a karşı çok iyi bir maç çıkartan Conner Frankamp ligin en iyi yabancı oyun kurucularından.

Yine point guard Codi Miller Mc İntyre, skorer forvet Damyean Dotson ile; çember altında itişli kakışlı stiliyle Bursaspor uzunlarına eşleşme sorunu yaşatan John Egbunu takımları adına öne çıkan isimler oldu.

Zaten şubenin karakteristik özelliği bu;

Çok iyi bir scout ekibine sahipler ve her yıl yeni yeni yabancıları Gaziantep'e getirerek yıldızlarını parlatıyorlar.

Önceki yıllarda Gaziantep forması giyen uzunlardan Jaiteh Mouhammadou geçen yılın Euro Cup şampiyonu Virtus Segafredo Bologna'da oynuyor. Alpha Kaba Buducnost'ta, Tonya Jekiri Fenerbahce BEKO'da,

Uzun yıllar CSKA'da ter döken Barcelonalı Cory Higgins ile, çembere görünce şuta kalkan sayı makinesi Jarmar Gulley (Çin Liginde oynuyor)  listenin diğer önemli parçalarından.

Bu sporu gelip, geçici bir heves olarak algılamayıp, sürekli yatırım yapmaya devam etmelerini bir basketbol yazarı olarak çok önemsiyorum.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları