Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Yıl sonu tahminleri netleşiyor

2022.11.22 11:02 - Son Güncellenme: 2022.11.22 11:02
A

2022 yılının sonu yaklaşırken en çok merak edilen konulara ilişkin piyasa beklentileri de netleşmeye başladı. Hem cari yıl sonu enflasyonda hem de döviz kurundaki beklentiler pek çok kesim tarafından yakından takip ediliyor. Özellikle TÜFE pek çok fiyata hatta asgari ücretin belirlenmesine de kaynaklık ettiği için en çok merak edilen yıl sonu verilerinin başında geliyor.

Merkez Bankası, finansal ve reel sektördeki karar alıcı ve uzman kişilerin, çeşitli makroekonomik değişkenlerle ilgili beklentilerinin izlenmesi amacı ile düzenli olarak her ay Piyasa Katılımcıları Anketi yapıyor.

Söz konusu anketin Kasım ayı sonuçları da reel sektör, finansal sektör temsilcileri ve profesyonellerden oluşan 41 katılımcının yanıtları ile şekillenmiş durumda.

Son duruma göre katılımcılar 2022 yılı sonu için enflasyonun %68,06 olacağını tahmin ediyorlar. Bu oran bir önceki ayda %67,78'di. Yani enflasyon beklentilerinde küçük de olsa halen bir artış söz konusu. Benzeri şekilde 12 ay sonrası enflasyon beklentisi de bir önceki anket döneminde %37,34 iken bu anket döneminde %37,47 olmuş.

Piyasa Katılımcıları Anketi'nde katılımcılara sorulan bir diğer soru da döviz kuru beklentileri. Kasım ayında katılımcıların yıl sonu Dolar/TL kuru beklentisi 19,54 olarak şekillenmiş durumda. Bu rakam geçen ayki anket döneminde 19,82 idi. Yani birkaç aydır kurun 18,60 seviyesinde kalmış olması kur tarafındaki yıl sonu beklentilerinin daha düşük şekillenmesine neden olmuş.

Malumlarınız üzere bir süreden bu yana makroihtiyati tedbirler, liralaşma stratejisi kapsamında atılan adımlar ve rezerv yönetimi ile kur 18,60 seviyelerinde yatay bir seyir izliyor. Ancak son dönemde iş dünyasından özellikle de ihracatçılardan gelen kurun daha üst seviyelerde dengelenmesi çağrısını da göz ardı etmemek gerekiyor.

Son dönemde Reel Efektif Döviz Kuru seviyesinin politika faizine görece olarak TL'nin olması gerekenden daha değerli bir seviyeye işaret etmesi ihracatçıların siparişlerini olumsuz etkilemeye başlamıştı. Bu ve benzeri durumlara bakarak politika yapıcıların daha üst bir Dolar/TL seviyesini 2023 yılı başından itibaren düşünmeye başlayacaklarını değerlendirebiliriz.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları