Basketbol Avrupa Gençler Şampiyonlar Ligi organizasyonundan yüzümüzün akıyla çıktık

2023.04.17 00:10 - Son Güncellenme: 2023.04.17 00:10
A

İlki Bursa'da organize edilen 18 Yaş Altı Avrupa Gençler Basketbol Şampiyonlar Ligi Turnuvası'nda şampiyonluk kupası Saraybosnalı İgokea'ya gitti.

İgokea ilklerin yaşandığı turnuvanın finalinde temsilcimiz Tofaş'ı 73-66 yenmeyi başardı.

Grubuyla yarı finalde oynadığı maçları farklı skorlarla kazanan Tofaş; beklentilerin yüksek olduğu finalde deyim yerindeyse kayaya tosladı.

Çok sert savunma yapan ve turnuvaya katılan rakiplerine oranla daha sizeli ve atletik oyunculara sahip Bosna ekibi; Tofaş'a karşı maçın tamamında üstün oynayan taraftı.

Momentumu 4 çeyrekte elinde tutan konuk takım; kararttığı çember altıyla temsilcimizi sürekli dış atışlara zorladı.

Adam adama savunmasını da logoya kadar çıkartarak Tofaş'ı menzili dışında tutmayı başardı. Çembere her gittiğinde yediği bloklarla eli boş dönen, alternatifi olan dış atışlarda da takım halinde çok düşük yüzde ile şut atan Tofaş son çeyrek dışında rakibi karşısında bir varlık gösteremedi.

Stankovic, Admovic, Makitan üçlüsüyle boyalı alanı adeta yasak bölge ilan eden İgokea'nin özellikle çember altındaki blok tehdidi maçın belirleyici faktörü oldu.

Kısası, uzunuyla yaklaşanın görüş mesafesini karartan İgokea, hücumda da sabırla top çevirip birinci opsiyon olarak içeriden etkili uzunlarıyla, ikinci opsiyon olarak da turnuvanın en iyi şutörlerinden Radosic üzerinden oyunu kurguladı.

Kurgulanmış bu oyun setinde sabırla ısrar edip düzeni dışına çıkmayan Bosna takımı; sonlarda 7 sayıya kadar inen farka karşın maçın içinde kalarak şampiyonluk kupasını havaya kaldırdı.

Tofaş rakibinin fizik avantajı karşısında zorunlu olarak dış şuta endeksli oynamaya çalıştı.

Bunun da önlemini alan İgokea; Tofaş'ın en etkili oyuncusu Özgür Cengiz'i ikili sıkıştırmalarla ve çok yakın alarak düzeni dışında oynatmaya çalıştı. Bu baskı yetenekleriyle turnuvanın en gözde isimlerinden birisi olan Özgür'ü sistem dışı atışlara zorladı. 1/13 üçlükle kendi standartlarının çok altında oynayan Özgür, iki sayıda 10/17, serbest atışlarda 3/4 ile şut sokup açık kapatmaya çalıştıysa da bu yeterli olmadı.

Dış atışlar bulamayınca birebirler üzerinden çembere atak ederek skor bulan genç oyuncu; ikinci çeyrek itibariyle bu özelliğini de rakibin olağan dışı sertliği karşısında  devam ettiremeyince maç Tofaş adına kopmuş oldu.

Bu maçla ilgili yüksek beklentileri karşılayamayan takımın önemli skorerlerinden Cem Küçüközkan 0/2 üçlük, 4/13 iki sayı, 3/4 serbest atış yüzdesiyle 11 sayıda kaldı.

Yine gruplarda çok iyi maçlarına tanık olduğumuz Akın Dede, Can Çevikel, Evren Demirci, Batu Eryurtlu, Ömer Alp Engin rakibin savunma sertliği karşısında etkisiz kaldılar.

Eski Tofaşlı Murat Konuk'un oğlu Arda Konuk (9 sayı) son çeyrekte köşelerden soktuğu peş peşe üçlüklerle takımı adına umut ışığı yakar gibi olduysa da; devamını getiren olmayınca şampiyonluk İgokea'ya gitti.

Rakibin yukarıda saydığım oyuncularının 3 yıl içinde Avrupa basketbolunda üst düzey seviyelere geleceklerini düşünüyorum.

Özellikle turnuva MVP'si 4 numara pozisyonunda oynayan Dusan Makitan ile; organizasyonun en etkili şutörü Ognjen Radosic yakında yetenek avcılarının radarına mutlaka düşecektir.

Bilinmez belki de Tofaş; alt yapının Bosna asıllı gelişim coachu Samir Seleskovic (Sedat Pınar) faktörüyle harekete bile geçmiş olabilir!.

Turnuva kusursuz bir şekilde başlayıp, bitti. Her şey dört dörtlüktü.

Ana sponsor FİAT, Tofaş Spor Kulübü, Bursa BŞB Belediyesi ile diğer yan sponsorlara maçları mümkün mertebe izlemeye çalışan bir medya mensubu olarak teşekkür etmek istiyorum.

FİBA'nın da ilk kez düzenlediği bu organizasyona sahiplenmesi çok güzeldi.

Başta Basketbol Şampiyonlar Ligi CEO'su Patrick Comninos ile FİBA Genel Sekreteri Yunanlı Andreas  Zagklis'in turnuvaya katılmalarını çok anlamlı buldum.

FİBA'nın basın departmanı da tam kadro Bursa'da idi ve organizasyonun eksiksiz gerçekleşmesi için büyük çaba harcadılar.

Şampiyonanın seremonisi de adına yakışır güzellikteydi. Kusursuz bir sunumla madalyalar dağıtıldı. MVP ile en iyi beşe bireysel ödülleri verildi.

Kupayı da Basketbol Şampiyonlar Ligi CEO'su Patrick Comninos İgokea'nın kaptanına takdim etti.

Kupa seremonisinin ardından patlatılan konfeti makineleriyle parkede adeta küçük bir Euroleague esintisi hissedildi.

Turnuvanın MVP'si İgokea'nın yıldız adayı power forvet Dusan Makitan seçildi. Bu ödülü hak ederek kazanan oyuncuya hayran kaldım.

Yine ayni takımdan şutör forvet Ognjen Radosic'te en iyi beşte yer aldı.

Tofaş'tan Özgür Cengiz'in de turnuvanın en iyi beşinde yerini alması göğsümüzü kabarttı.

Özgür gerçekten büyük bir yetenek. Bir oyun kurucu için gereken tüm özellikler kendisinde mevcut.

Yüksek yüzdeli dış şutu, birebirler üzerinden çembere atak edişi, özellikle no look paslar üzerinden yaptığı asistleri görülmeye değer.

Ve henüz 18 yaşında.

Tofaş ve Türk basketbolu ilerleyen yıllarda yıldızının parlayacağı kesin olan iyi bir oyun kurucu kazandı diyebiliriz.

Oyuncuyu İzmir'den Tofaş'a transfer olmaya razı eden alt yapı koordinatörü Cem Akdağ'ı da kutlamak gerekiyor.

Yeri gelmişken hatırlatmada yarar var.

Avrupa kupalarında oynanılan finallerin Tofaş'a yaramadığının altını çizmek isterim.

3 Nisan 1997'de Koraç Kupası'nı da Yunan Aris'e rövanş maçını Bursa'da 17 sayı farkla ve averajla kaybederek vermiştik.

Selanik'teki ilk maçı 11 sayı farka kazanıp, Bursa'da 17 sayı farkla yenilerek elenmek doğrusu çok ağrımıza gitmişti.

Gelelim ağabeylerine.

Tofaş bugün (dün) Denizli deplasmanında Merkezefendi Belediyesi ile oynadığı kritik maçı uzatma sonunda 95-88 kazanarak rahat bir nefes aldı.

Denizli'ye düşme potasında giden Tofaş bu sonuçla galibiyet sayısını 10'a çıkartırken, play-off içinde yeniden umutlandı.

Tofaş'a maçı kazandıran faktör; 14/37 üçlük, 18/31 ikilik yüzdesiyle oynamasıydı.

Özellikle iki yeni transfer Milton Doyle 23 sayı (5/9 üçlük, 6 ribaunt, 11 asist), Brady Manek'in 23 sayı (5/12 üçlük, 4 ribaunt)luk performansları maçın kazanılmasın çok etkili oldu.

Yanı sıra Boubacar Toure 15 sayı, 10 ribaund, 2 blok, Rob Gray 14 sayı, 3 ribaund, Arturas Milaknis 16 sayı (4/11 üçlük) ile maça katkı yapan diğer isimler oldu.

Coach Orhun Ene'de kadrosunu rakibin hamlelerine göre bir satranç oyuncusu gibi kullanarak; takıma soluk aldıran galibiyete büyük katkıda bulundu.

Tofaş haftaya Bursa'da Anadolu Efes'i konuk edecek.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları