Bu finalin favorisi yok...

2023.04.18 15:45 - Son Güncellenme: 2023.04.18 15:45
A

Erkekler Axa Sigorta Kupa Voley Dünya Baltacıoğlu özel sezonunda (!) finalistler belli oldu.

Günün ilk maçında geçen yılın şampiyonu Arkas'ı rahat bir oyundan sonra 3-0 yenen Halkbank ile; dörtlü finalin favorilerinden Ziraat Bankart'ı 3-2 ile deviren Fenerbahçe HDI Sigorta; Cengiz Göllü Voleybol Salonunda saat 17.00'de başlayacak karşılaşmada kupayı havaya kaldırabilmek için fileye yükselecekler.

Önce federasyona küçük bir eleştiri!

Organizasyonun ismini insan okurken resmen yoruluyor.

Neredeyse bir paragraf kadar uzun!

Axa Sigorta'ya itirazım yok, turnuvanın sponsoru;

İlle de rahmetli Dünya Baltacıoğlu'nun ismi geçsin isteniyorsa; onun adına özel bir ödül verilerek vefanızı gösterebilirdiniz.

Aynı cümlede hem sigorta; hem mekanı cennet olsun çok büyük bir voleybolcu olan mekanı cennet olsun sevgili Dünya, yetmezmiş gibi bir 'özel sezon' takısı;

Sakız gibi uzatıp da uzatınca; ortaya bir garip anons çıkmış.

Tabii bu benim kişisel görüşüm; 'voleybolumuzun büyüklerinin vardır bir bildiği' deyip noktayı koyuyorum!

Dörtlü finalin ilk maçında kupanın en büyük favorisi Halkbank; İzmir Arkas'ı yanına bile yaklaştırmadan ezdi geçti. (3-0)

Güçlü kadrosundaki dominant oyuncularıyla maçın mutlak favorisi olan Halkbank'a karşılık, Arkas'a geçen yıl kazandığı kupa tesellisi oldu.

Bütçesinde bu sezon önemli kısıntıya giden İzmir ekibinde maçın içinde ön plana çıkacak oyuncu göremedik.

Buna karşılık Halkbank; Avrupa'nın en iyi pasör çaprazlarından Hollandalı Nımır Abdel Aziz ile her pozisyondan hücum edebilen olimpiyat madalyalı ABD'li smaçörü Thomas Jaeschke ile fark yatarak kazandı.

Voleybolda büyük takımlar büyük pasörleriyle farklarını ortaya koyarlar.

Halkbank'ta ABD'li pasör Ma'a Micah bu kalibrede bir oyuncu.

Dün yine kusursuz oyun sezgisi ile smaçörlerini saha içi dağılımına göre mükemmel yönlendirip, takımına maestroluk yaptı.

Böylesine kaliteli bir pasörle oynamak her smaçör için ayrıcalık olmalı.

Halkbank saha içi dağılımında her oyuncusundan katkı almaya çalışırken, Arkas fazla skor seçeneği olmadığı için Nıcholas Hoag ve Daniel McDonnel'in performanlarıyla oyuna tutunmaya çalıştı. Ortadan da Mustafa Cengiz sürpriz ataklarıyla kendini hissettirdi.

Klasik oynayıp köşelere bağımlı hücum edince, Halkbank'ın yüksek oyuncularının blokta adeta iştahlarının kabardığını gördük.

Başkent temsilcisi ikili, üçlü bloklarla file üstünde duvar örerek Arkas'ı çaresiz bıraktı.

Nimir Abdel Aziz için ayrı bir paragraf açmak gerekiyor.

Bir süre Namibya'da yaşadıktan sonra ailesinin ikamet ettiği Hollanda'ya dönen Abdel Aziz komple bir hücumcu ve inanılmaz bir atlet.  Dikey sıçrama yeteneğiyle blok üstünden çok rahat hücumlar yapan Abdel Aziz, ayni zamanda bir servis ustası. Kullandığı füze hızında smaç servisleriyle maçın içinde bir çok kez 'ace' sayılara imza atan Hollandalı oyuncu; benzetme yerindeyse 'tek kişilik ordu' gibi. 

Takımın sıkıştığı anlarda devreye girerek fişi çekiveriyor.

Halkbank derin ve potansiyelli kadrosuyla bu yıl da kağıt üzerinde kupanın favorisi.

Günün ikinci maçında Fenerbahçe HDI Sigorta; favori Ziraat Bankkart'ı 3-2 ile devirirken; sürpriz bir şekilde hiç geri adım atmadan rakibine gösterdiği büyük dirençle hedefine ulaştı.

Bu yıl Efeler Ligi'nde kendi standardının altında bir performans sergileyen Fenerbahçe HDI Sigorta;  tek ayaklı kupa eşleşmesinde 'her şey olabilir' tezine de güzel bir örnek oldu.

Maçın genelinde büyük bir enerjiyle oynarken, file üstünü de şahane savundu.

Blok tehdidinin zirveye çıktığı maçta sarı kanaryanın hücum aksiyonları da kusursuza yakın göründüler.

Yerli opsiyonunda Kaan Gürbüz'le, Vahit Emre Savaş kariyer maçlarını oynarken; yabancı rotasyonda Louati Yacine, Menjanac Nikola sistemin parçaları içinde hücumda çok aktif göründüler.

Puzzenin en önemlisi parçası kabul edilen Mısırlı pasör Marouflakrani en zor pozisyonlarda bile parmak hassasiyetini ön plana çıkartarak, smaçörlerine 'bu kadarı da olmaz' dedirten harika hücumların başlangıcında servis görevi yaptı.

Marouf benzeri oyuncular kariyerlerinin sonuna gelmiş olsalar da voleybolun X faktörleri.  

Pasörleri zor durumda bırakan birçok manşet onların yetenekli parmaklarıyla sayıya dönüşebiliyor.

Fenerbahçe HDI bu maçta hücumcularını en azami seviyede ve en kritik pozisyonlarda devreye sokan İranlı maestro ile sonuca gitmesini bildi.

Maç öncesi favori olarak gösterilen Ziraat Bankkart servis karşılamada yaşadığı sorunlar nedeniyle maçın içine girmekte zorlanırken, köşe hücumcuları da rakibin bloğuna takıldılar.

Final maçlarının adamı Ter Maat durgun ve etkisizdi. Martin Atanasov'la Juantoreno Osmany savunma direnciyle ivmelenen Fenerbahçe'ye karşı hücumda ekstra katkı veremeyince  5. sete giden maçı; moral momentumunu eline geçiren Fenerbahçe HDI'nin kazanacağını tahmin etmek zor olmadı.

Bugün saat 17.00'de kupa için fileye yükselecek Halkbank ile Fenerbahçe HDI Sigorta finalinin favorisi kağıt üzerinde başkent takımı gibi dursa da; tek maçlık seriler her zaman sürprize açık olabiliyor.

İyi bir final maçı izleme umuduyla.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları