Basketbolun uçan adamı 'Ja Morant '

2022.03.08 18:11 - Son Güncellenme: 2022.03.08 18:11
A

Basketbolda spektaküler oyuncuların popülaritesi diğerlerinden daha farklı ve çıtaları bir tık yukarıdadır.

Daha çok sevilir, daha çok izlenirler.

En önemlisi tribünlere salt onlar için gelmiş 'özel seyircileri' vardır.

Yani maçlara değil de, tutkuyla bağlandıkları oyunculara yoğunlaşırlar.

Spektaküler denince de basketbol babında akla ilk olarak dikey sıçrama yetenekleriyle kendi statülerini kendileri yaratan oyuncular gelir.

Nasıl söylemeli ki; örneğin çemberle adeta arkadaş gibidir bu özel tipler. Tribünleri ayağa kaldıran smaçları ve uzay boşluğundan topladıkları ribauntları ile 'nev-i şahsına münhasır' olmanın keyfini yaşatırlar.

Basketbol özelikle NBA en büyük hobim olduğu için; bu yazımda sizlere 'nev-i şahsına münhasır'ların an itibariyle en radikalını anlatmaya çalışacağım.

Yani NBA'de Memphis Grizzlies'de oynayan Ja Morant'ı...

1.91 metre boyunda ve oyun kurucu (point guard) pozisyonunda oynayan Morant'ı farklı kılan, pozisyonunun gereği olarak oyunu organize etmesiyle soktuğu şutlar değil, insan aklını zorlayan, izleyince sanki uzay boşluğunu yararak sonsuza yükselecekmiş hissi uyandıran dikey sıçrama yeteneği yani atletizmi.

Bu boyda birisi nasıl bu kadar yükseklere çıkar, ya da chase down bloklarla (arkadan yapılan blok) karşısında rakibinin posterini çıkartır; inanın şaşkınlıktan bir şey diyemeyeceğim.

Panyanın neredeyse en tepe noktalarından blok yapıp, ribaunt çeken Morant; kısa sürede bu ligin en karizmatik oyuncularından birisi haline gelmiş durumda.

Yarım asır oldu neredeyse basketbolla ilgim.

Önce seyirci; sonra yazar ve gazeteci olarak.

Bu süreçte içeride dışarıda, NBA'de spektaküler hareketleriyle öne çıkan çok sayıda oyuncu tanıdım.

İddia ederek söylüyorum; Ja Morant statüsünde dünden bugüne gelen isimlerin içinde en farklı formatta ve atlet olanı.

Dikey sıçramasını tarif edebilmek için yazı ile anlatmam kifayetsiz kalacaktır, o kadar aykırı ve radikal birisi.

Eğer basketbola özellikle NBA'ye ilginiz varsa eğer, google'a 'Ja Morant'ın smaçları' yazarak tıklayın;

Sonra göreceklerinizle, geçireceğiz kısa süreli şoklardan ben sorumlu olmayacağım, dilinizle, nutkunuz tutulur söylemedi demeyin.

Bu yıl NBA'yi büyüleyici atletizmle adeta sallayan Morant'ın hemen her hafta 'haftanın en iyi hareketlerine' en az bir ya da iki smacı ya da bloğu seçiliyor.

Zayıf olan dış şutunu da giderek geliştiren La Morant son olarak takımı Memphis Grizzlies'in San Anhtonio Spurs'u 118-105 yendiği maçta 52 sayı üretirken; 4/4 üçlük, 22/30 saha içi isabeti, 7 ribaund ve 2 asistle oynadı.

1999 doğumlu Ja Morant  2019 NBA draftında eski takım arkadaşı Zion Williams'ın ardından Memphis Grizzlies tarafından 2. sırada seçilmişti.

  • Çok başarılı bir NCAA kariyerini geride bırakan oyuncunun 24 Kasım 2018 yılında oynadığı Missouri State maçında yaptığı trible-double'ı (*) (29 sayı, 13 ribaund, 12 asist) üniversitesinin unutulmazlarına girmiş durumda ve okul tarihinin de bu istatistikte en başarılı oyuncusu.

Siz siz olun, 'bu Ja Morant'la en kısa sürede tanışın' derim.

Pişman olmayacaksınız.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları