Anadolu Efes'ten Fener'e 'henüz daha bitmedi' mesajı

2022.06.11 22:41 - Son Güncellenme: 2022.06.11 22:41
A

İNG Basketbol Süper Ligi play-off finali 3. maçında Anadolu Efes, uzun bin aradan sonra parkeye birlikte ve sağlıklı bir şekilde  çıkan Shane Larkin ile Valijice Micic'in olağanüstü performanslarıyla  Fenerbahçe BEKO'yu 103-92 yenerken; şampiyonluktan kolay kolay vazgeçmeyeceğini de göstermiş oldu.

Avrupa basketbolunun tartışmasız 'en iyi iki oyun kurucusu' olan Larkin ile Micic bu akşamki maçta da oyuna ağırlıklarını koyarak skoru belirleyen basketbolcular oldu.

Toplamda 66 sayı atan ikiliden Shane Larkin ürettiği 37 sayı ile Süper Lig'de kendisine ait olan 'bir final maçında en çok sayı atan oyuncu' rekoruna çok yaklaşırken (rekor 38 sayı) karşılaşmayı  da 9/14 üçlükle tamamladı. Geçirdiği sakatlıktan sonra final serisinde ilk kez bu kadar uzun süre dakika alan Valijie Micic ise 5/8 üçlük, 29 sayı, 7 asist, Tibor Pleiss 15 sayı, 3 ribaund, Elijah Bryant'ta 10 sayı, 2 ribaund, 2 asist ile Anadolu Efes'i sürüklediler.

Fenerbahçe BEKO'da Sırp point guard Marko Gurudic skor performansının yanı sıra, Anadolu Efes kısalarına yaptığı agresif savunması ile bu maçta da takımı adına en çok öne çıkan oyunculardan birisi oldu yine. (14 sayı, 4/6 üçlük, 3ribaund). Sarı lacivertlilerde Guduric'e Nando De Colo 13 sayı 3 ribaunt, 5 asist, Pierria Henry 21 sayı (4/6 üçlük), 2 ribaund, 4 asist,  Jan Vesely 12 sayı, 4 ribaund, 3 asist, Devin Booker'de 11 sayı (2/3 üçlük) 1 ribaund, 3 asistlik katkılarıyla eşlik etti.

Temposu hiç düşmeyen kıran kırana geçen maçta iki takımda ön alanda yaptıkları sert savunmalarla birbirlerinin kısalarına top aldırıp, oyun kurdurmamaya çalıştı.

Zaman zaman tansiyonun yükseldiği maçta Larkin ile Micic'in performanslarını belirleyici oldu. Kulübüyle 2 yıllık yeni sözleşme imzalayan Larkin bu gece adeta alev aldı. Cross overlar sonrası kullandığı yüzdeli üçlüklerinin yanı sıra, delici özelliğinin getirdiği avantajla içeri atak ederek bulduğu sayılarla fark yaratan oyuncusu idi karşılaşmanın.  Micic ise Guduric ve Şehmuz Hazer'in yakın savunmasından driplinglerle sıyrılırken; kendine özgü stiliyle kullandığı çok yüzdeli şutları skorun belirleyici faktörlerinden birisiydi.

Coach Ergin Ataman Fenerbahçe'nin adam adama yakın baskısını kırabilmek için Larkin ile Micic'in yanında uzun süre Elijah Bryant ile oynayarak 3 kısalı bir rotasyonuyla maçın momentumunu elinde tutmayı başardı.

Fenerbahçe BEKO 2-0'nın getirdiği avantajla maça iyi başlasa da; ilerleyen dakikalarda Efes'in kafa karıştıran savunma dizilişiyle bilinen ritminin dışında kaldı. Bu maçta maçı ve şampiyonluğu Fenerbahçe adına en çok isteyen isimlerden birisi olan ponit guard Pierria Henry'nin sonlara doğru oyundan düşmesinin yanı sıra; Djordjevic'in önemli bir şut tehdidi olan De Colo'yu sonlara doğru kenarda unutmasının yenilgide etkili olduğunu düşünüyorum.

Henry oyun kurma yönünde devamlılık sergileyemese de bu maçta beklentilerin üstünde bir yüzde ile üçlük sokarak her kesi şaşırttı. Marko Guduric ise Henry'in kenarda dinlediği dakikalarda  hem 1, hem de 2 numarada oynayarak gereksiz yere enerjisini harcamış oldu. Ligin en iyi yerli kısalarından Şehmus Hazer Larkin'i  bire bir savunmada gösterdiği başarıyı, hücumda skoruna yansıtamadı.

Anadolu Efes'in dış atışlarla oyunu forse ettiği gecede, Fenerbahçe BEKO'nun şutu bulamadığı pozisyonlarda topu sürekli içeri indirerek Vesely ile Devin Booker üzerinden maça tutunmaya çalıştığını izledik.

Ancak daha istekli olan ve maçı ne olursa olsun kazanmak için inanılmaz bir enerji sarf eden Anadolu Efes, uzun adam savunmasında da kısalarından aldığı yardımlarla Fenerbahçe'nin bu karşı hamlesini boşa çıkardı.

Ergin Ataman'ın fırsat buldukça söylediği bir söz vardır, sonuna kadar katılıyorum.

'Anadolu Efes bitti demeden', gerçekten de ne maçlar, ne de seriler bitiyor.

Şimdi pazartesi günü dördüncü maç yine Sinan Erdem'de. Yani Anadolu Efes'in sahasında.

Lacivert beyazlı takımın bu akşamki galibiyetinin, mental olarak mutlaka olumlu yansıması olacaktır. Moral motivasyonlarını da yukarılara çektiler. Ama en önemlisi Shane Larkin ile Vasilije Micic'in eski günlerdeki gibi tam kapasite oynayabilecekleri yeniden kanıtlandı.

Fenerbahçe BEKO özellikle ikinci maçtaki bunaltıcı savunması ve takım oyunuyla çok fazla öne çıkmıştı. Bu gece o maçın yarısı kadar bile oynayamadılar.

Şampiyonluk istiyorlarsa;  çok daha fazla efor harcamaları gerekiyor.

Larkin ile Micic'in birlikte dönüşüne çözüm üretemezlerse; serinin son maçıyla birlikte şampiyonluğu kimin kazanacağı 5. maça yani Ülker Spor ve Etkinlik Merkezi'ne taşınır.

 

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları