Uykusuzluğa ne iyi gelir? Uykusuzluk nasıl geçer? Uykusuzluk neden olur?

Uykusuzluğa ne iyi gelir? Uykusuzluk nasıl geçer? Uykusuzluk neden olur?

Uyku, vücut için vazgeçilmez bir ihtiyaç. Kaliteli bir uyku hem sağlığa hem de günlük işlerin yerine getirilmesine yardımcı olur. Peki uykusuzluk nasıl geçer? Evde uykusuzluğa ne iyi gelir? Uykusuzluğa iyi gelen bitki çayları nelerdir? Uykusuzluk neden olur?

2024.03.12 11:53 - Son Güncellenme: 2024.03.12 11:59 - Sağlık - HABER MERKEZİ
A
Uykusuzluğa ne iyi gelir? Uykusuzluk nasıl geçer? Uykusuzluk neden olur?

Uykusuzluk nasıl geçer? Evde uykusuzluğa ne iyi gelir? Uykusuzluğa iyi gelen bitki çayları nelerdir? Uykusuzluk neden olur? 

Beyinde serotonin sentezini uyaran triptofan isimli aminoasidin ve yüksek seyreden melatonin düzeylerinin uykunun kaliteli, dinlendirici, rahat olmasını sağlamaktadır. Kaliteli uykuya sizi rahatlıkla ulaştıracak olan 5 besini düzenli olarak gün içerisinde ve yatmaya yakın tüketmeniz, beyinde seratonin düzeyini arttırırken, melatonin içerdikleri için rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük Budak, konuyla ilgili detaylı bilgiler verdi.

Uzun süreli yapılan çalışmalarda magnezyum, çinko ve D vitaminin uyku kalitesini iyileştirdiği gözlemlenmiştir. Çinkonun özellikle uykuya geçiş süresinde daha etkili olduğu görülmüştür. Kafein de aynı şekilde uyku-uyanma sürelerini düzenleyen bir hormon olan adenosine karşı rekabetçidir. Bunun yanı sıra karotenoidler ve D vitaminin uyku süresini düzeltip, bel çevresi veya sistolik kan basıncında etkili sonuçlar elde edildiği görülmüştür. Süt, yağlı balık, kiraz, kivi gibi besinlerin düzenli ve kontrollü tüketilmesi uyku kalitesini pozitif yönde etkilemektedir.

Geceleri 7 saatten az uyuyan bireylerde kilo artışı daha fazla görülmüştür. Bunun üzerine yapılan çalışmalarda ise, gece vardiyalı çalışan bireyler bütün gece uyanık oldukları için gün içinde daha çok yağlı ve karbonhidrat içeriği yüksek besinleri tercih etmektedirler. Uzun süre uyanık kalan bireyler daha çok enerjiye ihtiyaç duydukları için diğer bireylere göre fazla kalori aldıkları saptanmış ve bu fazla kalorinin ise gece öğünlerinde olduğu gözlemlenmiştir. Kanıtlanmış bilgiler doğrultusunda ise yağ miktarı ve uyku arasında tam anlamıyla ters bir ilişki olduğu savunulmaktadır.

Ergenler üzerinde yapılan çalışmalarda ise, kısa uyku süresine sahip ergenler meyve ve sebze porsiyonları daha az ve hızlı besin tüketme miktarları daha fazla bulunmuştur. Bunun sonucunda ergenlerde kısa uyku süresi obezite, azalmış insülin duyarlılığı ve hipertansiyon riski ile ilişkilendirilmiştir.

Yapılan bu araştırmalar sonucunda demek oluyor ki kilo verme multidisipliner bir süreçtir. Bunun içinde beslenme, fiziksel aktivite, kan değerleri, uyku süresi, stres, çevre gibi birçok faktör vardır. Sağlıklı bir kilo verme sürecinde bu faktörlerin hepsini dengede tutmamız gerekmektedir.

Uykusuzluğa ne iyi gelir ve nasıl geçer? Uykusuzluk neden olur? Evde uykusuzluğu gideren yiyecekler, doğal ve bitkisel çözümler

Süt: Özellikle kalsiyum içermesinden kaynaklı tükettiğimiz sütün kaliteli protein içeriği ve triptofan aminoasidinden zengin olması sayesinde yardımcı olmaktadır. Uyumadan önce içtiğiniz ılık sütün triptofan içeriği daha yüksek olmasından dolayı sizin hızla uykuya geçmenize yardımcı olacaktır.

Ceviz: Akşam yemeğinden sonra 1 çay bardağı kadar tüketeceğiniz ceviz; melatonin kaynağı olan uyku için size yardımcı olacaktır fakat kilo kontrolünü sağlamak isteyenler dikkat etmenizde fayda var.

Muz: Özellikle yerli muzun serotonin ve melatonin hormonlarının salınımlarını artırmasının dışında içerdiği magnezyum ve potasyum ile kasların gevşeyip, rahatlamasını sağlamakta ve kaliteli bir uyku uyumanız konusunda yardımcı olacaktır.

Ahududu: Çok nadir bir dönemde tazesini yakalayabildiğimiz ahududunu; akşam yatmadan önce kurusunu veya tazesini 1 kase tüketmeniz sizi uykuya hazırlayacaktır.

Hürrriyet'in haberine göre, Yulaf: Diyetlerimizin vazgeçilmezi yulaf kaliteli bir uyku için önemli olan kalsiyum ve magnezyum mineralini içermesi, aynı zamanda içerdiği melatonin hormonu sayesinde kaliteli bir uyku ile vücudun yenilenmesine yardımcı olacaktır.

Halsizlik, yorgunluk ve uykusuzluğa ne iyi gelir?

Uykusuzluğu geçirmek için yukarıdaki önerilere göz atabilirsiniz. Halsizlik ve yorgunluğu geçirme konusunda daha detaylı bilgiye de aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Uykusuzluğa iyi gelen bitki çayları nelerdir?

Papatya çayı: Papatya çayı, sakinleştirici etkisi ile uykusuzluğu önlemeye yardımcı olabilir. Stresi ve kaygıyı azaltarak uykuya geçilmesi sağlayabilir.

Lavanta çayı: Sağlığa birçok faydası olan lavanta çayı, uykusuzluk sorununa karşı da tercih edilebilir. Bir bardak lavanta çayı, kasları gevşeterek uykuya hazırlar.

Melisa çayı: Stresli ve gergin dönemlerde rahatlatıcı bir etkisi olan melisa çayı, vücudu dinlendirmesinin yanı sıra uykusuzluk sorununa da iyi gelir.

Nane çayı: Nane çayı,sinir sistemini düzenleyici bir etkiye sahip. Böylece uykuya geçişe de yardımcı olabilir.

Baş ağrısı ve uykusuzluğa ne iyi gelir?

Uykusuzluğu geçirmek için yukarıdaki önerilere göz atabilirsiniz. Baş ağrısını geçirme konusunda daha detaylı bilgiye de aşağıdaki içerikten ulaşabilirsiniz.

Uykusuzluk neden olur?

Uykusuzluğa neden olan çeşitli problemler vardır. Uykusuzluğa yol açabilecek nedenler arasında;

Uyku öncesi fazla yeme ve içme
Uyku için uygun saatlerin tercih edilmemesi
Huzursuz bacak sendromu
Kullanılan ilaçlar,
Psikolojik sebepler
Stres, depresyon
Işık, sıcak veya ses.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.03.12 11:53 - Son Güncellenme: 2024.03.12 11:59 - HABER MERKEZİ
A