Andrew Andrews'in üçlüğü bir girebilseydi...

2022.04.06 01:07 - Son Güncellenme: 2022.04.06 01:21
A

Biraz da şans yanında olacak basketbolda kazanmak için.

Gözünü kapatıp kontrolsüz bir şekilde çembere savurduğun şut bir kaç tur attıktan sonra içeri düşecek, ya da son anda çaresizlik içinde 'benden gitsin de nereye giderse gitsin' kabilinde elinden çıkardığın top, mucize bir şekilde adresini bularak sayı olacak.

İşte dün Euro Cup 7Days'da Frutti Extra Bursaspor'un gruptaki son rakibi olan Buducnost Voli Podgorica tam bir tarzda bir oyun sergiledi Nilüfer Salonu'nda.

Deyim yerindeyse çok ballıydı Karadağ ekibi. Doğru seçilmiş şutların üzerinden olduğu kadar, anormal derecede zor atışları bile baskete çevirerek 'hiç bitmesini istemediğimiz' maçta Bursaspor'u yenince evine kazançlı dönen taraf oldu.

 Frutti Extra Bursaspor için altını çizeceğimiz en önemli detay; biraz şanssız, biraz da beceriksiz bir gününde olmasıydı. Kendi istatistiklerinin dışına çıkarak çok sayıda faul kaçırdı, boş şutları sokamadı. Çembere gereksiz yere zorlamalar yaparak rakibin işini kolaylaştırdı.

Yaşadığı bunca handikapla gel gitlere karşın yine de en azından uzatmaya götüreceği maçın en kritik topunda ve bitime 32 saniye kala Andrews'in köşeden salladığı üçlük, çemberde iki üç kez turlayarak dışarı çıkmasa sonu nasıl biterdi karşılaşma; kimse net bir şey söyleyemezdi doğrusu.

Yine bitmemişti maç. 10, 5 saniye kala şutu girmeyen Andrews günün ballısı Perry'e zamanı durdurma adına mecburen faul yaparak beşledi. Perry iki atışı da sokarak skoru 86-89'a getirdi. 10,2 saniye kala topu oyuna sokan Bursaspor dipten Dudzinski ile denediği şutta isabet bulamasa da yine Dudzinski sol dipte eline düşen topu son bir gayretle çembere fırlattı. Korna ötmeden top çemberden geçti gibi geldi tribünlere de bize de. Pozisyonu izleyen hakemler 0,8 saniye kala topun atıştan önce Buducnost'tan çıktığına karar vererek basketi iptal ederek topu yeniden ve kenardan Frutti Extra Bursaspor'a verdiler. Needham'ın pasıyla bir kez daha topla buluşan Onuralp'in atışı bu kez hiç bir şeye değmeyince gecenin kazananı Karadağ ekibi oldu.

Heyecanı yüksek, kaliteli, zaman zaman sertliklerle tansiyonu yükselen karşılaşmayla ilgili Bursaspor'u eleştirmeye elim gitmiyor. Son çeyrekte 12 sayı geri düşmüş bir takımın seyircisiyle birlikte ayağa kalkarak harika bir geri dönüşe imza atması bile başlı başına bir başarıdır.

Bu takımın Avrupa Kupaları'nda henüz iki yıllık mazisi var ve ligin en karizmatikleri ile bile ezilmeden, dişe diş, başa baş oynamayı başarıyor.

Asla geri adım atmıyor, pes etmiyor. İnatçı karakteri ve irade sahibi oyuncularıyla kısa sürede basketbol camiasında kazandığı saygınlıkla her türlü övgüyü hak ediyorlar.

Hepsini, her kesi; başta oyuncularla coachu, ana sponsor Uludağ İçecek'le Ömer Kızıl'ı, yönetimdeki pırıl pırıl insanlarla, İcra Kurulu üyelerini kutlamak gerekiyor.

Büyük işlere imza atarak Bursa basketboluna yeni bir soluk ve heyecan getirdiler.

Maçın analizini yapacak olursak; Frutti Extra Bursaspor toplamda iki kez o da 1. çeyrekte (2-0 ve 8-6) öne geçebildiği maçta rakibini sürekli geriden takip etti. Psikolojik olarak momentumu ellerine geçirememenin ezikliğini de f azlasıyla hissettiler.

Tipik Yugoslav / Sırp / basketbolu oynayan Buducnost pozisyon sezgilerinin yanı sıra; fundemantalleri yüksek oyuncularıyla çok sert ve temaslı savunma yaparak oynamaya çalıştı.  İkili oyunlar üzerinden ya çembere devrilerek, pick and roll'u oynayamazsa da dışarıdan Justin Cobbs, Kendrick Perry, Etin Atic'le yüksek yüzdeli şutlar sokarak maçın sürekli kontrolünü elinde tutmayı başardı. İçeriye devrildiği pozisyonlarda da Zoran Nicolic bire birler üzerinden etkiliydi.

Frutti Extra Bursaspor ilk iki çeyrek düşük enerjili oynarken, şut ritmini de bulamadı. Kendisine yakışmayan sayıda da top kaybetti. Dış şutlarda yüzdemiz düşüktü. Faullerde ise elimiz titredi. İstatistikler içinde sadece toplamda 20/28 (% 71) ile faul atmış olmasak kazanmak işten bile olmayacaktı. Yine takım halinde ikilik atışlarda 15/26 (%57), üçlük atışlarda 12/31 (% 38) ile kendi seviyemizin altında kaldık.

Frutti Extra Bursaspor'da Andrew Andrews karşılaşmayı 26 sayı, 6 ribaund, 3 asist, 3 top çalma, Ömer Utku Al: 14 sayı (3/5 üçlük), 3 ribaund, Onuralp Bitim: 14 sayı, 4 asist, 1 top çalma, David Dudzinski: 13 sayı, 4 ribaund, 3 asist, Derek Needham: 11 sayı, 3 ribaund,3 asist, 1 top çalma ile tamamlarken,  Buducnost Voli'de Justin Cobbs: 21 sayı, 3 ribaund, 3 asist, 5 top çalma, Kendrick Perry: 19 sayı (3/3 üçlük), 6 asist, 2 top çalma, Edin Atic: 14 sayı, 3 ribaund, 1 asist, Zoran Nikolic: 11 sayı, 6 ribaund, 1 asist, 3 top çalma ile geceyi tamamladı.

Rakibin Bursaspor'un iki etkili kısası Needham'la Andrews'e iki uzunu Jagodic ve Nıkolic'le yaptığı yakın temaslı ve yardımlaşmalı savunma o kadar sertti ki; iki kısa bu yüzden çembere fazla atak edemeden sadece şut üzerinden oynamaya çalıştılar. Andrews'in fiziksel temasların zirveye çıktığı böylesine bir maç ortamında hem şutuyla hem penetresiyle, hem de serbest atışlarından bulduğu toplam 26 sayı geçekten bir performans harikası sayılmalı.

Bu sonuçla birlikte 7Days Eurocup'ta 4 maç sonra kaybeden Frutti Extra Bursaspor, rakibiyle arasındaki ikili averajı da almayı başaramadı ve 5.lik şansı kaçmış oldu. Eğer bu gece oynanacak olan Gran Canaria - Umana Reyer Venezia maçından ev sahibi galibiyet çıkartırsa; Frutti Extra Bursaspor 7Days Eurocup B grubunu 6. sırada bitirmiş  olacak.

Bursaspor'da futbolla üzülen yüzler; basketbol şubesinin başarılarıyla gülmeye başladı.

Şimdi hafta sonunda ligde play-off için çok önemli bir rakiple Bahçeşehir Koleji ile karşılaşacağız. Bu maçla birlikte yine erteleme maçları oynayacağımız P.Karşıyaka ile Türk Telekom'u Bursa'da geçebilirsek normal sezonu 8'nci sırada bitirme şansımızın bir hayli yüksek olacağını söyleyebiliriz.

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları