Eşek sütü faydalı mı, nasıl kullanılmalı? (ÖZEL HABER)

Eşek sütü faydalı mı, nasıl kullanılmalı? (ÖZEL HABER)

İçerisindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde, siroz, kemik erimesi, astım ve bronşiti iyileştirip, bağışıklık sistemini güçlendirdiği düşünülen eşek sütü bu sıralar tartışma konusu oldu. Uzmanların bilimsel olarak yararlı olduğunun kanıtı yok dediği süt, vatandaş tarafından büyük ilgi topluyor. Üretimi için özel çiftliklerin kurulduğu eşek sütünü, 2003 yılında beri Bursa'nın Mudanya ilçesinde aktarlık yapan Ali Murat Yavuz'a sorduk. Yavuz, "Bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da yararlı olduğunu söylememiz mümkün çünkü eşek sütü anne sütüne en yakın süttür ve bu sektör ilerliyor. Son 1-2 yıldır eşek sütüne talep oldukça fazla" dedi.

2020.10.20 09:01 - Son Güncellenme: 2020.10.20 10:30 - Bursa Bölge - HABER MERKEZİ
A
Eşek sütü faydalı mı, nasıl kullanılmalı? (ÖZEL HABER)
02:26 Eşek sütü faydalı mı, nasıl kullanılmalı? (ÖZEL HABER)

İLGİLİ VİDEO

Eşek sütü faydalı mı, nasıl kullanılmalı? (ÖZEL HABER)

EZGİ KAYI / BURSADA BUGÜN

Son yıllarda doğaya ve doğal olana yönelen vatandaşın en çok rağbet gösterdiği ürünler arasında eşek sütü de var. Uzmanlar; birçok hastalığa iyi geldiği düşünülen eşek sütünün kanıtlanan bir faydası olmadığını söylese de eşek sütü kullananlar ve üretenler bu sütün pek çok yararı olduğunu vurguluyor. Bursa'nın eski aktarlarından Ali Murat Yavuz, son dönemde eşek sütünden farklı ürünlerin de yapılmaya başlandığını ifade etti ve "Çok kuvvetli bir süt olduğu için dikkat etmek gerekiyor. Özellikle laktoz alerjisi olan vatandaşlar için bu süt sakıncalı olabilir" diyerek uyarıda bulundu.

"EŞEK SÜTÜ ANNE SÜTÜNE EN YAKIN SÜTTÜR"

"Eşek sütü anne sütüne en yakın olan süttür o  yüzden vitamin ve minarel özelliği yüksek" diyen aktar Ali Murat Yavuz, "Eşek sütü bağışıklık sistemini güçlendiriyor. A vitamini, C vitamini, B1, B2 vitamini, sodyum, magnezyum açısından da oldukça zengin. Anne sütüne de yakın olduğu için son 1-2 yıldır tercih ediliyor. Hatta bunun için özel çiftlikler kurulmaya başlandı" ifadelerini kullandı.

EŞEK SÜTÜNÜ NEREDEN ALMALIYIZ?

Süt ürünlerinin hileye açık olduğunu vurgulayan Yavuz, "Özellikle, bağışıklık sistemin hastalığı olanlar, kemik problemleri olanlar eşek sütünü çok tercih ediliyor. İstanbul başta olmak üzere birçok yerde çiftlikler kuruluyor. İlerleyen bir sektör. Gerçek eşek sütü organik sertifikası olan işletmelerden alınabilir. En iyisi bunun için kurulan çiftliklerden almak. Süt olduğu için karıştırma yapılması çok olası ve vatandaşın bunu anlaması olanaksız. Bu yüzden güvenilir yerlerden bu sütü satın almakta yarar var" dedi.

"FİYATLAR YÜKSEK, FARKLI SEKTÖRLERDE DE KULLANILIYOR"

Eşek sütü fiyatların yüksekliğine vurgu yapan Yavuz, "Normal süte göre çok daha zor elde edildiği ve ülkemizde bolca bulunmadığı için fiyatlar yüksek seyrediyor. Başlarda litresi 100 liradan alıcı bulurken şu an eşek sütünün litresi 30-40 lira aralığında değişiyor. Fiyat yavaş yavaş düşmeye başlamış olsa da normal süte göre bir hayli yüksek. İçindeki minerallerden dolayı cilde de faydası var. Bu yüzden krem, sabun gibi ürünlerin de içinde eşek sütü kullanılmaya başlandı. Farklı ürünlerle eşek sütünü cilt için de kullanmak mümkün" ifadelerini kullandı.

LAKTOZ ALERJİSİ OLANLAR DİKKAT!

Ali Murat Yavuz son olarak eşek sütü konusunda vatandaşı uyardı. Yavuz: "Kuvvetli bir süt olduğu için özellikle laktoz alerjisi olan vatandaşlar için bu süt sakıncalı olabilir. Bunu yalnızca içip alerji yaptığında anlamak mümkün, daha önce alerji testi yaptırdıysanız ve laktoz alerjinizin olduğunu biliyorsanız bu sütü kullanmamanız gerekiyor" dedi.

Diğer Bursa Haberleri - Bölge Haberleri için tıklayın


2020.10.20 09:01 - Son Güncellenme: 2020.10.20 10:30 - HABER MERKEZİ
A