Basketbol Dünya Kupası'nda finali iki Avrupalı oynayacak

2023.09.08 21:49 - Son Güncellenme: 2023.09.08 21:49
A

Filipinler, Endonezya ile Japonya'nın ortaklaşa organize ettiği 2023 FİBA Basketbol Erkekler Dünya Kupası'nda finalistler belli oldu.

Sırbistan ve Almanya.

Bu sonuçla şampiyonada en düşük olasılıklardan birisi gerçeğe dönüşürken; kupa koleksiyoncularından ABD, İspanya başta olmak üzere; Yunanistan, Fransa, İtalya, Litvanya gibi basketbol ülkeleri çeyrek finali bile göremeden süpürüldüler.

Yarı finalin ilk maçında Sırbistan; turnuvanın sürpriz takımlarından Kanada'yı sert savunması ve her pozisyondan skor çıkartabilen opsiyonlu hücum performansı ile yanına fazla yaklaştırmadan 95-86 ile geçerken; ikinci finalist takım ABD'yi baştan sona domine ettiği oyunun sonunda 113-111 yenmeyi başaran Almanya oldu.

Böylece kimsenin aklının ucundan bile geçmeyen final eşleşmesinde şampiyon; 10 Eylül pazar günü saat 15.40'da Endonezya'nın başkenti Jakarta'da oynanacak karşılaşmanın sonunda belli olacak.

Sırbistan geçmişi ve geleceğiyle bakılınca tam bir basketbol ülkesi;

80' ve 90'lı yıllarda hem Avrupa, hem de dünya şampiyonalarını kulüpler ve milli takımlar bazında domine etmiş bir kültürün ürünü.

Yine sayısız yıldız oyuncu, sayısız coach yetiştirerek bu sporun Avrupa'da yıllarca lokomotifliğini yaptılar.

Onun içindir ki finale yükselmeleri kimse için sürpriz olmadı.

Uzunca bir aradan sonra kendi formatları ve alışılmış oyun stilleriyle basketbola dönüş yaparak eski günlerinden esintiler sundu Sırbistan.

Asıl sürpriz, asıl şaşırtıcı olan; basketbolda kağıt üzerinde kalıcı ve ses getirici bir başarısı bulunmayan Almanya'nın; başından sonuna kadar hak ettiği bir maçta ABD gibi bir basketbol devini devirerek finale çıkmasıydı.

Böylece 2006'dan sonra ilk kez bir dünya şampiyonasında (en son İspanya ve Yunanistan final oynamıştı)  iki Avrupa takımı basketbolda dünyanın en büyüğü olabilmek için kozlarını paylaşacak.

Yarı final maçlarının kısaca değerlendirmesini yapacak olursak;

Sırbistan kompakt basketboluyla; atletizmi yüksek Kanada'yı maçın içinde umutlandıracak bir ritim tutmasına izin vermedi.

Fenerbahçe'de de forma giyen Bogdan Bogdavonic skor bağlamında takımın liderliğini yaparken; onun ateşleyici gücüyle saha içi liderliği; Kanada'nın maç boyunca çözümleyemediği sorunu oldu.

Yarı finale kadar kazandığı maçlarda atletizmiyle göz kamaştıran Kanada ilk kez bu maçta gerçek ve sert bir savunma karşısında skor bulmakta bayağı zorlandı.

Birebir savunmaları dış atışlarla cezalandıran Sırbistan 8. dakikada yakaladığı 8 sayılık farkla (21-13) maçı domine edeceğini gösterdi.

Kanada'da bu maça gelene kadar hücum bağlamında bir şapkadan tavşan çıkarmadığı kalan NBA yıldızı Shai Gilgeous-Alexander'in temaslı savunmalara yanıt veremeyip, düşük yüzdeli skorda kalması; Sırplar için bulunmaz bir oldu.

Teması hiç kesmeden göğüs göğüse oynamayı sürdürerek Kanada'nın direncini kırdılar.

Bogdanovic maç boyunca her koşulda ve savunma önlemlerine karşın skor üretmeye devam ederken; Nikola Milutinov'un da devreye girmesiyle fark çift hanelere taşındı.

İlk yarı 52-39 biterken; yıldız oyuncu Bogdanovic 15 sayıyı bulmuştu bile.

Maçın ikinci yarısında da Sırbistan üstünlüğünü sürdürdü.

Kanada bir ara 6-2'lik seri ile farkı tek hanelere indirse de; Sırplar Bogdanovic'e eşlik eden Ognjen Dobric ve Fenerbahçeli Marko Guduric'le rakibinin umutlarını dakika dakika söndürmeyi başardı.

Dördüncü çeyrekte vidaları iyice sıkan Sırbistan 17 sayılık fark yakaladı.

Kanada savunmaya takılarak ve son bir gayretle farkı 12 sayıya kadar eritse de; maçın belirleyicisi Bogan Bogdanovic'in vites büyütmesiyle fark 16'lara çıktı.

Böylece karşılaşmayı 95-86 kazanan Sırbistan 2014'den sonra ikinci kez finale yükselmiş oldu.  

Yarı finalin diğer maçında kelimenin tam anlamıyla Alman fırtınası esti.

Panzerler karşısında sayısız dünya ve olimpiyat şampiyonlukları bulunan bir markaya karşı son derecede arzulu ve dominant bin oyun sergileyerek turnuvanın en büyük sürprizi gerçekleştirdi.

Maçın neredeyse tamamı Almanların kontrolünde geçti.

NBA yıldızlarının dışında alternatif / rezerv / bir kadro ile şampiyonaya katılsalar da; basketbol geleneği ile kötü oynadığı maçları bile bir şekilde çevirmesini bilen ABD bu kez ummadığı kadar çetin bir cevize çatarak; yıllarca unutamayacağı bir sonuçla tanışmış oldu.

Maçın ikinci ve üçüncü seyreklerinde farkı bir ara 10 sayının üzerine çıkartan Almanya; ABD'nin son çeyreğin son 2,30 dakikasında geri dönerek finale ortak olmasına karşın oyunun sonunu soğukkanlı oynayınca; tarihinde ilk kez finale yükselmiş oldu.

İki takımın çember altını fazla kullanmadan dış şutlarla skor ürettiği maçta Almanya'nın hücum ribauntlarında 12-7, çemberden dönen ikinci şans ataklarında da 15-9  üstünlüğü vardı.

5. dakika geride kalırken Almanya'nın 25-15 üstünlüğü vardı. ABD tempoyu yükseltmeye çalışsa da; panzerler etkili şov up savunmalarına, ikili sıkıştırmaları da ilave ederek eski şampiyonun hızını kesti.

İlk çeyreği Almanya 33-31 önde tamamladı.

İkinci çeyrekte doğru adamlar üzerinden skor bulan ve temposuna vites attıran ABD 45-41 öne geçerek umutlandı.

Arkasından Almanya'nın ön alanda rakibini bunaltan ikili sıkıştırmalı savunmaları başladı. Neredeyse logoya kadar yükselttikleri shov uplarla ABD'yi üç saniye koridoru dışından atışlara zorladılar.

İlk yarı biterken ABD'de Mikal Bridges'in 15, Austin Reaves'in 10, Almanya'da ise Franz Wagner 14 ile Daniel Theiss'in 13'er sayıları vardı.

Üçüncü çeyrekte Almanya şahane oynayan Andrea Obst'la skor üstünlüğünü elinde tutarken, Amerika ise Anthony Edwards ile direnmeye çalıştı.

Almanya Amerika'nın savunmadaki yerleşim hataları sonucu farkı 9 sayıya (84-75) çıkardı.  9. dakikada Wagner ile fark 10 sayıya (92-82) yükseldi. Son çeyrek başlarken tabelada Almanya'nın 94-84 üstünlüğü vardı.

Andreas Obst'un serbest atışlarıyla Almanya dördüncü çeyreğin ilk dakikasında maçtaki en büyük farkı (12) yakaladı: 96-84.

Bitime 8 dakika kala Almanya, Schröder ile 100. sayısına ulaştı. ABD iyi savunma ile Almanya'yı zor atışlara bıraktı ve 3 dakika kala farkı tek topa (106-103) çekti. Amerika 1:35 kala farkı 1 sayıya (108-107) düşürdü. Obst 1:14 kala üçlüğü buldu, ardından 40 saniye kala Schröder'in basketi ve 34 saniye kala Austin Reaves'in smacı geldi: 113-109.  Bitime 0.5 saniye kala ABD Austin Reaves ile basketi bulsa da; maçı ve finali Almanya'ya kaptırdı (113-111)

Öne çıkanlar...
ABD: Mikal Bridges 17 sayı (3/3 üçlük), 2 ribaund, 3 asist, Anthony Edward 23 sayı, 8 ribaund, 3 asist, Jalen Brunson 15 sayı, 7 asist, Austin Reaves 21 sayı (3/5 üçlük)
Almanya: Andreas Obst 24 sayı (4/8 üçlük), 6 asist, Dennis Schröder 17 sayı, 2 ribaund, 9 asist, Franz Wagner 22 sayı, 5 ribaund, 2 asist, Johannes Thiemann 10 sayı, 5 ribaund, Daniel Theis 21 sayı, 7 ribaund, 2 asist

Sırbistan: Aleksa Avramovic 10 sayı, 2 asist, Bogdan Bogdanovic 23 sayı (3/4 üçlük), 4 ribaund, 3 asist, 3 top çalma, Ognjen Dobric 16 sayı, Marko Guduric 12 sayı (3/5 üçlük), 2 ribaund, Nikola Milutinov 16 sayı, 10 ribaund, 2 asist

Kanada: Nickell Alexander-Walker 10 sayı (2/3 üçlük), RJ Barrett  23 sayı, 3 ribaund, 2 asist, Dillon Brooks 16 sayı, 3 ribaund, Shai Gilgeous Alexander 15 sayı, 2 ribaund, 9 asist


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları