Badalona'da yeni 'Belgrad gecesi' yaşamaya az kalmıştı

2023.01.18 21:11 - Son Güncellenme: 2023.01.18 21:16
A

Juventut Badalona maçının son 6,6 saniyesi, geçen yıl 20 Nisan'da Belgrad'ta Partizan'la oynanılan 'Top 16 karşılaşması'nın bir kopyası gibiydi adeta.

Bitime saniyeler kala alınan mola sonunda Alimpijevic'in çizdiği kenar oyununda topla buluşturulan John Holland'ın sağ forvetten ve el üstünden attığı mucizevi üçlükle maç önce beraberliğe taşınmış (84-84); uzatmada ise bir basketbol mucizesi daha gerçekleştirerek 103-95 galip ayrılmıştı Frutti Extra Bursaspor.

Efsane coach Obradovic'in çalıştırdığı favori Partizan'ın çeyrek final göremeden; üstelik evinde kupaya veda etmesi; uzunca bir süre Avrupa basketbolunun gündeminden düşmemişti.

Mütevazi bütçelere kurulmuş Frutti Extra Bursaspor'un burada kalmayıp, devamını getirerek finale yükseleceği tarihi yolculuğunun bu ilk basamağı ile; dün gece oynanan Juventut Badalona maçının son saniyeleri tıpa tıp birbirine benziyordu.

Ante Tomic'in çember altından topu oyuna sokmaya çalışırken Clemmons'a kaptırdığı topun sonunda yapılan asisti değerlendiren Onuralp Bitim, 6,6 saniye kala maçı dengeleyen basketi atması ( 82-82); akıllara hemen' acaba tarih tekerrür mü ediyor ?' özdeyişini getirse de; sonu beklendiği gibi bitmedi.

Top mola bitiminde yeniden oyuna sokulduktan sonra kendisine yapılan faulü Andres Feliz 1/2 olarak kullandı (83-82), 1,5 saniye kala topla buluşan Onuralp Bitim'in kendi yarı alanından savurduğu şut çembere bile değmeyince maç bu skorla bitmiş oldu. (83-82)

Alışılmış, klasik bir Frutti Extra Bursaspor görüntüsü izlendi bu maçta da.

Yani;

İyi başladığı hemen her maçın; karşı tarafın hamleleriyle bir yerinden sonra yaşamaya başladığı saha içi sıkıntılarına çözüm üretemeyerek geriye düşen;

Sonra strateji değiştirip vites attırtarak yeniden oyunun içine dönen Bursaspor gerçeği.

Yine böyle bir gecesindeydi takım.

Dudzinski'nin başlarda gelen üçlükleriyle 'benden korkun' mesajı verdikten sonra, ikinci çeyrek itibariyle ritmini ve enerjisini kaybederek 'mutat görüntüsüne dönüşmesi' şaşırtmasa da; son çeyrekteki takım halinde silkinerek sergilenen geri dönüş; Frutti Extra Bursaspor'un ne kadar orijinal ve farklı bir takım olduğunun göstergesi gibiydi.

Farkı bir kez daha 'uyuyanlar, uyananlar ve hiç değişmeyenler' yarattı yine. 

Saha içi koşulları ne olursa olsun çizgisinden geri adım atmayan istikrar abidesi Onuralp Bitim bu maçta da kendi karakterini parkeye yansıtırken; son çeyrekte biraz acele ederek kullandığı şutlarını sokabilmiş olsaydı; belki maçın sonu daha mutlu bitebilirdi.

'Hiç değişmeyenler sınıfı'nın baş aktörü olarak bu maçı da kanıksanan performansı, deliciliği ve inanmışlığıyla tamamladı Onuralp Bitim.

Çizgisini Türkiye standartlarının çok ötesine çekmesi; gelecekteki kariyerinin mihenk taşı olacaktır. (17 sayı, 3 ribaunt, 6 asist, 3 top çalma)

Oyun içinde 'sonradan uyananlar kategorisi'nin ilk sırasında Anthony Clemmons'u tek geçiyorum!.

Şut kullanmamaya yeminli gibi görünse de; en kritik anlarda sorumluluğunun gereğini yerine getiren Clemmons; son çeyreğin kader oyuncularından birisiydi.

En kritik anlarda kullandığı üçlüklerde eli titremezken; maçı bitime doğru kafa kafaya getiren kritik top kazanımının da baş aktörüydü ABD'li oyuncu.

Clemmons'un bir tercih olarak; yani coach Alimpijevic'in isteğiyle oyun içinde çift guard gibi oynarken; çembere bakma yerine topu kontrol etmekle görevlendirildiğini düşünüyorum.

Dudzinski 'sürekli uyanıklar sınıfı'nın değişmez karakteri.

Takımda görünmeyen sihirli bir el gibi sanki.

