Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Yeni vergiler ve enflasyon

2023.07.18 09:36 - Son Güncellenme: 2023.07.18 09:36
A

Seçimlerden sonra yeni bir ekonomi yönetimi iş başı yaptı. Hem Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda hem de Merkez Bankası Başkanlığı'nda yeni isimler gördük. Değişikliğin yapılmasının ardından yeni ekonomi yönetiminin politikalarının ne olacağı da merak edilmeye başlandı.

İlk sinyal Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi. Devir teslim töreninde "rasyonel politikalar" ifadesi ile ana akım iktisadi teamüllere dönüş sinyali verdi. Sonrasında ise Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı neticesinde uzun bir aradan sonra yeniden faiz artışı gördük. Kurul politika faizini %8,50'den %15'e yükseltti ve faiz artışının kademeli bir şekilde devam edeceğine ilişkin bir yönlendirme yaptı.

Devam eden süreçte ise Şimşek, hem yaşanan deprem felaketi hem de seçim süreci kaynaklı artan bütçe açığını dengelemek üzere yeni uygulamaları devreye soktu. Detaylara girmeyeceğim ancak özetle Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi'nde (KDV) dişe dokunur artışlar yapıldı. Son olarak da akaryakıt ÖTV'sinde litre başına 6 TL'lik artışlar devreye alındı.

Elbette tüm bu uygulamalar 2023 yılı için çıkarılan ek bütçe gerekliliğin içerisinde atılan adımlar. Yani pek şaşırmamak lazım. Hatta Şimşek'in politikalarını hatırlayanların genel beklentisi de gerçekleşmiş oldu.

Ancak görünen o ki halen vergi artış yağmuru bitmiş değil. Zira ek bütçede planlanan ilave vergi gelirleri ile son yapılan değişiklikler ile tahmin edilen vergi gelirleri arasında halen fark var. Tahmin ediyorum önümüzdeki günlerde bu alanlarda yeni oransal düzenlemeler göreceğiz.

İşin bütçe tarafının ilave vergi gelirleri ile dengelenmeye çalışıldığı aşikar. Ancak tüm bu vergilerin bir de enflasyonist etkisi olacak. Özellikle tüm ürünlerdeki KDV artışı ve akaryakıttaki ÖTV düzenlemesinin enflasyonu çok ciddi tetikleyeceğini biliyoruz. Şimdiden bir oran vermek mümkün değil ancak sadece akaryakıttaki ÖTV düzenlemesinin tek başına gıda fiyatlarını %12 civarındaki etkileyeceğini öngörüyoruz.

Teknik detaylar ve rakamlarla yazımı sıkıcı hale getirmeden şimdiden cari yıl sonu enflasyon ve kur seviyesi beklentimizi yukarı yönlü güncellemek zorunda olduğumuzu hatırlatayım. Görünen o ki enflasyon tarafında güçlü baz etkisine rağmen işler daha da kötüleşecek. Yani enflasyon bir süre daha bizimle olacak.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları