Marmara Belediyeler Birliği afet risklerini azalmak üzere özel oturum gerçekleştirdi

Marmara Belediyeler Birliği afet risklerini azalmak üzere özel oturum gerçekleştirdi

Marmara Belediyeler Birliği 2. Meclis Toplantısı Bursa'da yapılıyor. Toplantı öncesinde, AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü ile Marmara Afet Risklerini Azaltma Dairesi'nin katılımıyla gerçekleşecek özel oturum düzenlendi.

2024.10.03 11:04 - Son Güncellenme: 2024.10.03 13:41 - Bursa Bölge - CEREN SÜMBÜL
A
Marmara Belediyeler Birliği afet risklerini azalmak üzere özel oturum gerçekleştirdi

CEREN SÜMBÜL - MERVE DENİZ EKİCİ / BURSADA BUGÜN 

Marmara Belediyeler Birliği 2. Meclis Toplantısı Bursa'da yapılıyor. Toplantı öncesinde, Merinos AKKM'de AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü ile Marmara Afet Risklerini Azaltma Dairesi'nin katılımıyla gerçekleşecek özel oturumda ise Marmara Bölgesi'nin afet yönetimi konusu ele alınacak. 

Marmara Belediyeler Birliği 2. Meclis Toplantısı Bursa'da yapılıyor! 

Bozbey, "Yangınlar sel heyelanlar tehditler arasında yer almaktadır. Bu afetlerin her biri hazırsız yakalandığımızda büyük felaketler bizi beklemektedir. Afet anında en fazla zarar görecek alanlardan biri depreme dayanıksız yapılar olduğu gibi kentimizin alt yapılarıdır. Temel alt yapı hizmetleri afet anında hizmetini yitirdiğinde karşılaşılabilecek durumları 6 Şubat depreminde çok kötü bir şekilde tanık olduk. Yapı stoğunun eski ve dayanıksız oluşu da karşımıza çıkmaktadır. Yağı denetimlerin sıklaşması, yapı denetim yasanın depiştirilmesi, kaçak yapıların takip edilmesi ve denetlenmesini yürütmek zorundayız. Afetlere karşı dayanıklı bir kent yönetmek sadece binaların sağlamlaşması ile değil toplumsal farkındalıkla mümkün olacaktır. Gelecek nesillere afetlere dirençli kentler bırakmak hepimizin sorumluluğudur" dedi.

"SGK VE VERGİ BORÇLARI MUTLAKA YAPILANDIRILMALIDIR"

Afetlerle mücadele için ayrılan çok küçük bir kısmın yeterli olmayışına değinen Bozbey, "Bu eylemi mutlaka değiştirmeliyiz. Kentlerimizi afetlere hazır hale getirebilmek için yatırımlar yapmalıyız. Bunu yapabilirsek değişimi de yapmış oluruz. Halkımızın afete karşı eğitimi, her mahallede konteyner bulunması eğitimi gibi durumlara hazırlıklı olmalıyız. Aynı zamanda 6 Şubat'ta bir olay daha yaşadık. Oraya gittiğimizde insanlar şunu söylediler; ilk gün tuvalete ihtiyaç duyduk, ikinci gün suya ihtiyaç duyduk, üçüncü gün gıdaya ihtiyaç duyduk dedi. Biz ne yaptık ilk günden kıyafet yolladık. Belediyelerimizin olası afetlere karşı yürütmesi gereken çalışmalardan bahsettik. Afetlere mutlak hazırlıklı olmalıyız. Ancak üzerinde durmamız gereken konulardan biri daha var; belediye bütçesinin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Afete hazırlık için önemli bir ihtiyaç var. Marmara Birliği Başkanı olarak yeniden şunu belirtmek istiyorum ki, SGK ve vergi borçları uzun vadeli mutlaka yapılandırılmalıdır. Bu durum belediyelerimizi çok zor durumda bırakmaktadır. Bu durum sadece CHP'li belediyeler için değil, diğer partili belediyeler için de çok büyük problem oluşturmaktadır"

"DEPREMİ AFETE DÖNÜŞTÜREN BİZLERİZ"

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar açılış konuşmasında burada yapılan konuşmaların bir ev ödevi olarak görülmesi gerektiğini aktardı. Tatar, "Deprem dediğimiz doğa olayı aslında yaşadığımız dünyanın ne kadar canlı olduğunu gösterir. Depremi afete dönüştüren bizleriz. Burada en temel konulardan bir tanesi bir toplumsal farkındalık yaratmak zorundayız. Toplumsal bir farkındalık yaratamadığımız sürece bütün yaptığımız şeylerin hiçbir anlamı kalmıyor. 6 Şubat gerçekten hiçbir hatayı kabul etmedi. O yüzden 85 milyon insanın şapkasını önüne koyup biz nerede hata yaptık diye düşünmesi lazım. Şili gibi bir ülke eğer başarmışsa bizimde başarmamız gerekir" diye belirtti.

"NASIL FARKINDALIK OLUŞTURMALIYIZ ONU DÜŞÜNMELİYİZ"

Afet yönetimi hakkında sunum gerçekleştiren Tatar, "Afet yönetiminde sıfır egoya sahip olmanız gerekiyor. İş birliğine açık olacaksınız ve şikayet etmeyeceksiniz. Afet yönetiminde ortak iş kültürünü kazandırmak zorundayız. Marmara'yı bekleyen bir deprem var. Topraklarında en fazla aktif fay hattı olan ülkeyiz. 485 tane tanımlanmış aktif fay var. Dolayısıyla biz bugün biz yarın mı deprem olacak diye sormamalıyız. Onun yerine enerjimizi bu riskleri nasıl azaltabiliriz, nasıl farkındalık oluşturabiliriz diye düşünmeliyiz" dedi.

Deprem konusunda Bursa ve Yalova'nın en kaygılandığı yerlerden birisi olduğunu açıklayan Tatar, deprem haritalarından geçmiş depremlerden örnekler verdi.

"BELEDİYELERİN ÖNEMLİ GÖREVİ DÜŞÜYOR"

AFAD Marmara Afed Risklerini Azaltma Dairesi Başkanı Gökhan Yılmaz sunumu gerçekletirmek üzere kürsüye çıktı. Yılmaz "Burada Marmara Belediyeler Birliği Meclis Toplatısı'nda sizlere hitap etmek çok değerli. Ben şuna inanıyorum ki afetten kaçınmanın yollarından biri riskten kaçınmadır. Bir yapıyı yapma yetkisi belediyelerimizin elinde. Dolayısıyla şehirlerimizi inşa eden kurumumuz belediyeler. O yüzden siz belediyelerin önemli bir görevi bulunuyor. Beş yılda bir yıkıcı depremle karşılaştığımızı sürekli söylüyoruz. Bizim aslında afet olmadan önce yapılması gerekenlere yoğunlaşmamız lazım. Şehirlerimizi doğru planlamalarla oluşturursak zaten en başta riskten kaçınmış olacağız" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından belediyelerin afet yönetimdeki öncelikleri öğrenilmesi adına canlı oylama yapıldı.

Başkan Bozbey Bursa Büyükşehir'in borç kesintisi hakkında konuştu 

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2024.10.03 11:04 - Son Güncellenme: 2024.10.03 13:41 - CEREN SÜMBÜL
A