Atila Çakmak'ın gözüyle Frutti Extra Bursaspor

2022.05.04 14:20 - Son Güncellenme: 2022.05.04 14:20
A

Bugün gibi aklımdadır; tıklım tıklımdı o gün şimdi yerine yeller esen emektar Atatürk Spor Sarayı.

Tarih 3 Nisan 1997, günlerden Çarşamba.

Tofaş; Koraç Kupası finalinde Yunan Aris ile rövanş maçına çıkıyor.

Bu maçtan bir önce de A Milli Futbol Takımı yine Bursa'da Hollanda ile oynamış ve karşılaşmayı Hakan Şükür'ün kafa ile golü 1-0 kazanmıştı.

Futboldaki milli heyecanın basketbola kaydığı 1997'nin o unutulmaz 3 Nisan'ında Atatürk Spor Salonu'nun kapıları tribünler saatler öncesinden son koltuğuna kadar dolduğu için erkenden kapatılıvermişti sporseverlerin yüzünü.

Deyim yerindeyse nefes alacak yer kalmamıştı o gün salonda;

Bursaspor'un tribün efsanesi Teksas'da; bir akşam önce ayağa kaldırdığı A Milli Takım'dan sonra ikinci görevi için koşmuştu salona.

Maçı Tofaş oynasa da; amiyane söylemle 'Her yer Bursaspor, her yer Teksas' kokuyordu,

Pankartlar asılmış, bayraklar dalgalanıyor, tornistan edilmiş şarkılardan üretilmiş sloganlarla yer gök inliyordu.

Takımına sevgisini 'masmavi bembeyaz  beyaz en büyük Tofaş' diye bağırarak gösterirdi Teksaslı o günlerde. Slogan desibel rekorları eşliğinde tavanı delerek arşa yükselmişti o tarihi günde.

Maç başlayınca bekledik ki Tofaş vurup geçsin Aris'i. Ne yazık ki tam tersi yaşanmaya başladı, hiçbir şey istediği gibi gelişmedi takımımız adına. Zatürree olduğu için parkeye serum yiyerek çıkmış Rashard Griffth'in halsiz görüntüsüne takımın power forveti Bosnalı Samir Avdiç'in ayak bilediği burkarak kenara çıkması eklenince; başından aşağıya kaynar sular dökülmüş gibi oldu coach Atila Çakmak'ın.

Sonra ne yapsa da maçın gidişatını bir türlü değiştiremedi Çakmak; Aris Selanik'te 77-66 kaybettiği maçın rövanşını Bursa'da 88-70 kazanarak sayı averajıyla kupanın sahibi olacak, Bursalı basketbol severler içinde geriye yaşadıkları büyük hayal kırıklığı ve çıkan tatsız olayların faturasını ödemek kalacaktı.

Salı akşamı evimde Frutti Extra Bursaspor'un Andorra ile oynadığı 7Days Euro Cup yarı final maçını izlerken yukarıda anlatmaya çalıştığım anılar geçip gitti gözlerimin önünden.

O gün artık çok gerilerde kaldı.

Hüznü de yaşanıp unutuldu.

An itibariyle Tofaş'ın yarım bıraktığı işi bitirmeye talip yeni bir takım var artık bu şehirde; ismi de Frutti Extra Bursaspor.

Tam 25 yıl sonra ve farklı bir kulvarda olsa da; bu güzel spor şehrine basketbolda ilk Avrupa Kupasını getirmeye çok yaklaşmış durumda.

Son 40 dakika; Valencia ya da Bologna fak etmez. O dakikalar oynanıp bittiğinde belki de şampiyonluk kupası avuçlarının içinde olacak takımımızın!..

Ve şöyle diyecek muhtemelen ulusal spor basını ile Avrupa kamu oyu.

' Basketbolda 7Days Euro Cup'un en büyüğü; Türkiye temsilcisi Frutti Extra Bursaspor oldu. 1 milyon dolar bütçeli mucize kadro; büyük bir başarıya imza atarak kupayı müzesine taşıdı'.

Yazarken heyecanlandım, tüylerim diken diken oldu. Bir de gerçek olursa söylediklerim; kim bilir nerelerde diner içimde esen o fırtına inanın tahmin edemiyorum. 

Avrupa'yı sarsan Frutti Extra Bursaspor fırtınası sabun köpüğü benzeri geçici bir heves mi, yoksa devamını getirmeye kararlı bir başarı öyküsünün ilk mısraları mı inşallah yanıltmaz, yanılmayız.

Maç bitince ertesi güne ne yapabilirim diye düşünürken; o 25 yıl öncesinin yarıda kalmış başarısının baş kahramanı geliverdi aklıma.

Yani Tofaş'ın eski baş antrenörü, genel menaceri, öncesinde eski oyuncusu ve takım kaptanı Atila Çakmak.  

Kendini her daim Bursalı gibi hisseden, an itibariyle İstanbul'da yaşıyor olsa da bu şehirle bağını hiç koparmamış Çakmak'ı telefonla arayarak; Frutti Extra Bursaspor'un tarihi başarısını yorumlamasını istedim.

İşte Çakmak'ın Frutti Extra Bursaspor için düşündükleriyle, oynayacağı final maçına dair önerileri.

'Bütün maçlarını izledim Frutti Extra Bursaspor'un. Hepsinde de çok heyecanlandım. Ben kendimi bir Bursalı olarak görüyorum. Bu şehirde neredeyse ömrümün yarısı geçti, ekmeğini yiyip, suyunu içtim. Kızlarım burada dünyaya geldi. Eşim İnci'de Bursa'ya aşık birisidir.

Frutti Extra bir kere çok iyi bir takım. Harika bir kadroları var. Coach Dusan Alimpijevic'de mükemmel bir taktisyen. Oyunun sadece bir tarafını değil, iki yönünü de çok iyi oynuyorlar maçların içinde. Yani hem savunma, hem de hücum bağlamında. Yabancıların kalitesi kadar yerlilerin katkısı da olağanüstü. Needham, Andrew, Dudzinski, hele hele uzun Hayes aldıkları paralara göre çok büyük işler başaran oyuncular. Bayıldım hepsine de. Onuralp Bitim harika ötesi bir sezon getiriyor. Adeta bir NBA yıldızı gibi maçları domine etmekte. Metin Türen'le Ömer Utku Al'da bu zincirin önemli parçalarından.

Bu kadar dar bir rotasyonla Avrupa'nın en iyi takımlarını dize getirmeleri her babayiğidin harcı değildir. Takım olarak oynuyor ve ortak tepki veriyorlar. En önemli özellikleri asla geri adım atmadan, skor olarak ne kadar geriye düşerlerse düşsünler sonuna kadar savaşmaya devam etmeleri. Bu faktör basketbolda çok önemlidir ve her takım bunu başaramaz.

Finale kadar bütün maçlarını dışarıda oynayarak, o yoğun seyircinin desteğinden hiç etkilenmeden adım adım yürümeyi başardılar. Finalde karşılarına kim çıkar bilemem de, % 50 şansları var. Partizan'ı, Cedevita'yı evinde devirmiş Bursaspor, Valensia ya da Bologna onları da eleyecek güçle, morale sahip. Bence bu kupanın favorisi Bursaspor'dur.  Kazanırlarsa asla sürpriz olmayacaktır.

Final maçı için önerim; kendilerine olan güvenlerini sürdürerek salona çıksınlar. Stres ve panikten yeterince uzak durup, sakin kalmaya çalışsınlar. Oyun disiplinlerini koruyarak, önceki maçlarında olduğu gibi sonuna kadar savaşsınlar. Faul sorunu yaşamaları da final için önemli bir kriterdir.

Bir de final gününe kadar idmanlarına dışarıdan kimseyi karıştırmasınlar!. Bizim Koraç Kupası finalinde Aris'le rövanşı oynayacağımız hafta salona her gün sivil birileri gelip, çikolata, baklava ikram edip gidiyordu!.. Gerekirse medyaya da idmanlar kapatılmalı. Bunlar oyuncuların kafasını karıştırır.

Kulübün genel görümünü de çok beğeniyorum. Kızıl ailesini iyi tanırım, sponsorluk noktasında Türkiye bazında harika bir örnek Uludağ İçecek. Yönetimi de oldukça başarılı. Dilerim bu süreç uzun ömürlü olur. Çünkü Bursa bir spor ve basketbol şehri. Burada zamanında çok güzel işler yapmıştık. Şimdi bayrağı Bursaspor devraldı. İnanın gurur duyarak ve büyük bir heyecanla izliyorum maçlarını. İnşallah kupayı da kazanarak bu güzel şehre büyük bir zafer yaşatırlar. Tofaş yapamamıştı; darısı onların başına.'

Play-offlar için de görüşlerini açıklayan Çakmak; 'Bu kadronun Anadolu Efes hariç her takımı eleyecek gücü var. Bana göre Fenerbahçe ile eşleşmeleri en akıllı seçenek olacaktır. Tabii ki kararı kendileri verecektir. Çünkü şansları %50, % 50; Bursa'da maç kaybetmezler.' diye konuştu.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları