Anadolu Efes'i deviren Tofaş play-off şansını arttırdı

2023.04.22 23:06 - Son Güncellenme: 2023.04.22 23:07
A

5,5 yıllık birliktelikte başarıdan başarıya koştuğu eki coachu Orhun Ene'nin dönüşüyle müthiş bir ivme yakalayan Tofaş; bugün kendisine play-off yolunda büyük avantaj sağlayacak önemli karşılaşmada; Anadolu Efes'i 66-63'le geçerek, son 5 haftada 4. galibiyetini elde etti.

Evinde kaybetmeme alışkanlığına yeniden kavuşan turkuaz yeşilli takım; Fenerbahçe BEKO'dan sonra Anadolu Efes'e de geçit vermeyerek eski günlerinden bir pasaj sundu.

Neredeyse dolu tribünler önünde oynanan maça çok istekli başlayan Tofaş; geçiş hücumlarının yanı sıra; Doyle, Manek ve Ennis'in başlangıç üçlükleriyle galibiyeti ne kadar istediğini en başından gösterdi.

Rob Gray gibi delici ve şutör bir kısası ile son haftalarda çember altındaki enerjisini ile uzun rotasyonuna müthiş katkı veren Ege Demir'i sakatlıkları nedeniyle oynatamayan temsilcimizde; gıda zehirlenmesi geçiren kaptan Berk Uğurlu'da kadroda yerini alamadı.

Önemli hamle oyuncularının yokluğuyla iyice aralan rotasyonuna karşın; coach Orhun Ene elindeki malzemeyi çok verimli ve rantabl kullanarak galibiyetin coaching tarafında da farkını ortaya koydu.

Konuk takımdan başlayalım.

Anadolu Efes Euroleague'den sonra sanki Türkiye Ligi'ni de bu yıl için askıya almış bir görüntüdeydi Bursa'da.

Daha ilginç olanı; coach Ergin Ataman'ın Anadolu Efes'i kafasından çoktan bitirdiğini kanıtlayan tarifsiz durgunluğu oldu.

Kenarda kendini yırtan görüntülerine alışmış birisi olarak; hiç müdahale etmeden maç yönetmesini doğrusu çok yadırgadım.

Panathinaikos'la anlaşması kesinleştiyse; yıllarca emek verdiği kulübüne daha fazla zarar vermeden istifa etmelidir.

Yoksa bundan sonra kaybedilen her maç; kendi hanesine eksi olarak yazmaya devam edecektir.

Tofaş'ın kazanmasında Anadolu Efes'in takım halinde çok kötü oynamasının da katkısı büyüktü.

Hepsi birer winner olan ve tek maçına maç kazandıran sıra dışı şutörlerin çemberi dövdükleri ikinci bir maç daha hatırlamıyorum.

5/31 (% 16.1) üçlük isabeti; bu potansiyelde bir takım için çok düşündürücü.

Rodrigue Beubois 0/6, Vasilije Micic 1/7 ile üçlük sokarken; takımın en istekli oyuncusu Will Clyburn bile 3/9 üçlükle kendi istatistiklerinin çok altında kalarak yenilgide büyük rol oynadılar.

Uzun rotasyonunda Furkan Haltalı 5 sayıda kalırken; Tibor Pleiss 20:51 dakika süre aldığı maçta sadece 4 sayı atabildi.

Adeta sapır sapır dökülen Anadolu Efes; 21/67'lık (% 31,3) saha içi yüzdesiyle de; ayaklar altında kaldı.

Tofaş'ın anlamlı galibiyetinde rakibin durgunluğu bir yere kadar ön plana çıksa da; parkede süre alan oyuncuların performansının bu maçta zirve yaptığını gördük.

9/27 gibi düşük sayılacak üç sayı yüzdesine karşın (% 33,3) bireysel olarak Brady Manek 1/7 ile, Milton Doyle 4/11 üçlükle oynadılar.