Rakip uzunları savunma sertliği, sırtı dönük oyunlarla bitirme ve dışarıdan şutları yüksek yüzde ile kullanma gibi çok yönlü opsiyonlarıyla kendisine açtığı sınırsız kredisi inanılmaz seviyelerde.

Sezon başında biraz sallanır gibi olsa da toparlanmasını bildi.

Bu sınıfın diğer üyesi Zach Auguste Badalona maçında beklentilerin üzerinde bir sayı üretkenliği ile oynadı.

Ama bir 5 numara için zayıf sayılacak fiziği göğüs göğüse yani temaslı savunmalarda handikabı olarak durmaya devam ediyor.

Onuralp'la denediği alley-ooplarda bu kez ölçü fazlasıyla kaçırıldı.

Örneğin smaçlayamadığı o top sayı olsaydı maçı Bursaspor kazanacaktı!.

' Son haftalarda 'hiç değişmeyenler'in başına Ahmet Düverioğlu' banko yazılır!.

Basketbol adına bildiği ne varsa hepsini unuttu; aklında kalanları da yapamamaya başladı!.

Bitkin, moralsiz, isteksiz.

Bu kadar kötü olmak, akıl tutulması gibi bir şey.

'Türkiye'de sezonun en iyi yerli transferi' derken, geldiği nokta insana 'ne oldu bu çocuğa' dedirtiyor haklı olarak.

Erken ve gereksiz fauller alması, bu seviyede bir oyuncuya yakışmıyor.

Yaşadığı özgüven kaybı nedeniyle de performansı sürekli aşağılarda.

Bu formuyla bırakın ilk 5'i; yedek kulübesinde oturmayı bile hak etmediğinin acaba farkında mı?

Derek Needham bu takımın 'arafta bekleyen vazgeçilmezi'dir.

Yani 'uyananlarla, hiç değişmeyenlerin' arasında bir yerlerde.

Çoğunluk kötü başlar, uzun süre şut sokamaz, olur olmaz top kaybederse de asla vazgeçilemez.

Çünkü bir yerden sonra kendini hatırlayıp, maça ve takıma ağırlığını koyar.

Berbat ilk üç çeyreğin ardından son 10 dakika bana 'Bursaspor'un David Rivers'i geri döndü' dedirtti.

En olmayacak zamanlarda soktuğu şutları ve asistleriyle rol çalarak karaya oturmakta olan Bursaspor gemisini yüzdürmeyi başardı. (16 sayı, 2 ribaund, 4 asist, 3 top çalma).

Büyük oyuncu; zor zamanlarda ortaya çıkarmış.

Bu maç biraz gecikse de; ilerisi için umutlandık.

Ömer Utlu Al'la, Enes Berkay Taşkıran Beşiktaş ekolünden gelip, Büyükçekmece üzerinden Bursasporlu olmuşlardı.

Ömer Utku skora katkıda vasatı aşamasa da, en azından önde baskı yapıp, topu kendi yarı alanımızdan rakip sahaya getirmesini biliyor.

Bir de Enes Berkay parkelere dönebilse?

Zamanı çoktan geldi çünkü.

(Profesyonel bir basketbolcunun bu kadar dikkat çekecek şekilde ve üst üste air ball atmasının bir izahı olmalı. Ben düşündüm ama bulamadım).

Juventut Badalona iyi etüt ettiği Bursaspor'u yaptığı düzen dışı sert savunması ve Kyle Guy kaynaklı yüksek yüzdeli üçlükleriyle yenmesini bildi.

Yıllanmış şarap gibi yaşlandıkça değer kazanan Hırvat power forvet Ante Tomic'de alçak postta yakaladığı ters eşleşmeleri sırtı dönük oyunlarla bitirerek kalitesini ortaya koydu.

Badalona savunmasını zaman zaman logoya kadar taşıdı. Yaptığı yüksek show uplarla (sıralı perdelemeler) Bursaspor kısalarının topla buluşup oyun kurmasını mümkün olabildiğince kendi ön bölgelerine mahkum bıraktı.

Needham, Clemmons, Ömer Utku Al'ın bu baskı altında topu rakip alana getirene kadar; 24 saniyelik sürenin neredeyse 12-13 saniyesinin o bölgede tamamlandığını gördük.

Bursaspor'un bundan sonraki önceliği; ligin selameti, Avrupa'nın sağlıklı bir şekilde yürümesi adına acilen gereken 3 numara takviyesinin daha fazla geciktirilmeden yerine getirilmesidir.

Öne Çıkanlar: 

Joventut Badalona: Ante Tomic 21 sayı, 3 ribaund. Kyle Guy 25 sayı, 1 ribaund 4 asist, 2 top çalma 

Frutti Extra Bursaspor: Onuralp Bitim 17 sayı, 3 ribaund, 6 asist, 3 top çalma Derek Needham 16 sayı, 2 ribaund, 4 asist, 3 top çalma Zach Auguste 15 sayı, 8 ribaund, 2 asist, 2 top çalma David Dudzinski 16 sayı, 3 ribaund


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları