Levent Yılmaz

Levent Yılmaz

Sanayi Üretim Endeksi ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı verileri neye işaret ediyor?

2022.04.12 12:27 - Son Güncellenme: 2022.04.12 12:41
A

Bugün sizlerle iki önemli veriyi paylaşıp yorumlamaya çalışacağım. Türkiye'nin son dönem üretim performansını yakından takip edebilmek için iki öncü veriyi yakından takip ediyoruz. İlki İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO) ve ikincisi de Sanayi Üretim Endeksi.

KKO istatistiklerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), imalat sanayinde faaliyet gösteren işyerlerinin mevcut fiziki kapasitelerine göre fiilen gerçekleşen kapasitelerinin izlenmesi amacıyla derliyor. Son veriye göre; KKO, bir önceki aya göre 0,7 puan artarak %77,3 seviyesine yükselmiş durumda.

Bu yükseliş bizim için oldukça önemli. Zira sizlerin de hatırlayacağı üzere İran'dan gelen doğalgazın kesilmesi sebebi ile sanayiye verilen gazda ve elektrikte yapılmak sorunda kalınan kısıntının etkisi ile belirgin bir düşüş yaşamıştık. 2022 Ocak ve Şubat ayları KKO verilerine etki eden bu kısıntının imalat sanayi üzerindeki etkilerinin bu ay ortadan kalktığını gösteriyor.

Bir diğer önemli veri ise Sanayi Üretim Endeksi. Sanayi Üretim Endeksi, ekonominin sanayi kesiminde meydana gelen gelişmelerin ve uygulanan ekonomik politikaların, kısa dönemde olumlu veya olumsuz etkilerinin ölçülebilmesi için izlediğimiz bir veri. Bu veri de Ocak ayında yaşanan gaz kısıntısından olumsuz etkilenmişti ve Ocak verisi %2,3'lük bir düşüş olarak kayda geçmişti. Ancak kısıntının ortadan kalkmasının ardından gördüğümüz ilk veri olan Şubat verisi önemli bir toparlanmaya işaret ediyor.

Şubat ayında Sanayi Üretim Endeksi yıllık %13,3 artarken bir önceki aya göre artış da %4,4 oldu.

Her iki veriyi de büyüme tahminlerinde öncü veriler olarak değerlendiriyoruz. Dolayısıyla bu iki verideki toparlanmanın "ekonomik büyüme" açısından önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak diğer yandan doğalgaz kesintisinin hem sanayi üretimini hem de kapasite kullanımını ne kadar hızlı bir şekilde etkileyebildiğini de tecrübe etmiş olduk. Bu bakımdan enerji arz güvenliğinin Türkiye'nin sanayisi için ne denli önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmakta fayda var.


A

Yazarın diğer yazıları

Yazarın Tüm Yazıları