Üçlüklerin en değerlilerinden birisi; geçen hafta Bursa'da düzenlenen Avrupa 18 Yaş Altı Basketbol Gençler Şampiyonası'nda 'en iyi beş'e seçilen Özgür Cengiz'in Efes'in milyon dolarlık yıldızlarının savunduğu potasına eli titremeden gönderdiği top oldu.

Her topa ölümüne atlayan ve oyuna kazandırmak için müthiş efor sarf eden genç oyuncu kenara gelirken, seyirciler tarafından ayakta alkışlandı.

Maçın fişini çeken üçlüğü ise; bitime doğru sol köşeden Tolga Geçim gönderdi. Belki de bu sayı, Tofaş adına maçın kırılma anıydı.

Brady Manek köşe ve yüksek post üçlüklerinde uzun süre istediği ritmi yakalayamamanın stresiyle devam ettiği maçta; çember altında Toure'nin değerlendiremediği iki boş topu takip smacıyla sayıya çevirerek hatalarını telafi etti.

Beyaz Amerikalı çok ilginç bir oyuncu. En olmadık anlarda, en basit hatalarla top kayıpları yaparken; göze kara refleksleriyle de en zor işlere kalkışıyor. Maçın sonlarında bloklanan ters smacını tamamlayabilmiş olsaydı; sezonun en iyi hareketlerinden birisine imzasını atacaktı.

Milton Doyle iki çeyrek düşük sayılarda kalmasına karşın; son çeyrek soktuğu çok kritik üçlüklerde 'winner' kimliğini ile ön plana çıkardı.

Maçın Tofaş adına x faktörü; Berk'in rahatsızlığında 1 numarada çok dominant oynayan Tyler Ennis'in ekstra performansı idi.

Uzun rotasyonunda Toure'nin kaçırdığı çok kolay çember altı sayılarına kendimizi alıştırsak da; bu maçta seken toplardan yaptığı takip smaçları en kritik dakikalarda takıma hayat öpücüğü gibi geldi.

Litvanyalı veteran forvet Arturas Milaknis  'bir var, bir yok' günlerinden ikincisini seçti!.

0/2 üçlük, 0/1 ikilik sayı yüzdeleriyle maçı sayı atamadan tamamlayarak hayal kırıklığı yaşattı.

Basketbolda savunma yapmadan maç kazanmak neredeyse olanaksız hale geldi.

Tofaş'da kaybolmaya yüz tutmuş  bu alışkanlığın; yeniden ve yavaş yavaş kazanılmaya başladığını gözlemliyoruz.

Rakip gününde olmasa da; takım halinde yakın ve temaslı savunmalarla Efes'in skorer kısalarına rahat top kullandırılmaması olumlu bir hamleydi.

Ve bunda da ortak bir kararlılık içinde başarılı oldular.

11 galibiyete ulaşan Tofaş böylece play-off hedefine bir adım daha yaklaştı.

Aliağa Petkim (D), D.Şafaka LASSA (İ ), Frutti Extra Bursaspor (D), Bahçeşehir Koleji (İ) maçlarından çıkartılacak 3 galibiyet; turkuaz yeşilli takımın normal sezonu tahmin ettiğinden daha bir sıralamada tamamlamasını sağlayabilir.

Anadolu Efes, Fenerbahçe BEKO eşleşmeleri dışındaki rakiplerine karşı da şansının eşit olduğunu düşünüyorum.

Maçın 'en'leri.

Tofaş: Milton Doyle 14 sayı, 3 ribaunt, 2 asist, Tyler Ennis 16 sayı, 9 ribaund, 4 asist, Boubacar Toure 11 sayı, 9 ribaund, Brady Manek 13 sayı, 11 ribaund

Anadolu Efes: Will Clyburn 18 sayı, 10 ribaund, Vasilije Micic 17 sayı, 4 ribaund, Amath M'Baye 10 sayı, 10 ribaund


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları