1 milyon dolarlık mucize!

2022.03.24 01:02 - Son Güncellenme: 2022.03.24 09:42
A

'Yok artık o kadar da değil' demeyin.

Altı üstü hepsi; bütün maliyeti bu kadar Frutti Extra Bursaspor basketbolun.

Sezon başında şubenin sponsoru Uludağ İçecek'in cebinden çıkan para Türk parası ile 24 milyon TL civarı idi.

Dövize çevirince o günlerdeki kurla 1,5 milyon dolar etti.

O günlerin kuru da 8,50 civarı bir şey.

İşte o parayla bugün sadece Türkiye'nin değil, Avrupa'nın bile hayranlıkla takip ettiği Derek Needham, Andrew Andrews, sezon ortasında CSKA Moskova'ya giden Allerik Freeman, Tolga Geçim'le takas edilerek Efes'e transfer olan Egemen Güven, P.Karşıyaka'dan Onuralp Bitim, Asvel'den Kevarrius Hayes'la diğerleri alındı.

Bizi yönetenler ' Ben Nas ne diyor ona bakarım, bu faiz düşecek' diye tutturunca, söz dinlemeyen dövizin freni patladı,oldu mu sana dolar kuru Aralık'ta 18.30 TL.

Her kulüp gibi Bursaspor'da apışıp kaldı.

O kur üzerinden döviz Türk lirasına vurulunca durduğu yerde füze gibi fırlayan oyuncu maliyetleri, baştakilerde saç sakal ağarttı.

24 milyon TL'lik bütçe revize edilerek, her kalemde ve her departmanda fedakarlık yapılarak; son tahlilde 1 milyon dolara bağlanmış durumda.

Böylece başlığımın anlamına anlam veremeyenlere (!) durumu anlatmış oldum; ne bu yahu' demeyin bir daha.

Ligde bu kalibrede bir ikinci takım; küme düşmesi garanti gibi olan Afyon dışında var mıdır pek sanmıyorum.

Avrupa platformunda ise; hiç yoktur. Liglerin en düşüğü  sayılan 7Days Euro Cup'da bile.

İşte bu 1 milyon dolarlık Frutti Extra Bursaspor, dün kendi evinde İspanya'nın Real Madrid ve Barcelona'dan sonra en havalı ve en pahalı üçüncü takımı Valencia'yı şahane oynadığı bir maçın sonunda 92-89'le geçerken play-off'u da hemen hemen garantilemiş oldu.  Kalan iki 2 maçını da kazanabilirse  ilk 4 içinde yer alarak son 16 turuna ev sahibi olarak başlama avantajı bile söz konusu olacak Bursaspor'un.

Demek ki;

Her başarı ille de para ile geliyormuş, her şey de büyük bütçeye sahip olmak değilmiş sporda.

Hele hele basketbolda.

Peki neyle geliyormuş derseniz ?

Akıllı yönetim, bilinçli sponsor, işini bilen menacer, satranç oyunu gibi hamle üstüne hamle yapabilen coach, en önemlisi elindeki paraya göre seçilecek en marjinal ve yararlı oyuncu ile;

Nokta.

'Bilmeyenler öğrensin' o zaman; bakın karşınızda Frutti Extra Bursaspor duruyor; hem de en taze ve güzel örneğidir.

Dün akşam salondaki manzaranın parke kısmı bir başka güzeldi, tribün kısmı ise bir başka.

Hiç ama hiç susmadı, yerine hiç  oturmadı taraftar; başından sonuna kadar.

Son korna ötene kadar oyunun hep içinde kaldılar, sanırsınız Grobari (Partizan tribün grubu) ya da Deljie'yi (Kızılyıldız tribün grubu) ışınlayıp Bursa'daki salona göndermişler.

Aynen öyleydiler. Islıklar, marşlar, sloganlar.

Kızı, erkeği, çocuğu, orta yaşlısı, nötr olanı kim varsa;

Kulaklarımı tıkadığım dakikalar oldu. Önümde notlarımı aldığım ajandam şovlarını seyredeceğim derken elimden düştü bir kaç kez, yerden topladım.

Ne tezahürattı öyle inanın anlatılmaz yaşanırdı;

Ölüyü dirilttiler' denir ya, dirilenlerin sayısını bilemeyeceğim artık.

Bu coşkunun karşılığını da en güzel şekilde oyuncular verdi. Aldıkları anlamlı galibiyeti onlara hediye ettiler.

Maçın hikayesi; sert savunmalar üzerine kurgulanmıştı. Bursaspor'da Valencia'da bu silahı hiç ellerinden bırakmayıp son kurşunu atana kadar birbirlerini devirmeye çalıştı.

İkincisi Valencia coachu Bursaspor'un en önemli skor opsiyonları Andrew Andrews'le Derek Needam'ı, Bursaspor ise  Jasiel Rivero'nun yanı sıra topa yön veren üç kısa Xabi Lopez, eski Banvitli Sloven skorer Klemen Prepelic ile forvet Guillem Ferrando'yu ne olursa olsun oynatmamayı kafaya takmışlardı.

Alimpijevic'in ilk kez bu kadar savunma ağırlıklı bir oyun düzeniyle maçı domine etmeye çalıştığını hiç görmemiştim.

Gireni çıkanıyla müthiş bir enerji yaydı sahanın içine takım. Mümkün mertebe faul sorunu yaşamamaya çalışarak ve özellikle çember altında temastan kaçınarak devam eden maçın kırılma noktası son çeyrekte skor 62-67 Valencia lehine gelişince bitime 6.58 dakika kala alınan mola idi.

Alimpijevic bu molada dört faule yükselen Needham'ı kenara alıp 1 numaraya Andrew Andrews'i, 2 ve numaralara Onuralp Bitim'i, 4 numaraya John Holland'ı  boyalı alana da Dudzinski'yi kaydırarak oyunu yeniden kurguladı.

İşte bu sistem değişikliği, yardımlaşmalı savunmalar karşısında istediği şut ritmini bir türlü yakalamayan Andrews'in yeniden doğuşu gibi oldu adeta. Cross overler üzerinden şut bulamayınca sürekli çembere bire birler üzerinden atak etmeye başlayan Andrews bulduğu turnike sonrası basket faulleriyle arkadaşlarının üzerindeki ölü toprağını da silkeleyen isim olacaktı.

Valencia da bu arada boş durmuyor; sürekli içeriye 4 numaradan devrilmeye çalışan Jasiel Rivero ile eli sıcak Mike Toby ile Klemen Prepelic üzerinden skor üretmeye devam ediyordu, Kısa rotasyonda da Xabi Lopez'in çok kritik anlarda gelen üçlükleri bitene kadar tehdit oluşturmaya devam etti.

Bitime 4:03 dakika kala bu kez Valencia molası geldi. Alimpijevic  anında kontrasını vererek kısalan rakibin sertliğine karşı koyabilme adına yeniden Needham'ı sahaya sürerek Andrews'le birlikte 1 ve 2 numarayı dizayn etti. Show up (sıralı perdelemeler) savunmasının dojazını arttıran İspanyol takımına karşı; gecenin görünmeyen kahramanı ve tam bir basketbol emekçisi olan Dudzinski'nin 4 ve 5 numaradan yaptığı katkılar, kısalan Valenci'nın hiç hesapta olmayan zaaflarıydı.

Sakarlığıyla sorun yaşatan Hayes faul limitini aşmadan ve inanılmaz bir şekilde savaşarak,  topladığı çok kritik ribauntlarının yanına; yine hayati öneme sahip top çalmalarını da ekleyerek kariyer gecelerinden birisine daha imzasını attı.

Alıştığımız Onuralp Bitim bu kez şut ritminin dışına çıksa da eksilmeyen enerjisi ve bire birlerdeki savunma direnci  ile farkını gösterecekti.Gecenin en güzel hareketi diyebileceğimiz kalabalık Valencia çember altında revers üzerinden vurduğu harika smacı ise tribünleri ayağa kaldırmaya yetti.

Son dakikası yapılan karşılıklı fauller sonunda çizgiye giderek atılan sayılarla geçen maçı 92-89 kazanan Frutti Extra Bursaspor; üçü Avrupa Kupası, ikisi Süper Lig olmak üzere oynadığı son 5 maçını kazanarak istim üzerinde olduğunu gösterdi.

Maçın sonunda yaşanılan sevinç gösterilerinin detayları ile istihbaratıma özgü önemli notlarım için bu gecelik iznimizi rica edeceğim. Devamını yarına okursunuz...

 


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları