Basketbolun zümrüdü ankası: Onuralp Bitim

2023.01.03 17:56 - Son Güncellenme: 2023.01.03 17:56
A

Takımca sarf edilen emekle; dökülen tere saygısızlık etmek istemsem de söyleyeceğim;

Frutti Extra Bursaspor- Beşiktaş Emlakjet maçında rolün büyüğünü çalan yine Onuralp Bitim'di.

Geçmişin Michael Jordan'ı ile, bugünün Ja Morant'ıyla özdeşleştiriyorum kendisini.

Jordan; 80'li yılların efsanesi Chicago Bulls'un kazandığı 6 NBA şampiyonluğunun en önemli kilometre taşıydı.

Atan, tutan, savunan, hava hareketlerinde sınırları zorlayan atletizmi ile 'Air Jordan' lakabı takılan 'majesteleri'; salt bir dönemin starı olmakla kalmamış, NBA'nin '80 sonrası ile 2000'li yılları arasının ikame edilemeyen oyuncusu' olarak 'Hall of Fame'e onur konuğu olarak seçilmişti.

Jordan'ın oyunculuk döneminde başarmadığı şey kalmamıştı.

Bunlardan birisi de; Los Angeles Lakers'le oynanılan bir play-off final serisinde havada yön değiştirerek tek eliyle vurduğu o smacıydı ki; hala yerine yenisini konulamadı!.

Memphis Grizzliesli Temetriüs Jamel 'Ja' Morant' ise Jordan sonrasının en atletik kısalarından birisi olarak yıldızını parlatmaya devam ederken; ligin de çeşnicibaşısı olarak gösteriliyor.

Sınırsız atletizmi ile basketbolun uzay akademisi öğrencilerinin en önde gelenlerinden birisi olan Morant, bu departmanda belki de en baş sırada.

Frutti Extra Bursaspor tercihiyle kariyeri de, yaşamı da bir anda 'gece ile gündüz' gibi değişen Bitim, Michael Jordan'la Ja Morant karışımı oyun stiliyle; iki sezondur basketbolumuzun unutulmaz maçlarındaki 'yerli star' konumu ile farkındalığını kimseciklere bırakmıyor.

Onuralp Bitim kariyer planlamasındaki en doğru seçeneği işaretlemiş olmasaydı, bugün 'ikinci sınıf oyuncu' kimliğiyle muhtemelen benchte arada bir hatırlanan oyuncu olmanın ötesine geçemezdi.

Yeni kimliğini önce Frutti Extra Bursaspor'a; sonra da DNA'sında saklı duran gizli yeteneğini büyük bir sabır ve ustalıkla açığa çıkartan coach'u Dusan Alimpijevic'e borçlu.

'Basketbolun zümrüdü ankasının Frutti Extra Bursaspor macerasında kendi potansiyeli kadar, tribünlerin inanmışlığı da öne çıkmış durumda.

Seyircinin şahsına gösterdiği müthiş ilgi; kendisi için de bir övünç kaynağı.

Maçların sonunda verdiği röportajlarda bunu sık sık dillendirerek; taraftarla şehre duyduğu hayranlığı, aidiyet duygularıyla özdeşleştiriyor.

Kötü oynadığında kendi öz eleştirisini yapabildiği gibi; iyi oyununda taraftar katkısını da iftiharla itiraf eden bir dürüstlük abidesi sanki Onuralp Bitim.

Tarifsiz duygularla sarıp sarmaladığı samimi düşünceleri; onu an itibariyle yadsınamaz bir Bursaspor fanatiği haline getirdi.

Onuralp Bitim limitini zorlayarak, en yukarılara çıkardığı süper performansıyla hem NBA takımlarının, hem de Euroleague departmanındaki Avrupalı oyuncular listesinin ilk sırasına adını yazdırmış durumda.

Dolayısıyla kendisine yarattığı bu yeni fırsatla;

Frutti Extra Bursaspor ile sözleşmesi bitmeden; sezon öncesinde bir tercih yaparak kulübünü değiştirirse; geleceği adına sürpriz olmayacaktır.

Kazanırken, kazandırarak gitmek de ona yakışır zaten.

Avrupa basketbolu; siyahi yabancı bolluğunda beyazlar için bir handikap, 'ikinci opsiyon olarak' kulübede oturmak demektir;

Dolayısıyla bu statüde oynayacağı en iyi kulüp, açık ara yine Frutti Extra Bursaspor'dur;

Yüzeceksen okyanusta kulaç at Onuralp;

Onun için 'NBA'ye git' derim; çok yakışırsın.

Alperen, Cedi Osman, Furkan'dan eksiğin yok fazlan var çünkü.

Maça gelecek olursak;

Hınca hınç dolu tribünlerin coşturduğu Frutti Extra Bursaspor, Beşiktaş Emlakjet'i tereddüt bırakmayan bir oyundan sonra çok rahat geçti

Kazanmaya alışmak; oyuncuların öz güvenine de tavan yaptırmış.

Oyunun doğal akışı içinde zaman zaman inişler çıkışlar yaşansa da; iyi savunmaya eklenen organize hücumlarla Beşiktaş'ı umduğundan daha kolay geçti Frutti Extra Bursaspor.

Sistemin bir numaralı parçası Derek Needham enerjisi ve oyun zekasıyla gemisini yönlendirirken, her pozisyonun aksiyon parçası olan Onuralp Bitim ilk iki çeyrekte basketbolun spektaküler cephesinde kendi karakteriyle ayrışmasını bildi.

Reverse sonrası smaçları ve çembere atak ettikten sonra bıraktığı floaterleriyle çılgın taraftarına görsel bir şov sunan Onuralp son çeyrekte temposunu düşürse de; kazanılan maçın takımı adına öne çıkan aktörlerden birisiydi.

Tempolu, heyecanı yüksek karşılaşmada performansı eleştirilen Zach Auguste double double yaparak (26 sayı, 13 ribaunt)   maçın MVP'si seçildi. Çaldığı iki toptan seyirciyi heyecanlandıran smaçlar yapan Auguste'ın vitesi yükselterek oynadığı maçlarda; takımın ribaunt sorunu yaşamayacağı ortaya çıkmış oldu.

Süre olarak parkede en çok yer alan isimlerden Clemmons bu maçta skor atmayı değil, sert ve temaslı oynayan Beşiktaş savunmasına karşı topun kontrolünün Bursaspor'da kalmasını önceliğine alan bir oyun kimliğiyle görevini yerine getirdi. Çift guard olarak konuk takımın geçiş hücumlarını sınırladılar. Savunma sertliği ve ikili sıkıştırmaları ile de maçın görünmeyen kahramanlarından birisiydi.

Beşiktaş yeni coachu Milicic'le çıktığı maçta yeniden kurgulanmış setleri oynamaya sıkıntı yaşayınca toplamda 25 top kaybı yapıp, yenilgiyi peşinen kabullenmiş oldu. (Bu topların 17'sini Bursaspor çaldı)

Hafta sonunda oynanacak Tofaş maçı Bursaspor için deplasman sayılmaz. Sonraki haftada da Fenerbahçe Bursa'ya geliyor.

Üç maçlık galibiyet serisinin 5 maça çıkması asla hayal değil.

Öne çıkanlar...

Frutti Extra Bursaspor: Derek Needham 20 sayı (6/9 üçlü), 5 asist, Onuralp Bitim 24 sayı, 3 ribaund, 3 asist, 7 top kaybı, 5 top çalma, Zach Auguste 26 sayı, 13 ribaund, 2 asist

Beşiktaş Emlakjet: Jordan Usher 12 sayı, 2 ribaund, 1 asist, Matt Mooney 10 sayı, 3 asist, David McCormack 19 sayı, 7 ribaund, Ömer Can İlyasoğlu 10 sayı (10/14 serbest atış), 3 asist, Egemen Güven 8 sayı, 4 ribaund

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları