Sahurda iftarda ilaçla kontrollü oruç uyarısı

Sahurda iftarda ilaçla kontrollü oruç uyarısı

Ramazan'ın başlamasıyla birlikte kronik hastalara oruç uyarısı geldi. Hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kişilerin oruç tutmaması gerektiğini belirten uzmanlar "Doktor onayıyla oruç tutulabilir. Ancak ilaç kullanımı kesinlikle ihmal edilmemeli. Bu durumlarda hastaların sabah ilaçlarını sahurda, akşam ilaçlarını iftarda almak kaydıyla tedavilerini aksatmaması büyük önem taşıyor" dedi.

2024.03.12 08:01 - Son Güncellenme: 2024.03.12 08:25 - Sağlık - AA
A
Sahurda iftarda ilaçla kontrollü oruç uyarısı

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Firdevs Seyfe Şen, ilaç kullanımına özen gösteren hastaların oruç tutup tutamayacağını değerlendirdi. Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Şen, oruç tutmak isteyen hastaların ilaç kullanımına dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

İslam dininin oruç tutma konusunda belli sınırlamalar getirdiğini, oruç tuttuğu zaman hastalığının artmasından veya uzamasından endişe edilen kimse ile hastalığı sebebiyle oruç tutmakta zorlanan kişilerin oruç tutmamaları gerektiğini anlatan Şen, "Gebelerin, yolcuların ve ciddi sağlık sorunları olan bireylerin oruç tutmamaları gerekiyor." ifadesini kullandı.

Şen, psikiyatrik hastalıklarda, diyabette ve tansiyonda düzenli ilaç kullanan hastaların dini açıdan oruç tutmakla ilgili bir yükümlülüklerinin olmadığını kaydederek "Tüm bunlara rağmen kendini iyi hisseden ve oruç tutmak isteyen hastalarımızın oruçlarını tutarken doktorları ile görüşmesi ve doktorların izni olmadan bu kararı vermemelerini öneriyoruz" açıklamasında bulundu.

Bazı ilaçların sabah-akşam alınması gerektiğini kaydeden Şen "Oruç tutmalarında sakınca görülmediği dile getiriliyorsa hastalarımızın sabah ilaçlarını sahurda, akşam ilaçlarını iftarda almaları gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgay Çelik de, ramazan ayında ilaç kullanımının ihmal edilmemesi uyarısında bulundu. Çelik, hasta ve yaşlı kişilerin ramazanda ilaç kullanmamasının hastalıkların alevlenmesine veya yeni hastalıkların tetiklenmesine, tedavinin durmasına ve hastalıkların tekrar başlamasına yol açabileceğine dikkati çekti. Çelik, özellikle yaşlılık, hamilelik ve emzirme gibi bazı özel sağlık durumlarında ve hastalıkların iyileşme dönemlerinde oruç tutmanın başka bir zamana ertelenebileceğini belirterek, aksi durumlarda orucun, sağlık durumunu kötüleştirebileceğini veya hastalık dönemini uzatabileceğini kaydetti.

DİYABETLİLER DİKKAT ETMELİ

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış Doğukan Işıkoğlu, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte günlük ortalama 13-15 saat arasında değişecek uzun süreli açlık dönemlerine dikkat çekti. Kronik hastalıkları olanlara uyarılarda bulunan Işıkoğlu, diyabet, hipertansiyon ve kalp hastalığı gibi sağlık sorunları bulunanların, oruç tutmaya karar vermeden önce doktorlarıyla görüşmesi gerektiğini söyledi.

Diğer Sağlık ve Beslenme Haberleri için tıklayın


2024.03.12 08:01 - Son Güncellenme: 2024.03.12 08:25 - AA
A